Thursday, June 11, 2009

34 Setiausaha Politik angkat sumpah

PUTRAJAYA: Seramai 34 setiausaha politik kepada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan semua menteri mengangkat sumpah di hadapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Majlis itu diadakan di Pejabat Perdana Menteri, di sini.

Mereka termasuk tiga Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri iaitu Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh, Datuk Shahlan Ismail dan Jailani Ngah.

Dua Setiausaha Politik kepada Timbalan Perdana Menteri iaitu Datuk Hasbullah Osman dan Yusoff HM Haniff turut mengangkat sumpah simpan rahsia.

Majlis itu disaksikan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan. BERNAMA

ADUN Jawi serah surat peletakan jawatan kepada parti

PULAU PINANG: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Tan Beng Huat telah mengemukakan surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada setiausaha agung parti Lim Guan Eng atas arahan DAP Negeri.

Pengerusi DAP Negeri Chow Kon Yeow berkata Lim mengarahkan surat berkenaan daripada Tan bagi menunjukkan kerajaan negeri itu mengamalkan konsep Keupayaan, Ketelusan dan Akauntabiliti (CAT).

"Kami memohon surat peletakan jawatan tidak bertarikh itu bagi membuktikan bahawa kami adalah telus dan Tan juga telah mengemukakan surat itu kepada parti," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat DAP Negeri di sini hari ini.

Semalam, Ketua Bahagaian DAP Nibong Tebal, Teh Hock Yong, menuduh Tan melakukan penyelewengan berhubung penajaan RM2,000 untuk sebuah pertubuhan amal tempatan.

Bagaimanapun, Tan menafikan dakwaan tersebut dan berkata beliau berharap parti itu akan menyiasat perkara itu secara saksama bagi membersihkan namanya.

"Saya berbesar hati untuk mengemukakan surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada kepimpinan parti kerana parti mempunyai hak untuk bertindak terhadap rasuah," katanya.

Tan berkata beliau akan membiarkan kepada parti untuk memutuskan nasibnya dan sedang memikirkan untuk mengambil tindakan mahkamah terhadap Teh.

Sementara itu, Lim berkata beliau telah mengarahkan Pegawai Kewangan Negeri, Farizan Darus, untuk menyiasat perkara itu dan tindakan tegas akan diambil jika ada sebarang salah laku.

Sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris hari ini melaporkan bahawa Teh mendakwa set televisyen dan pemain cakera padat yang dibekalkan oleh Tan sebagai tajaan hanya bernilai RM450 tetapi Tan telah mengemukakan tuntutan sebanyak RM2,000 dari pejabat daerah.

Perkara tersebut telah dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). BERNAMA

Kerabat lapor polis tuduhan Manohara

Jimadie Shah Othman | Jun 11, 09

Tengku Temenggong Kelantan hari ini membuat laporan polis terhadap isterinya Manohara Odelia Pinot yang mendakwa putera Sultan Kelantan itu menderanya.

Tengku Muhammad Fakhry Petra hadir bersama peguamnya Mohd Haaziq Pillay petang ini di ibu pejabat polis Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Dalam sidang media sejurus selepas jam 8 malam ini, peguam itu berkata Tengku Temenggong menafikan segala dakwaan yang dilemparkan oleh isterinya dan ibu mertuannya Daisy Fajarina.

manohara odelia pinot body injuries 110609Sekumpulan 40 wartawan menunggu sidang akhbar tersebut sejak jam 3 petang di sebuah hotel dekat Menara Berkembar Kuala Lumpur.

Peguam tersebut enggan menyatakan secara khusus dakwaan-dakwaan tertentu yang dinafikan anak guamnya.

"Kamu sendiri tahu," katanya, sambil menambah Tengku Muhammad Fakhry merancangkan mengambil tindakan saman fitnah terhadap Manohara, Daisy dan "sesiapa yang terlibat menyebarkan fitnah."

Tindakan undang-undang itu akan diputuskan kemudian, kata Mohd Haaziq dalam sidang media yang turut disertai kenalan dekat kerabat tersebut, Mohd Soberi Shafii.

Selasa minggu lalu, dua hari selepas Manohara melarikan diri ke Jakarta, Tengku Temenggong Kelantan memberikan tempoh tujuh hari kepada isterinya bagi mengemukakan bukti penderaan seperti didakwanya atau bakal menghadapi tindakan undang-undang.

Manohara dan Daisy juga dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka terhadap kesemua dakwaannya yang dibuatnya sejak hujung April lalu.

