Sunday, April 10, 2011

Dakwaan Sarbani bunuh diri melampau - Pemuda PAS Selangor

SHAH ALAM, 10 April: Pemuda PAS Selangor mendesak NGO Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menarik balik kenyataannya yang membawa pengertian pegawai Kastam, Ahmad Sarbani terlibat dengan rasuah dan sanggup membunuh diri kerana ia satu kenyataan yang melampauai batas-batas nilaian kemanusian.

"Kenyataan JMM mempunyai agenda jahat dan tidak bertamadun," kata timbalan ketuanya, Zaidy Abdul Talib.

Sebelum ini Yang Dipertua JMM Azwanddin Hamzah telah menimbulkan kenyataan yang melampau terhadap mangsa melalui Berita Harian tempoh hari dengan menyatakan ketegasan SPRM menangani jenayah rasuah sudah mula menunjukkan kesan positif kerana ia memberi tekanan jiwa yang hebat terhadap penjenayah rasuah sehingga ada sanggup membunuh diri.

Sepatutnya, bagi Pemuda PAS Selangor, dia mesti menunggu hasil dari siasatan terperinci yang dilakukan oleh pihak polis sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan yang boleh mencetuskan polimik, bukan dengan menuduh tanpa sebarang bukti.

Perkara ini, bagi Zaidy, boleh menaikkan kemarahan rakyat dengan membuka aib mangsa dan keluarganya.

Pemuda Pas Selangor menyifatkan kenyataan tersebut bermotifkan politik jahat yang menidakkan proses keadilan dan mempengaruhi masyarakat dengan membuat andaian buruk kepada mangsa.

“JMM terlalu kurang ajar, tidak menghormati mangsa dan keluarganya. Saya pun tak faham kenapa ada persatuan Melayu yang tidak tahu tentang soal adab dan tata susila orang-orang melayu. Mereka sanggup untuk menuduh bukan-bukan,” kata Zaidy dalam kenyataannya.

Zaidy menambah “sebagai Melayu dan beragama Islam kita wajib mempertahankan mangsa dan keluarganya dari tohmahan jahat yang boleh menjatuhkan integiriti agama Islam dan bangsa Melayu yang penuh dengan maruah dan adat. Kita sepatutnya berusaha untuk memastikan keadilan dan siasatan yang dijalankan dengan telus dan saksama”.

Menurut Zaidy, allahyarham adalah seorang yang beragama, seorang yang sentiasa berada dan berjemaah di surau di kawasan kediamannya, juga difahamkan akan menunaikan haji di Makkah pada tahun ini.

Beberapa jam sebelum kematiannya beliau menunaikan solat subuh berjamaah bersama kawannya dalam perjalanan ke Pejabat SPRM, Kuala Lumpur.

"Mana mungkin seorang Melayu beragama Islam yang taat beragama mampu melakukan perkara sekeji dan yang dikutuk oleh agamanya iaitu membunuh diri," kata Zaidy.
6 April lepas, kira-kira pukul 10.15 pagi, Ahmad Sarbani, 56, yang ditahan semalaman pada 1 April bagi membantu siasatan rasuah dan aktiviti pengubahan wang haram, ditemui mati di tingkat satu, pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane.

Sebelum itu, Ahmad Sarbani yang datang sendiri ke pejabat itu telah diiringi seorang pegawai untuk bertemu pegawai penyiasat namun pegawai tersebut telah meninggalkan mangsa dan keluar sebentar bagi mendapatkan pegawai penyiasat.

Namun dalam beberapa minit kemudian, pegawai tersebut telah kembali ke pejabatnya dan mendapati mangsa tiada dalam bilik berkaitan dan setelah mencari di kawasan itu, terlihat satu tubuh manusia terlantar di tingkat 1 bangunan pejabat berkenaan.
JMM sebelum ini juga pernah memburukkan imej Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan menyamakan beliau sama seperti pengamal ajaran sesat Ayah Pin.

Pilihan raya Sarawak: Semua 213 calon kekal bertanding - SPR

KUCHING 10 April – Kesemua 213 calon, termasuk 41 calon Bebas, yang mencalonkan diri untuk bertanding di kesemua 71 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak pada Pilihan Raya Negeri yang ke-10 Sabtu ini, kekal bertanding.

Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sarawak Datuk Takun Sunggah berkata sehingga tempoh menarik diri berakhir pada pukul 12 tengah malam tadi, tiada calon yang mengemukakan permohonan untuk menarik diri.

Dengan itu, SPR telah mengarahkan Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) cawangan Kuching mencetak kertas undi untuk kesemua calon itu, katanya kepada pemberita menerima Buku Undi Pos daripada PNMB di sini hari ini.

Pengarah Urusan PNMB Izham Yusoff berkata pihaknya telah mencetak kertas undi bagi 18,363 pengundi pos pada pukul 12.01 malam tadi, sebaik sahaja menerima pengesahan SPR mengenai calon-calon yang bertanding.

"Kita telah terima nama calon tetapi terpaksa menunggu pengesahan SPR terlebih dahulu. Kami dapat siapkan kira-kira pukul 7 pagi ini menggunakan kira-kira 40 pekerja,” katanya.

Beliau berkata cetakan bagi kertas undi yang lain akan dijalankan secara berterusan dan dijadual siap dalam masa terdekat.

Izham berkata proses mencetak kertas undi ini dijalankan mengikut standard ditetapkan, dan juga perlu mempunyai kemampuan mencetak mengikut tempoh yang ditentukan.

Sementara itu, Pengarah SPR negeri berharap kesemua kertas undi dapat disiapkan oleh PNMB selewat-lewatnya pada 14 April memandangkan ia perlu dihantar ke kawasan pedalaman. - Bernama

SNAP fokus 'serangan hendap' di Sarawak

Setenang-tenang air di lautan, jangan disangka tiada buaya. Begitu ibaratnya kempen Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) di kesemua 26 kawasan Dayak yang ditandinginya dalam pilihan raya negeri kali ini.

Berbeza dengan pendekatan BN dan parti-parti dalam Pakatan Rakyat, SNAP memilih tidak terlibat dalam perang psikologi melalui pemasangan poster, bendera parti dan kain pemidang di kawasan-kawasan awam.

Bagaimanapun, sebagai parti tertua bangsa Dayak yang ditubuhkan pada tahun 1961, pengalaman mengajarnya cara mendapatkan undi dengan cara yang paling murah, namun dianggap paling berkesan.

snap anthony belon campaign“Dengan duit, kita tidak boleh lawan BN. Kita tidak ada duit sebanyak BN (untuk berkempen). Jadi, yang kita ada hanyalah masa (sebagai modal). Ini yang tidak ada pada parti-parti lain,” kata perancang kempennya yang enggan namanya dinyatakan.

Menurutnya beliau, menyedari tempoh kempen 11 hari yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak memadai, mereka mengambil keputusan mengumumkan calon lebih awal, lebih-lebih menyedari rundingan pembahagian kerusi dengan PKR mengambil masa terlalu lama.

“Jadi dengan itu kita ada lebih masa berkempen. Dengan cara ini, masuk sahaja hari berkempen, sekurang-kurangnya separuh daripada pengundi sudah kita temui,” katanya lagi ketika ditemui Malaysiakini semalam.

Parti itu percaya, bertemu dan bermesra dengan pengundi secara langsung merupakan strategi yang terbaik bagi memenangi hati pengundi.

Bagi beberapa calon-calonnya, pendekatan unik itu dinamakan sebagai “silent killer” (pembunuh senyap). Manakala ada juga yang secara berjenaka merujuknya sebagai “taktik lipas”.

'Ejen' di rumah panjang

snap abang osman campaign“Malam-malam baru kita keluar gempur rumah-rumah panjang. Macam lepeh (lipas),” kata Abang Osman Abang Gom yang bertanding kali ketiga untuk merampas kerusi Lingga, berdekatan bandar Sri Aman.

Di rumah panjang yang tidak dapat ditembusi calon, SNAP akan memastikan terdapat “ejen” mereka di kalangan penduduk setempat berkempen dalam diam-diam, tambah Abang Osman – calon Melayutunggal dalam parti yang didominasi Iban itu.

