Friday, January 28, 2011

Merlimau: BN sudah ada calon, Pakatan bergeser

Persiapan BN bagi menghadapi pilihan raya DUN Merlimau yang bakal menjelang nampaknya berjalan lancar dan parti itu telah mengenalpasti sekurang-kurangnya empat nama untuk dipilih sebagai calon.

Difahamkan, empat nama tersebut diputuskan dalam satu mesyuarat bahagian Jasin Sabtu lalu yang dipengerusikan ketua bahagian itu Datuk Ahmad Hamzah.

Ahmad yang juga ahli parlimen Jasin bagaimanapun berkata mesyuarat itu masih belum menetapkan siapakah calon yang akan dipilih bagi mewakili BN dalam pilihan raya kecil itu.

Bahagian itu juga belum menetapkan tarikh untuk mengadakan mesyuarat selanjutnya bagi memutuskan perkara itu, katanya lagi.

"Kita hendak tumpukan kepada persiapan lain dulu," katanya ringkas ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Ahmad enggan mengulas ketika diajukan soalan lanjut, namun Umno bahagian itu seolah-olah sudah tahu siapa yang akan dipertaruhkan sebagai calon.

Dugaan ini adalah berdasarkan cakap-cakap dengan beberapa sumber di bahagian itu.
Calon tempatan
mohd said yusof bn jasin mp parliament pc 100506Terdahulu, sebanyak tujuh nama telah dikemukakan termasuk timbalan ketua bahagiannya Datuk Mohd Said Yusof (kanan), ketua pemuda Zaidi Atan dan juga ketua pergerakan puteri Siti Faizah Abdul Azis.

Namun, difahamkan ketiga-tiga pemimpin bahagian itu digugurkan daripada senarai calon kerana bukan "anak jati" kawasan DUN Merlimau.

Menurut satu sumber, antara empat nama yang disenarai pendek itu termasuk ketua wanitanya Zaleha Bujang dan seorang anggota jawatankuasa bahagian Abdul Nasir Bazid.

Abdul Nasir yang juga seorang pembantu makmal merupakan penyelaras bagi DUN Merlimau.

Sementara itu, dua lagi nama yang disebut-sebut ialah Mohd Nasser Selamat dan Roslan Ahmad. Kedua-duanya juga merupakan anggota jawatankuasa bahagian.

Mohd Nasser merupakan pengerusi Perbadanan Tanah Adat Melaka manakala Roslan merupakan pengerusi syarikat Permodalan Melaka Holdings Sdn Bhd.

Namun, nama-nama pemimpin yang menjawat jawatan kanan dalam syarikat berkaitan kerajaan negeri mungkin tidak akan dipertimbangkan.

Wanita Umno juga sudah mempunyai dua orang wakil di DUN – Datuk Latifah Omar (Taboh Naning) dan Datuk Norpipah Abdol (Rembia).

Pergeseran PAS, PKR


Di sebelah Pakatan Rakyat pula keadaan yang berbeza dapat diperhatikan apabila PAS dan PKR masing-masing bersungguh-sungguh untuk meletakkan calon daripada parti masing-masing.

Pesuruhjaya PAS negeri Abdul Ghani Abdul Rahman nyata kesal dengan tindakan PKR sebelum ini yang membuat kenyataan untuk meletakkan calon daripada parti itu.

Abdul Ghani berkata, PKR tidak sepatutnya berbuat demikian tanpa mengadakan perbincangan terlebih dahulu dengan anggota Pakatan.

Tambahnya, beliau menghormati keputusan ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin (kiri) untuk bertanding di DUN Merlimau.

Namun, beliau berpendapat tindakan itu akan menyebabkan berlakunya pergeseran di antara kedua-dua parti itu memandangkan kerusi itu secara tradisinya ditandingi PAS.

"Kita akan bertanding di situ," tegasnya dan menambah, PAS negeri telah mengadakan dua pertemuan sejak Jumaat lalu untuk membincangkan persiapan berkenaan.

Laluan kepada Shamsul Iskandar

Abdul Ghani yang juga anggota jawatankuasa PAS pusat berkata, parti itu juga akur kepada kehendak PKR untuk mewakili Pakatan dalam pilihan raya kecil Bukit Selambau.

azlanKatanya lagi, PAS turut memberi peluang kepada Shamsul Iskandar untuk bertanding di kerusi parlimen Tangga Batu walau kerusi berkenaan merupakan kawasan tradisi PAS.

Begitu juga pada pilihan raya umum 2008 apabila Shamsul Iskandar diberi ruang bertanding di Terengganu walau kawasan berkenaan pada asalnya dikhususkan kepada PAS.

"Jadi, Shamsul sepatutnya menghormai status quo berhubung perkara yang telah diputuskan sebelum ini," kata Abdul Ghani lagi.