Bagaimanapun, setelah tempoh seminggu itu tamat semalam, amaran putera ketiga Sultan Kelantan itu tidak dilayan – malah, foto-foto yang didakwa menunjukkan kesan penderaan terhadap Manohara mula didedahkan kepada media (foto: Detik.com).

Bekas model muda itu, yang digelar Cik Puan Temenggong Kelantan, juga membuat aduan polis terhadap Sultan Kelantan, Raja Perempuan Kelantan dan kenalan suaminya Mohd Soberi Shafii, selain Tengku Muhammad Fakhry sendiri.

Manohara demo bantah KL isu Ambalat - MalaysiaKini

Jun 11, 09

Manohara Odelia Pinot, ketika sibuk dengan dakwaannya terhadap putera Sultan Kelantan, melapangkan masa berdemonstrasi menentang Malaysia berhubung isu pencerobohan di Ambalat.

Bekas model muda itu, yang digelar Cik Puan Temenggong Kelantan, menyertai bantahan NGO republik itu yang dikenali Laskar Merah Putih di depan kedutaan Malaysia di Jakarta petang semalam, lapor akhbar internet popular Detik.com.

manohara odelia pinot malaysia embassy protest in jakarta 100609 04Dengan bertopi seragam NGO itu, wanita 17 tahun itu melaungkan suara bantahannya, di sisi ibunya Daisy Fajarina, di atas sebuah kenderaan bersama ratusan pengikut Laskar Merah Putih, badan yang turut membantu melarikannya dari Singapura, 31 Mei lalu.

Dengan bersemangat dan berapi-api, Manohara dilaporkan menggesa Indonesia bersikap tegas mempertahankan wilayah Ambalat, di tenggara Sabah, yang menjadi pertikaian dua negara itu dan dipercayai mengandungi minyak.

"Tanah Ambalat mutlak milik kita, jadi tidak perlu ada pembicaraan," Manohara dipetik berkata dalam bahasa Inggeris di Jalan Rasuna Said yang menempatkan bangunan beberapa kedutaan asing, termasuk Malaysia.

"Sebagai generasi muda, saya sangat peduli dengan kasus ini."

manohara odelia pinot malaysia embassy protest in jakarta 100609 01Gelagat Manohara - yang menjadi tumpuan besar rakyat Indonesia susulan dakwaan-dakwaan panas terhadap suaminya Tengku Muhammad Fakhry Petra di media - memancing minat pemandu kenderaan yang lalu lalang di jalan tersebut.

Sebahagiannya malah dilaporkan sengaja memberhentikan kenderaan masing-masing untuk melihat gadis manis itu berdemonstrasi buat kali pertama.

Sementara itu, speaker parlimen Indonesia, Agong Laksono berkata panglima Tentera Laut Diraja Malaysia, Laksamana Datuk Seri Abdul Aziz Jaafar telah menyampaikan permohonan maaf kepada republik itu berhubung pencerobohan kapal peronda negara ini.

Tempo Interaktif petang ini melaporkan, permohonan maaf disampaikan dalam satu pertemuan dengan lima wakil jawatankuasa pertahanan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) yang berkunjung ke Kuala Lumpur baru-baru ini.

Walaupun positif dengan maaf itu, Agong bagaimanapun dilaporkan berharap kerajaan Malaysia sendiri melalui perdana menteri mengutus surat rasmi untuk berbuat demikian.

Laman web berita itu memetik Agong sebagai berkata "Indonesia sudah puas bersabar atas tindakan pencerobohan yang sering berlaku."

Senarai penuh Jawatan Kuasa PAS Pusat dan Pesuruhjaya PAS negeri-negeri

AHLI JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT DAN PESURUHJAYA PAS NEGERI-NEGERI / WILAYAH PERSEKUTUAN SESI 2009 – 2011

PRESIDEN: YB DATO’ SERI ABDUL HADI AWANG
TIMBALAN PRESIDEN: YB USTAZ NASHARUDIN MAT ISA
NAIB PRESIDEN (1): DATO’ TUAN IBRAHIM TUAN MAN
NAIB PRESIDEN (2): YB SALAHUDDIN AYUB
NAIB PRESIDEN (3): YB DATO' MAHFUZ OMAR
KETUA DEWAN ULAMAK: YB DATO’ HAJI HARUN TAIB
KETUA DEWAN PEMUDA: USTAZ NASRUDIN HASSAN
KETUA DEWAN MUSLIMAT: USTAZAH NURIDAH MOHD SALLEH