Sementara itu, walaupun di simpang-simpang jalan hampir tidak kelihatan langsung bendera kuning SNAP berkibar, mereka bagaimanapun tidak mengabaikannya di rumah-rumah panjang - tempat pengundi menginap.

Malah, poster yang dibekalkan amat besar kira-kira dua kali ganda saiz akhbar. Parti pimpinan Edwin Dundang Bugak itu juga memastikan setiap pengundi yang ditemui mendapat poskad kuning memaparkan nama dan wajah calon serta slogan SNAP sebagai “parti asal bangsa Sarawak”.

snap abang osmanDitanya adakah bahan kempen parti itu tidak akan dipasang langsung sehinggalah pilihan raya berlangsung pada 16 April ini, sumber itu mengiyakannya.

“Kalau kita pasang bendera. BN banyak, kita sikit. Jadi kita nampak lemah,” jelasnya.

Tinjauan Malaysiakini di beberapa kawasan yang ditandingi SNAP – meliputi Lingga, Bukit Begunan, Engkelili, Layar, Bukit Saban dan Krian – mendapati strategi ini betul-betul dilaksanakan seperti yang dirancang.

Bagaimanapun di Bukit Saban yang mana ketua Pemudanya Dayrell Walter Entrie sendiri bertanding kelihatan agak berbeza apabila kain pemidangnya kelihatan di tempat-tempat strategik dalam DUN itu.

Empat 'kawasan A'

Bukit Saban antara “kawasan A” bagi SNAP yang mana mereka yakin menang selain Pakan, Machan dan Lambir. Manakala kawasan yang dianggap berpotensi besar antaranya Lingga, Bukit Begunan, Bekenu, Engkelili, Telang Usan dan Tarat.

Difahamkan senarai tersebut diperoleh dengan mengambil kira faktor calon, petugas dan penyokong tegar di tempat masing-masing.

Sementara calon-calon di beberapa di DUN sepanjang jalan Sri Aman-Sarikei (kira-kira 200km) ketika ditemui rata-rata mengaku sebagai calon underdog atau bukan pilihan.

Di Bukit Saban, Dayrell masih risau sama ada pengundi yang berhijrah ke bandar besar untuk bekerja – dianggarkannya 30 peratus daripada keseluruhan 7,657 pengundi – dapat pulang menunaikan tanggungjawab di DUN itu.

Manakala Marudi @ Barudi Mawang (Engkelili) pula mengambil memberi perhatian kepada jentera BN dengan kekuataan kewangan yang disifatkannya mempunyai sumber kewangan “umpama padi di tangkai”. Kebimbangan itu turut dikongsi Joe Unggang di Layar.

Di Krian pula keadaan berbeza apabila calon PKR Ali Biju, seorang ahli perniagaan dilihat jauh di depan, termasuk berbanding calon BN sendiri.

Kempen SNAP memfokuskan lima isu utama, meliputi tanah adat (NCR), isu kalimah Allah dan Alkitab berbahasa Melayu, isu kemajuan negeri, Perjanjian 18 Perkara Tanah Melayu dan Sarawak serta pemeritahan 30 tahun Tan Sri Taib Mahmud sebagai ketua menteri.

SNAP bertanding di 26 kawasan majoriti Dayak dalam pilihan raya negeri kali ini dan bertembung dengan PKR di 25 tempat ekoran kegagalan rundingan awal.

BN dalam bahaya? Najib berkampung di S'wak

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijadualkan ke sarawaksekali lagi malam ini dan akan 'berkampung' di bumi Kenyalang itu sehingga sehari sebelum pilihan raya negeri Sarawak ke-10 berlangsung.

NONESebaik sahaja jadual Najib yang juga adalah pengerusi BN disahkan, timbul spekulasi bahawa kemungkin Sarawak akan menyaksikan beberapa kerusi di kubu kuatnya tumbang.

Najib mungkin menjadi perdana menteri pertama yang berkempen sebegitu aktif. Lazimnya, tugas itu diserahkan kepada timbalan perdana menteri manakala perdana menteri sibuk dengan urusan mentadbir negara di Putrajaya.

Sejak mengambil alih tampuk pemerintahan negara pada April 2009, Najib hanya memainkan peranan kecil dalam pilihan raya kecil dan tindakannya kali ini dikata mengejutkan banyak pihak.

