Sunday, April 5, 2009

Muhyiddin, Anwar 'memacu' di Bukit Gantang, Khairy juga muncul - mStar

TAIPING: Khairy Jamaluddin yang dipilih Ketua Pemuda Umno, hari ini menafikan andaian bahawa beliau tidak dialu-alukan dengan turun gelanggang berkempen untuk calon Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Bukit Gantang.

Sekurang-kurangnya lapan program telah diaturkan untuk dihadiri beliau.

Pukul 10.30 pagi tadi, Ahli Parlimen Rembau itu menyaksikan perlawanan bola sepak pasukan MyTeam menentang DreamTeam di Matang.

Kemudian beliau bermesra dengan peserta-peserta Bengkel Motosikal di pekarangan Bilik Gerakan Induk Pemuda BN.

Selain itu Khairy juga mengadakan pertemuan dengan pengundi-pengundi muda di kawasan Trong.

Dalam pada itu, ketika tinggal dua hari menjelang hari pengundian, parti-parti politik yang bertanding pilihan raya kecil kerusi Bukit Gantang menggunakan cuti mingguan hari ini dengan jadual program berkempen yang agak ketat.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menghabiskan masanya di Batang Ai semalam, memulakan kembali tumpuan beliau di kawasan Bukit Gantang sejak tengah hari tadi.

Petang ini, beliau dijadual mengadakan pertemuan dengan masyarakat India di kawasan Simpang dan tiga pertemuan dengan pengundi-pengundi Cina di Simpang dan Kuala Sepetang.

Dalam pada itu, Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga padat dengan programnya yang bermula 9 pagi tadi.

Antara 9 dan 11 pagi tadi, Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen mengadakan program bersama Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang bertanding di Bukit Gantang mewakili Pakatan Rakyat.

Ia disusuli dengan dialog dengan warga guru bermula 11 pagi.

Anwar, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) kemudian menghadiri majlis jamuan rakyat di bahagian Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Sepetang.

Pada sebelah petang, beliau menghadiri majlis hi-tea di DUN Changkat Jering.

Majlis ceramah perdana juga diaturkan untuk Anwar dengan turut dihadiri beberapa pemimpin PAS dan DAP.

Kejutan Anwar hanya selepas 7 April? - mStar

SUNGAI PETANI: Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim masih membiarkan rakyat berteka-teki apabila tidak mengumumkan 'kejutan' yang didakwa beliau amat penting dalam ceramahnya sempena pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau malam tadi.

Anwar berkata, beliau hanya akan mengumumkan perkara itu pada 7 April ini selepas Pakatan menang di tiga pilihan raya kecil termasuk juga di Parlimen Bukit Gantang dan DUN Batang Ai.

"Saya harus menggunakan majlis ini untuk menambah satu pengumuman yang penting.

"Kita bincang semalam dan kita tahu, kalau kita bagi pengumuman itu malam ini, risikonya terlalu besar.

"Oleh yang demikian, saya nak tunggu sampai 7 hari bulan (April).

"Kita menang di Bukit Selambau, menang di Bukit Gantang, menang di Batang Ai dan kita sambung pengumuman penting kepada rakyat Malaysia semua," katanya di hadapan kira-kira 3,000 orang di Dewan Hock Seng, Sungai Lalang di sini.

Jumaat lalu, Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution menyatakan Anwar akan mengumumkan satu kejutan yang didakwa beliau akan memberi ‘nilai tambah’ kepada Pakatan Rakyat dan impak besar kepada pilihanraya kecil tersebut.

Pada majlis itu juga, seramai 6,000 ahli PPP daripada lapan bahagian di Kedah telah meninggalkan parti itu dan menyertai PKR termasuk Naib Presidennya, V. Nadarajan.

Tindakan itu didakwa telah menyebabkan enam bahagian parti itu termasuk Kubang Pasu, Kuala Kedah, Pokok Sena, Kulim, Baling dan Merbok dibubarkan.

Nadarajan dalam ucapannya berkata, PKR telah memberi nafas baru kepada mereka menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk meninggalkan PPP.

Dalam reaksi segera, Pengerusi Perhubungan PPP Kedah, R Daass pula berkata, tidak ada mana-mana ahli yang meninggalkan parti itu kerana pihaknya tidak menerima sebarang surat keluar parti.

"Kami tidak menerima sebarang surat. Mereka boleh dakwa apa yang mereka mahu tetapi sepanjang pengetahuan kami, tidak ada yang meninggalkan parti kerana mereka tidak memulangkan kad keahlian," katanya.

Sabotaj poster PAS, BN melampau! - Harakah

Johari Jaafar
Sun | Apr 05, 09 | 12:35:36 pm MYT

BUKIT GANTANG, 5 April (Hrkh) - Menjelang hari pengundian 7 April ini, petugas-petugas BN mulai bertindak melampau dan kurang ajar dengan menampal stiker ke atas banner PAS dan ini dapat dikesan oleh petugas-petugas PAS.

Tidak sekadar itu sahaja, petugas-petugas BN telah bertindak menampal lambang dacing pada poster dan kain rentang calon, termasuk tindakan mereka melekatkan poster Dato' Zambry Abdul Kadir ke atas poster Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin

Dalam sidang media semalam di Markas Induk PAS di Air Kuning, Pengarah Jentera Pilihan raya PAS Perak menyatakan kekesalannya dengan tindak tanduk petugas petugas BN yang sengaja bertindak kurang ajar .