Abdul Ghani juga berkata, kerusi Merlimau mempunyai potensi lebih besar kepada PAS, berbanding pilihan raya kecil DUN Tenang, Johor yang sedang berlangsung.

Parti itu sebelum ini menurunkan yang dipertua PAS Jasin, Jasme Tompang untuk berdepan Allahyarham Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan.

Jasme berjaya mengurangkan majoriti BN kepada 2,154 undi dalam pilihan raya umum 2008.

Mohamad Hidhir sebelum itu menang dengan majoriti lebih 5,000 undi ketika menewaskan calon PKR S Jayathas dalam pilihan raya umum 2004.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau diadakan susulan kematian Mohamad Hidhir pada Khamis lalu akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengumumkan tarikh penamaan dan membuang undi bagi pilihan raya berkenaan pada hari Jumaat.

Karathu kembali warnai Liga Malaysia

KOTA BHARU - Selepas menyepi selama setahun daripada kancah bola sepak tempatan, bekas jurulatih Perak musim 2008-2009, Datuk M. Karathu kembali mewarnai saingan Liga Malaysia dengan melatih juara Piala Malaysia musim lalu Kelantan.

Kembalinya Karathu ke pangkuan Kelantan diibaratkan 'sirih pulang ke gagang' kerana beliau pernah melatih skuad yang terkenal dengan laungan 'gomo kelate gomo' itu pada 1993.
Menurut Karathu, kesediaannya kembali melatih Kelantan merupakan sesuatu yang cukup menggembirakan dirinya selepas hampir 18 tahun meninggalkan pasukan tersebut.
"Saya gembira dapat kembali semula melatih Kelantan, terima kasih kepada pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) terutamanya Tan Sri Annuar Musa kerana masih lagi mempercayai kemampuan saya untuk membimbing pasukan musim ini.

"Walaupun sudah lama meninggalkan Kelantan, namun sebaik sahaja kembali semula ke sini saya masih lagi terasa bahang membimbing pasukan sewaktu tahun 1993," katanya ketika ditemui pemberita di Wisma KAFA, Kampung Chicha dekat sini, semalam.
Tambah Karathu, Kelantan merupakan pasukan yang diminatinya sejak 1993 sewaktu beliau menjadi jurulatih.
"Pasukan Kelantan sama seperti pasukan Brazil yang mempunyai keghairahan yang memuncak dalam bola sepak selain turut mempunyai pemain berbakat. Walaupun saya tidak tahu banyak mengenai pemain pasukan ini dan perlu mengambil sedikit masa, namun itu bukan masalah besar bagi saya untuk mengendalikan pasukan," ujarnya yang mengikat kontrak selama setahun dengan pasukan Kelantan.

Karathu sebelum ini berjaya membimbing skuad Seladang menjulang Piala FA pada 1990, selain membawa Kelantan melangkah ke perlawanan separuh akhir Piala FA dan Malaysia pada 1993.
Selain itu, beliau juga mempunyai pengalaman luas di peringkat antarabangsa iaitu menjadi ketua jurulatih pasukan Sri Lanka dan kelab Woodlands Wellington FC (Singapura).
Karathu memberitahu, beliau akan mendapatkan maklum balas daripada bekas jurulatih, B. Sathianathan selain dua pembantunya iaitu Hashim Mustapha dan Sideek Samsuddin bagi mengenal pasti kekuatan dan kelemahan pasukan ini.

"Saya kena mengambil sedikit masa untuk mengenal pasti kelemahan pasukan kerana jadual perlawanan cukup padat dan termasuk juga bagaimana corak taktikal yang akan saya gunakan.
"Sasaran saya musim ini ialah memastikan Kelantan berada di tiga kelompok terbaik selain memburu dan mengekalkan kejuaraan yang dimenangi pada tahun lepas," ujarnya yang memulakan tugas semalam.
Mengulas mengenai perlawanan pembukaan tirai bagi merebut Piala Sultan Ahmad Shah Sabtu ini menentang Selangor, Karathu menanggap perlawanan tersebut merupakan ujian pertama buatnya.

"Ini ujian pertama saya. Saya belum tahu keadaan fizikal pasukan dan difahamkan Kelantan mengalami banyak kekalahan sepanjang perlawanan persahabatan, ini adalah sebahagian daripada proses membentuk sebuah pasukan baru ke arah yang lebih mantap.
"Untuk itu, Saya menuntut disiplin yang tinggi daripada semua pemain. Mereka juga perlu menunjukkan karakter serta kebolehan yang tinggi apabila bersama pasukan ini kerana kita akan bermain dalam satu liga yang kompetitif bermula Sabtu ini," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...