Tuesday, March 24, 2009

Anwar: Gantung akhbar, gas polis 'ke kancah kuku besi' - MalaysiaKini

Mar 24, 09 2:59pm

Menggantung permit akhbar PKR dan menembak gas pemedih mata terhadap penyokongnya "bakal menjerumus negara ke kancah pentadbiran kuku besi", kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Ternyata tindakan rakus sedemikian oleh pasukan polis sejurus satelah Suara Keadilan dan Harakah diharamkan (selama tiga bulan) merupakan petanda betapa sistem pemerintahan bawah (Datuk Seri) Najib (Razak) bakal menjerumuskan negara ke kancah ketidakstabilan dan pentadbiran kuku besi," kata penasihat PKR.

Mantan timbalan perdana menteri itu, yang turut berada di tempat kejadian, berkata beliau terpaksa dilarikan ke dalam bilik gerakan untuk mengelak tindakan tersebut yang bermula selepas 9.30 malam.

"Saya diseludup ke bilik gerakan pilihanraya (dekat pentas ceramah) dan berlindung bersama beberapa orang pimpinan Pakatan Rakyat.

"Difahamkan hampir 50 das gas pemedih mata dibedil oleh pihak polis," kata Anwar dalam blognya.

"Tanpa sebarang amaran, polis membedil gas pemedih mata beserta pancutan air. Hadirin lari bertempiaran menyelamatkan diri.

"Namun ia tidak menghentikan pembedilan bertubi-tubi tanpa sebarang belas kasihan terhadap wanita dan kanak-kanak."

Polis Kedah hari ini mengesahkan 31 orang ditahan kerana enggan bersurai selepas diarahkan.

Semua mereka dilaporkan dibebaskan pagi ini selepas keterangan mereka diambil.

Selain beberapa penyokong parti itu dan pendengar, turut ditahan senator Zamri Yusof, ketua staf pejabatnya Ibrahim Yaacob dan pegawai khas menteri besar Kedah, Mohd Ismadi Abd Kadir.

Kementerian Dalam Negeri semalam secara mengejut menggantung serta-merta permit penerbitan dua akhbar berpengaruh itu selama tiga bulan.

Dalam coretan blog yang sama, Anwar mengulangi lagi kecamannya terhadap timbalan perdana menteri dengan menyifatkan kenyataan mengenai perubahan yangg diucapkan di Parlimen baru-baru ini "hanya omongan kosong untuk mengalih perhatian rakyat daripada skandal yang terpalit."

"Jelas, Umno-BN sememangnya dalam keadaan yang sangat terdesak ketika ini. Gelombang kebangkitan rakyat di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai cukup meresahkan mereka," katanya.

Ketiga-tiga kawasan itu akan menghadapi pilihanraya kecil antara 29 Mac hingga 7 April ini.

Ceramah Anwar di Taman Ria Jaya, Sungai Petami malam tadi bagi memperkenalkan calon PKR S Manikumar yang akan menggalas cabaran parti itu di DUN Bukit Selambau, Kedah.

PKR juga bertanding di DUN Batang Ai, Sarawak; manakala PAS meletakkan bekas menteri besarnya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di kerusi parlimen Bukit Gantang, Perak.

Anwar juga menyeru para penyokongnya agar bertenang dan tidak mudah dibakar dengan sebarang provokasi.

Media internet gagal dapat pas Umno - MalaysiaKini

Mar 24, 09 2:26pm

Sekurang-kurangnya enam media internet, termasuk Malaysiakini, gagal mendapat pas media dari Umno untuk membuat liputan perhimpunan agung parti itu yang bermula hari ini.

Perhimpunan kali ini juga akan menyaksi pemilihan sengit bagi jawatan tertinggi parti - dari timbalan presiden, naib presiden, Majlis Tertinggi serta pucuk pimpinan utama Pemuda, Wanita dan Puteri Umno.

Tiada alasan rasmi diberikan mengapa parti itu enggan mengeluarkan kad media kepada pertubuhan berkenaan untuk membuat liputan perhimpunan agung selama lima hari itu.

Selain Malaysiakini, pertubuhan lain yang gagal mendapatkan pas media dari Umno ialah The Nut Graph, Malaysian Insider, Siasah dan Merdeka Review.

Bagaimanapun, Agenda Daily, sebuah portal berita politik berbahasa Melayu mendapat kad media Umno.

Ketika dihubungi Malaysiakini, editornya, Rosli Ismail mengesahkan mereka mendapat kad media untuk membuat liputan perhimpunan agung tahun ini.

Malaysiakini telah mengemukakan permohonan pada 27 Februari lalu dan secara tidak rasmi dimaklumkan semalam bahawa ia telah ditolak.

Difahamkan arahan menolak permohonan tersebut dibuat oleh Setiausaha Agung BN, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor.

"Mesyuarat telah diadakan untuk menentukan media yang layak diberi kad media dan ia memutuskan untuk menolak permohonan dari enam 'blogger'," kata pegawai media Umno, Abdul Hamid Satar.

Yang anehnya, ada antara mereka, termasuk Malaysiakini, sebelum ini layak mendapatkan kad media rasmi dari Kementerian Penerangan.

Tanpa kad media Umno itu, wartawan Malaysiakini tidak boleh memasuki dewan utama tempat perhimpunan berlangsung atau menghadiri sidang akhbar para pemimpin Umno.

Bagaimanapun, wartawan Malaysiakni masih boleh berada di luar dewan tersebut di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

Selain pemilihan parti, perhimpunan agung Umno kali ini merupakan satu acara penting yang bakal menyaksikan peralihan kuasa dari Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malaysiakini berdepan masalah yang sama sejak beberapa tahun lalu. Wartawannya dilarang membuat liputan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, tetapi ia kemudiannya ditarik balik sejak kira-kira setahun lalu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...