Beliau menyifatkan perbuatan itu sebagai melampau kerana ternyata petugas BN telah menceroboh poster dan kain rentang calon PAS.

"Nampaknya petugas-petugas masih lagi berperangai lama, tidak berubah walaupun pemimpin mereka mahu Umno berubah.

"Petugas kita telah pun membuat aduan polis berkaitan dengan kejadian tersebut," katanya.

Beliau turut kesal dengan dengan taktik kotor BN menjelang hari pembuangan undi dengan membuat serangan peribadi kepada calon PAS.

Terdapat poster dan kain rentang yang ditulis dengan perkataan-perkataan yang menyerang peribadi calon PAS seperti "Nizar Boneka DAP"dan berbagai lagi yang dituju kepada calon PAS.

PAS katanya, tidak sama sekali akan menyerang peribadi calon BN walaupun BN berbuat demikian.

"Pilihan raya kecil ini parti lawan parti, kerana itu kita tidak menmbuat serangan peribadi calon, biarlah Umno dengan cara lamanya untuk meraih undi dari rakyat," jelasnya. - mks._

PAS mampu menang dengan pertambahan majoriti - HarakahDaily

Johari Jaafar
Sat | Apr 04, 09 | 10:51:13 am MYT

BUKIT GANTANG, 4 April (Hrkh) - PAS mampu mempertahankan kemenangannya di Bukit Gantang pada pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang pada 5 April ini walaupun mendapat tentangan yang sengit dari pihak BN.

Demikian dinyatakan oleh Yang Dipertuanya Ustaz Nordin Jaafar dalam satu pertemuan dengan wartawan Harakah di sini semalam.

Menurutnya berdasarkan perkembangan terkini, sokongan yang diperolehi calon PAS mampu meraih kemenangan pada pilihan raya kecil ini dengan pertambahan majoriti .

"Kita menjangkakan pertambahan undi dari kalangan kaum Cina dan India, dalam masa yang sama kita cuba meningkatkan sokongan pengundi Melayu kepada calon PAS, dengan ini calon PAS tidak ada masalah besar untuk menang ," ujarnya.

Menurutnya, petugas-petugas parti akan meningkatkan gerak kerja terutama di tiga hari terakhir menjelang hari pengundian, dengan dibantu kelab penyokong PAs dan beliau yakin PAS tidak menghadapi laluan sukar untuk mempertahankan kemenangan pada pilihan raya kecil ini.

Tambahnya lagi, tema kempen PAS iaitu 'Mempertahankan Kemenangan Untuk Rakyat' telah menaikkan semangat seluruh petugas Pakatan Rakyat untuk mencipta kemenangan pada kali ini.

"Walaupun BN membawa slogan 'Mohon Restu Rakyat', tetapi ternyata pengundi-pengundi di sini tidak mudah terpedaya dengan taktik-taktik BN, bagi mereka BN tidak perlu mohon restu rakyat kerana apa yang dilakukan oleh Umno/BN terutama merampas kuasa di Negeri Perak telah mengguris perasaan rakyat Perak," katanya.

Dalam masa yang saMa beliau mengingatkan pertugas-petugas dan penyokong Pakatan Rakyat jangan terlalu yakin dengan kemenangan kerana BN boleh melakukan apa sahaja di saat saat akhir menjelang hari pengundian. - mks. _

Naib presiden PPP sertai PKR - MalaysiaKini

Abdul Rahim Sabri | Apr 4, 09 11:22pm

Naib presiden Parti Progresif Rakyat (PPP), V Nagarajan menyertai PKR bersama 6,000 ahli selepas lapan bahagian dengan 62 cawangan PPP di Kedah dibubarkan.

nagarajan joining pkr 050409Lapan bahagian yang dibubarkan itu ialah Alor Star, Kubang Pasu, Kuala Kedah, Pokok Sena, Kulim, Baling, Sungai Petani dan Merbok.

Perkara itu diumumkan oleh anggota Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Johari Abdul yang juga ahli Parlimen Sungai Petani malam ini.

Beliau membuat pengumuman itu dalam satu majlis ceramah di Dewan Hock Seng, Sungai Petani, dalam DUN Bukit Selambau.

Nagarajan kemudiannya menyerahkan borang keahlian untuk menyertai PKR kepada Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nagajaran memberitahu pemberita kemudiannya bahawa hari ini beliau menyerahkan 300 borang keahlian manakala bakinya akan diserahkan selepas pilihanraya kecil Bukit Selambau pada 7 April depan.

ceramah anwar bukit selambau 050409Johari juga mengumumkan kemasukkan ketua Umno cawangan Kampung Jerai, Marzuki Md Akib bersama 51 ahli cawangan tersebut menyertai PKR.

Turut menyertai PKR malam ini ialah pemimpin masyarakat siam di Bukit Selambau, Nao Bai Seong bersama 100 orang masyarakat siam.

Dalam ucapannya, Anwar berkata beliau akan membuat satu lagi pengumuman penting pada 7 April depan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...