NONELebih menarik lagi, tahun ini sahaja sudah dua kali beliau melawat Sarawak. Kali pertama pada 19 Mac lalu pada perhimpunan di Serian dan pada 7 April lalu beliau berjalan sekitar bandaraya di Kuching untuk bermesra dengan penduduknya.
Anwar juga di Kuching
Kali ini, tumpuan Najib adalah di bandar-bandar utama – Miri, Sibu dan Kuching – yang sejak beberapa hari lalu menyaksikan ribuan rakyat tertarik kepada ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan rakyat.
Kerusi-kerusi di kawasan bandar-bandar utama itu dikatakan sebagai kawasan gelap di mana parti komponen BN, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) menghadapi persaingan sengit.

NONENajib juga dijadual melawan pekan-pekan kecil seperti Sri Aman, Lubok Antu, Betong, Engkilili, Sebuyau, Sadong Jaya, Bau, Bario, Sungai Baram, Lawas dan Limbang.

Sekilas pandang, perdana menteri dilihat cuba meninjau sokongan etnik-etnik berkenaan di kawasan luar bandar yang sebelum dikatakan sebagai 'simpanan tetap' BN.

Dan seperti pada beberapa pilihan raya kecil yang lalu, lawatan Najib tidak akan lengkap tanpa membawa 'ole-ole' untuk rakyat Sarawak.
NONEEsok, Najib akan melawat Hospital Sri Aman yang dibina sebelum Sarawak mencapai kemerdekaan. Bangunan itu kini uzur dan memerlukan bantuan kewangan untuk dibaik-pulih.

Pada Khamis pula, beliau akan ke Sungai Baram, kawasan pembinaan empangan Bakun yang kontroversial dan dijadual melancarkan 'klinik terapung 1Malaysia'.

Najib juga akan menghadiri dua perhimpunan di Kuching pada malam ini dan esok dan dijangka membuat beberapa pengumuman penting bagi menarik undi di kalangan mereka yang tidak berpuas hati dengan BN.

Hari ini juga menyaksikan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terus menggempur Sarawak dan fokusnya kali ini adalah di Kuching dan kawasan sekitarnya.

Anwar, dijadualkan berceramah di Asajaya, Kuching, Kampung Samariang dan Petrajaya. 

Syor pecat 12 ahli PKR tanding bebas, bantu lawan

Jawatankuasa disiplin PKR telah mengesyorkan supaya 12 ahli partinya dipecat kerana bertanding sebagai calon Bebas atau membantu parti lawan dalam pilihan raya negeri Sarawak.

NONEDalam satu kenyataan, pengerusi jawatankuasa tersebut, Tan Kee 
Kwong (kanan) menyenaraikan nama sembilan ahli PKR yang perlu kerana menjadi calon Bebas dalam pilihan raya negeri Sabtu depan.

Ini termasuk Soo Lina dari cabang Stampin, yang bertanding di Batu Lintang; Cobbold Lusai (Sri Aman) bertanding di Balai Ringin dan Kiprawi Suhaili (Tanjong Manis), yang bertanding di Belawai.

Turut disenaraikan ialah George Langgong dari Hulu Rajang (bertanding di Pelagus), Michael Jok dari Hulu Rajang (bertanding di Belaga), Kenneth Adan Silek dari Hulu Rajang (Belaga), Liam Rengga dari Bintulu (Kemena), Michael Ding Tuah of Miri (Marudi) dan Jok Ding dari Baram (Telang Ussan).

Tiga lagi ahli PKR disyorkan dipecat kerana membantu parti lawan. Mereka ialah Paul Kadang Dinggat dari Saratok, Jonson Chong dari Kelana Jaya and Hasrul Muhaimin Hasbi dari Alor Setar.

Tan kata keputusan jawatankuasa itu adalah selaras dengan Fasal 18 perlembagaan parti, bagi mempertahankan kepentingan dan imej parti itu.

“Tindakan itu bertanding sebagai seorang calon atau membantu parti lawan adalah satu tindakan khianat kepada perjuangan Keadilan and Pakatan Rakyat.”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...