Saturday, January 22, 2011

BWF perlu bertindak terhadap Lin Dan

KUALA LUMPUR – Satu lagi kejutan besar berlaku pada hari keempat Kejohanan Terbuka Malaysia semalam setelah pemain bintang dari China, Lin Dan menarik diri daripada suku akhir akibat kecederaan lama abdomen kiri pemain itu.
Penarikan diri pemain itu disahkan oleh ketua pengadil perlawanan, Jane Wheatley dari Australia sekali gus menjadi berita yang paling mengecewakan buat peminat badminton yang sebelum ini meramalkan pemain itu bakal berhadapan jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei di peringkat separuh akhir hari ini.

Ini adalah kali ketiga Lin Dan menarik diri daripada menyertai kejohanan sebegini iaitu pada Terbuka China, Terbuka Hong Kong pada tahun lepas dan terbaru di Terbuka Malaysia semalam.

Malah, pemain nombor satu Indonesia, Taufik Hidayat mahu Persekutuan Badminton Dunia (BWF) segera melakukan siasatan dan mengambil tindakan tegas kepada pemain China itu berhubung tindakan mengejut yang diambil oleh Lin Dan semalam.

‘‘Ini adalah kali ketiga dia(Lin Dan) melakukan sedemikian apabila bertemu rakan senegaranya seperti pada perlawanan tadi(semalam)
‘‘Tindakan itu amat tidak bagus kepada kejohanan sebegini kerana ramai yang menantikan kemunculan pemain itu terutama peminat,” kata Taufik kepada pemberita selepas tamat perlawanan suku akhir Terbuka Malaysia di Bukit Jalil semalam.

Sementara itu, Jane berkata, Lin Dan tidak dapat beraksi pada perlawanan semalam menentang rakan senegara Chen Long kerana kecederaan lama yang menganggu pergerakkan pemain itu selain boleh menyebabkan kesakitan teruk.
‘‘Dia(Lin Dan) mula merasa sakit di bahagian atot abdomen kirinya ketika sedang menjalani latihan pada pagi tadi (semalam) dan pemain tersebut terpaksa membuat keputusan untuk menarik diri.

‘‘Punca utama kesakitan yang dirasai oleh pemain itu adalah daripada kecederaan lama yang kini mula dirasai,” kata Jane.

Kereta wajib ada beg udara 2012

RANTAU PANJANG 21 Jan. – Mulai tahun depan, semua kenderaan termasuk kereta keluaran Proton Holdings Bhd. (Proton) dan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) akan diwajibkan memasang beg udara bagi mengelak risiko lebih tinggi termasuk kematian terhadap pemandu atau penumpang yang terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, kerajaan memandang serius kadar kemalangan jalan raya sekarang terutama yang membabitkan kematian akibat tiada peralatan keselamatan yang cukup pada kenderaan awam.
Katanya, walaupun tidak ada penguatkuasaan yang dibuat berhubung peraturan itu, ia perlu dilaksanakan untuk 
memastikan keselamatan setiap pemandu dan penumpang yang terlibat dalam kemalangan jalan raya lebih terjamin.

“Kita telah melakukan kajian bersama termasuk dengan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) serta Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan terbukti beg udara merupakan aksesori keselamatan yang paling penting,’’ katanya kepada pemberita pada Majlis Kempen Keselamatan Jalan Raya anjuran MCA Rantau Panjang di sini hari ini.

Peraturan baru itu bagaimanapun tidak melibatkan kenderaan pacuan empat roda.

Speaker: Badrul tipu, SPR diberi notis kekosongan

peaker dewan undangan negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim mendakwa ADUN Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah menipu berhubung kehadirannya pada sidang DUN November lalu.

Pada sidang akhbar hari ini, Teng berkata cara Badrul Hisham mempertahankan dirinya sebagai satu pembohongan besar.

NONE"Saya ingin gunakan peluang ini bagi menafikan kenyataan yang dibuat oleh Badrul Hisham yang mendakwa beliau hadir pada majlis perasmian sidang dewan undangan negeri pada 8 November.

"Hanya ada satu majlis pembukaan rasmi. Bagi sesi ketiga sidang dewan undangan negeri ke-12 diadakan pada 12 April dan dirasmikan oleh Sultan Selangor.

“Sidang pada November adalah pembentangan belanjawan tahunan di mana tidak ada pembukaan rasmi diadakan,” kata Teng.

Rabu lalu, Teng mengisytiharkan kerusi Pelabuhan Klang kosong selepas Badrul Hisham gagal menghadiri sidang dewan tanpa cuti sejak 16 Julai tahun lalu.

NONETeng juga berkata beliau telah mengemukakan notis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memaklumkan kekopsongan kerusi itu hari ini. SPR mempunyai 60 hari bagi mengadakan pilihan raya kecil.

Katanya, memandangkan kerusi itu telah diisytiharkan kosong, Badrul Hisham tidak akan dibenarkan menghadiri sidang dewan undangan negeri pada Isnin ini.

NONE"Hanya ADUN sahaja dibenarkan masuk ke dewan,” katanya.

Diminta mengulas tentang kemungkinan Badrul Hisham mencabar perisytiharan itu di mahkamah, Teng berkata: "terserahlah."

Mengulas laporan berita kononnya perisytiharan itu mempunyai tujuan politik, beliau berkata ia adalah keputusan beliau sebagai speaker dan bukan oleh Pakatan Rakyat.

Kata Teng SPR perlu menerima hakikat bahawa Undang-undang Tubuh Negeri Selangor menyebut dengan jelas bahawa speaker mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kekosongan sesuatu kerusi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...