Saturday, October 15, 2011

'Demi maruah Gerakan, Dr Koh mesti lawan Guan Eng'Tiga perwakilan Gerakan hari ini menggesa presiden parti itu, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon bertanding di Pulau Pinang kerana ia berkaitan dengan maruah parti tersebut.

Berucap di Persidangan Perwakilan Nasional Gerakan ke-40 tengah hari ini, wakil Johor Teng Koh Keng menggesa presiden parti itu berdepan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di kerusi Parlimen Bagan dalam pilihan raya umum akan datang.

tan lian hoe gerakan wanita chief agm 2011 4"Yang terbaik ialah untuk presiden kita untuk kembali ke Pulau Pinang dan berdepan dengan Lim Guan Eng," katanya dengan disambut sorakan dan tepukan hadirin.

Menurutnya, jika Koh bertanding di bekas kubu kuat parti itu, maka ia akan menaikkan semangat mereka dan menyatukan parti.

"Menang atau kalah adalah perkara lain, sekurang-kurangnya kita akan mengembalikan maruah kita."

Ia ekoran spekulasi sengit bahawa Dr Koh akan bertanding kerusi Parlimen sama ada di Perak, Kuala Lumpur atau Johor.

Gerakan telah memerintah kubu kuatnya Pulau Pinang selama hampir 39 tahun tetapi tumbang dalam pilihan raya umum lepas selepas ia kalah semua kerusi di negeri itu.

gerakan press conference koh tsu koon 2Perwakilan Kedah, Ngooi Ah Fatt juga bersetuju bahawa Koh harus kekal di Pulau Pinang jika beliau memilih untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Bercakap kepadaMalaysiakini kemudiannya, Ngooi berkata: "Saya berharap beliau kembali ke Pulau Pinang untuk bertanding, ia akan meningkatkan motivasi Gerakan dan akan meningkatkan peluang kita untuk menang."

Turut bersetuju ialah wakil Terengganu, Feng Swee Heng yang berkata terdapat perdebatan hangat sama ada Koh patut bertanding di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau secara berseloroh berkata nama Koh bermaksud "anak Jantan" dalam bahasa Melayu, bagi menangkis kritikan bahawa dr Koh tidak berani berdepan dengan musuh politiknya.

Bagaimanapun, perwakilan Pulau Pinang Lee Boon Tien mengingatkan hadirin "jika Koh boleh menang di Pulau Pinang, ia adalah baik, tetapi bagaimana jika beliau kalah?"

Bercakap pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu, Dr Koh berkata beliau mengambil maklum sentimen para perwakilan parti.

"Saya dengar apa yang mereka katakan, tetapi di mana saya akan bertanding, saya akan membuat pengumuman tidak lama lagi."

Koh tolak gesaan berundur, kekal pimpin parti hadapi PRUPresiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon telah menolak gesaan supaya beliau meletak jawatan, sambil menegaskan bahawa beliau akan kekal memimpin parti itu sehingga pilihan raya umum akan datang.

tan lian hoe gerakan wanita chief agm 2011 2"Saya berhasrat untuk memimpin parti menghadapi pilihan raya umum akan datang," katanya dalam satu sidang akhbar, sambil menambah beliau akan umumkan kemudian jika dan di mana beliau bertanding.
Sidang akhbar itu dipanggil sebaik berakhirnya mesyuarat perwakilan Wanita Gerakan di mana ketuanya, Tan Lian Hoe (kiri) - dalam ucapan dasarnya - membidas Dr Koh di atas kepimpinannya yang "lemah".
Tan menjelaskan kepada pemberita kemudiannya bahawa Dr Koh hanya mempunyai dua pilihan - perbaiki keadaan atau berundur.

Koh, sebaliknya menyebut, Tan kerap tidak menghadiri mesyuarat kepimpinan parti ,dan kerana itu, telah membuat penghakiman sedemikian.

"Mungkin jika lebih kerap menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) lebih kerap, dia akan lebih memahami apa yang sedang berlaku dan keputusan yang telah kami dibuat," katanya.

Dr Koh berkata Tan harus sedar bahawa ia adalah kepimpinan secara kolektif - merujuk kepada kedudukan Tan sebagai anggota CWC.

Mengenai dakwaan Tan bahawa beliau (Dr Koh) tidak mampu membuat keputusan yang sukar, presiden Gerakan berkat,a Tan berhak kepada pendapatnya.

Menurutnya, selepas persidangan perwakilan Gerakan ini, beliau akan membuat banyak keputusan yang sukar dan berharap Tan "boleh menerimanya dengan baik".

Gerakan mahu lebih banyak kerusi dan parlimen Taiping

Gerakan mahu memenangi lebih banyak kerusi pada pilihan raya umum akan datang, termasuk kerusi Parlimen Taiping yang sebelum ini diserahkan untuk ditandingi Parti Progresif Penduduk (PPP).
    
Bercakap di hadapan perwakilan Majlis Anggota Seumur Hidup di ibunegara hari ini, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata beliau telah mengarahkan jentera pilihan raya parti agar memastikan semua penyandang dapat mempertahankan kerusi masing-masing selain berusaha memenangi kerusi lain.

Mengakui tugas itu sukar, Koh yang mempengerusikan persidangan berkenaan selepas Pengerusinya Tun Dr Lim Keng Yaik tidak dapat hadir akibat jangkitan pneumonia, bagaimanapun percaya matlamat tersebut dapat dicapai.
    
"Walaupun kita mempunyai hampir 28,000 anggota baru tetapi ini bukan jaminan (untuk mencapai kejayaan), namun apa yang penting bagi kita ialah melangkaui 2 + 8," katanya.
    
Mengakui betapa pentingya Gerakan memenangi kerusi yang ditandingi kelak demi kelangsungan parti itu, Koh mahu perwakilan yang menghadiri Persidangan Perwakilan Kebangsaan (NDC) bermula hari ini mengemukakan formula kemenangan kepada parti.
    
"Kita mesti berusaha ke arah itu, mesti mensasarkan untuk menang lebih daripada dua kerusi (Parlimen), kita harus menetapkan KPI (Indeks Prestasi Utama) selepas NDC ini (bagaimana mahu memenangi lebih banyak kerusi)," katanya.    

Dalam pilihan raya umum 2008, Gerakan merekodkan prestasi paling buruk apabila tewas semua kerusi di Pulau Pinang yang merupakan pangkalannya, selain hanya menang dua kerusi Parlimen iaitu Simpang Renggam (Johor) dan Gerik (Perak), serta empat kerusi Dewan Undangan Negeri.

Mengenai hasrat bertanding semula di Taiping, Koh berkata: "Kami parti Gerakan sangat pemurah, kita benarkan kawan kita dari PPP untuk bertanding di Taiping dua kali, tetapi kali ini kita mahu kembali kerusi Taiping.".

Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...