Saturday, February 19, 2011

Penghantaran guru Semenanjung ke Sabah, Sarawak diteruskan

BESUT 19 Feb. - Kerajaan akan terus menghantar guru-guru dari Semenanjung ke Sabah dan Sarawak sehingga masalah kekurangan guru mahir di dua negeri berkenaan dapat diatasi.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd Puad Zarkashi berkata, pada masa ini kuota untuk pengambilan dari kalangan anak negeri Sabah dan Sarawak belum dipenuhi.

"Walaupun pelbagai usaha dilakukan termasuk mengadakan proses temuduga secara terbuka di kedua-dua negeri itu, kuota untuk pengambilan guru anak tempatan masih belum berjaya dipenuhi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini. - Bernama

Rakyat Malaysia Di Algeria, Bahrain, Libya Dan Yemen Selamat

UALA LUMPUR: Rakyat Malaysia di Algeria, Bahrain, Libya dan Yemen, yang berdaftar dengan Kedutaan Besar Malaysia, setakat ini dilaporkan selamat dan tidak terlibat dalam rusuhan yang berlaku di negara berkenaan.
Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan malam Jumaat menyebut, ia sentiasa memantau perkembangan terkini di negara terbabit dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan semua rakyat Malaysia selamat.
Jumlah rakyat Malaysia yang berdaftar dengan Kedutaan Besar Malaysia di Algeria ialah 60 orang, Bahrain (500), Libya (150) dan Yemen (646).
"Kementerian juga ingin menasihatkan rakyat Malaysia yang berada di negara-negara tersebut untuk mengikuti perkembangan terkini dan berhubung dengan pihak kedutaan bagi mendapatkan sebarang bantuan, sekiranya perlu," kata kenyataan itu.
Selain itu, Kedutaan Besar Malaysia di Algiers, Manama, Tripoli dan Sana’a diarah menghubungi serta menasihati semua pelajar dan rakyat Malaysia di situ agar mengambil langkah keselamatan sewajarnya, selain mengelak berada di tempat berisiko tinggi berlaku rusuhan. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...