AJK (1): YAB DATO' SERI IR. MOHAMAD NIZAR JAMALUDDIN
AJK (2): USTAZ HAJI IDRIS HAJI AHMAD
AJK (3): YB DATO’ KAMARUDDIN JAFFAR
AJK (4): YAB DATO' SERI USTAZ AZIZAN ABD RAZAK
AJK (5): YB DATO’ DR. HAJI HASAN MOHD. ALI
AJK (6): YB DR. HAJI MOHD. HATTA MD RAMLI
AJK (7): USTAZ HAJI ABDUL GHANI SAMSUDDIN
AJK (8): DATO’ USTAZ HAJI ABU BAKAR CHIK
AJK (9): MOHAMED HANIPA MAIDIN
AJK (10): YB DATO' IR. AMIRUDDIN HAMZAH
AJK (11): YB DR. LO’ LO’ HAJI MOHAMAD GHAZALI
AJK (12): USTAZ HAJI ABDUL GHANI ABDUL RAHMAN
AJK (13): YB DR DZULKEFLY AHMAD
AJK (14): YB DR. SYED AZMAN SYED AHMAD NAWAWI
AJK (15): YB USTAZ HAJI HASHIM JASIN
AJK (16): MAZLAN ALIMAN
AJK (17): YB USTAZ HAJI TAIB AZAMUDDIN MD. TAIB
AJK (18): YB DR. MUJAHID YUSOF RAWA

PERLANTIKAN-PERLANTIKAN MENGIKUT FASAL 22 (4) PERLEMBAGAAN PARTI ISLAM SE MALAYSIA (PAS) (PINDAAN 2001) – JAWATAN-JAWATAN UTAMA

SETIAUSAHA AGUNG: DATO’ MUSTAFA ALI
BENDAHARI PAS PUSAT: YB DR. HATTA MD RAMLI
KETUA PENERANGAN PAS PUSAT: USTAZ IDRIS HAJI AHMAD
KETUA PENGARAH PILIHANRAYA: YB DATO’ ABDUL HALIM A RAHMAN

PERLANTIKAN-PERLANTIKAN MENGIKUT FASAL 22 (5) PERLEMBAGAAN PARTI ISLAM SE MALAYSIA (PAS) (PINDAAN 2001) – TAMBAHAN JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT

AJK (1): YB DATO’ HAJI HUSAM MUSA
AJK (2): HAJI MOHAMAD SABU
AJK (3): HJ MOHD ANUAR TAHIR
AJK (4): HAJI ASMUNI AWI
AJK (5): YB MOHAMAD TAUFEK ABDUL GHANI
AJK (6): YB DR. HAJJAH SITI MARIAH MAHMUD
AJK (7): YB WAN UBAIDAH WAN OMAR
AJK (8): HAJI AHMAD DOLLAH


PERLANTIKAN-PERLANTIKAN MENGIKUT FASAL 34 (4) PERLEMBAGAAN PARTI ISLAM SE MALAYSIA (PAS) (PINDAAN 2001) – PESURUHJAYA PAS NEGERI

PESURUHJAYA PAS PERLIS:

YB USTAZ HAJI HASHIM JASIN

PESURUHJAYA PAS KEDAH:
YAB DATO' SERI USTAZ HAJI AZIZAN ABDUL RAZAK

PESURUHJAYA PAS PULAU PINANG:
USTAZ MOHD SALLEH MAN

PESURUHJAYA PAS PERAK:
USTAZ ABU BAKAR HUSIN

PESURUHJAYA PAS KELANTAN:
YAB TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

PESURUHJAYA PAS TERENGGANU:
YB DATO’ USTAZ HAJI HARUN TAIB

PESURUHJAYA PAS PAHANG:
DATO’ USTAZ TUAN IBRAHIM TUAN MAN

PESURUHJAYA PAS SELANGOR:
DATO’ DR. HAJI HASAN MOHD ALI

PESURUHJAYA PAS W. PERSEKUTUAN:
HAJI MOHAMAD NOOR MOHAMAD

PESURUHJAYA PAS NEGERI SEMBILAN:
HJ ZULKEFLY MOHAMAD OMAR

PESURUHJAYA PAS MELAKA:
USTAZ HAJI ABDUL GHANI ABDUL RAHMAN

PESURUHJAYA PAS JOHOR:
DATO’ DR. HAJI MAHFODZ MOHAMED

PESURUHJAYA PAS SABAH:
HAJI MUHAMAD ABDULLAH

PESURUHJAYA PAS SARAWAK:
USTAZ HJ OSMAN MUSTAPHA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...