Friday, July 3, 2009

H1N1 terus menular di SM Tsun Jin

Jul 3, 09

Tiga lagi pelajar SM Tsun Jin, Kuala Lumpur yang ditutup hingga hari ini terkena jangkitan tempatan kes selesema A (H1N1) daripada 47 kes baru, menjadikan jumlah keseluruhannya 291 kes.

Semalam, lima orang pelajar sekolah tersebut tersenarai dalam kes tempatan, manakala kelmarin tiga kes direkodkan di pusat pengajian itu yang diarah ditutup sejak Isnin lalu bagi mengawal penularan wabak.

sekolah menengah Tsun JinAwal minggu ini dua pelajar sekolah tersebut, yang tiada rekod perjalanan ke luar negara, mengalami jangkitan tempatan wabak tersebut.

Sekolah itu bersama ST Chung Hwa, Seremban akan mula dibenarkan dibuka mulai esok.

Akibat penularan tempatan terbaru terhadap dua murid lagi, dua buah sekolah lain diarah menutup kelas terbabit sehingga Khamis depan.

Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata jumlah kes terbaru itu, 28 daripadanya melibatkan rakyat Malaysia, selebihnya Indonesia (sembilan orang), Australia (5), Filipina (2) dan masing-masing satu
dari Botswana, Iraq dan Amerika Syarikat.

Daripada enam kes tempatan yang direkodkan hari ini, tiga lagi kes melibatkan jangkitan kes import.

Seorang daripadanya pelajar 19 tahun yang dijangkiti daripada kes ke-143, gadis Malaysia 18 tahun yang pulang dari United Kingdom pada 26 Jun.

sri cempaka international school cheras 230609Seorang pelajar SK Setapak Indah, Kuala Lumpur dijangkiti daripada kes ke-147, seorang pelajar lelaki 25 tahun yang melawat Jakarta bersama sembilan rakan antara 18 hingga 21 Jun lalu.

Seorang lagi bersekolah di Sekolah Antarabangsa Sri Cempaka, Cheras yang merupakan kontak kes ke-170, seorang pelajar 20 tahun yang menuntut di Victoria, Australia dan pulang bercuti di tanah air pada 28 Jun lepas.

"Dua buah sekolah terbaru itu telah diarah menutup kelas terbabit sehingga Khamis (minggu) depan, dan murid-murid yang terlibat akan diberi arahan kuarantin oleh Pejabat Kesihatan Daerah," kata Dr Mohd Ismail dalam kenyataan hariannya.

Sekolah Antarabangsa Sri Cempaka, yang ditutup selama seminggu, dibuka semula mulai Isnin lalu.

Jumlah pesakit yang disahkan positif dan masih dirawat mengikut hospital seperti berikut: Hospital Sungai Buloh (11 pesakit), Hospital Kuala Lumpur (16), Hospital Pulau Pinang (7), Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star (1), Hospital Tuanku Jaafar, Seremban (3), Hospital Umum Sarawak (2), Hospital Raja Pemaisuri Bainun, Ipoh (3), Hospital Sibu (1), Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu (2), Hospital Tawau (1), Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru (1), Hospital Batu Pahat (2), Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (4), Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu (1), Hospital Melaka (1), Hospital Tengku Ampuan Afzan (1), Hospital Sultan Ahmad Shah Temerloh (1), dan Hospital Raja Perempuan Zainab II (1).

"Selain daripada itu terdapat sejumlah 890 kontak terdekat yang sedang menjalani kuarantin di rumah dan dimaklumkan tiada kontak yang dikuarantin tersebut mempunyai simptom," katanya lagi.

Daripada 2,586 kes yang disiasat kerana disyaki jangkitan influenza A(H1N1), 134 kes masih menunggu keputusan

Amaran Guan Eng pada pemaju Kpg Buah Pala

Jul 3, 09

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memberi amaran akan memberhentikan projek pembangunan di Kampung Buah Pala, Bukit Gelugor jika pemajunya terus mengancam untuk merobohkan rumah dan enggan membayar pampasan kepada penduduk di situ.

"Jangan cuba untuk uji kesabaran kerajaan negeri. Saya tidak teragak-agak untuk memberhentikan projek pembangunan itu," katanya.

Lim juga berkata, kerajaan negeri bersedia menanggung risiko membayar gantirugi kepada pemaju jika terpaksa membatalkan projek itu, lapor Bernama.

Ditanya mengapa beliau enggan menemui penduduk kampung itu, Lim berkata:

"Saya sudah serahkan tugas ini kepada Mansor (Timbalan Ketua Menteri I, Mansor Othman) dan Ramasamy (Timbalan Ketua Menteri II, Prof.Dr P. Ramasamy).

"Jadi saya tidak mahu orang mempersoalkan kebolehan mereka," katanya.

Sementara itu, Jawatankuasa Kerja Pusat DAP dijangka
akan mengadakan mesyuarat minggu depan bagi membincangkan tindakan DAP Kedah keluar daripada pakatan pembangkang di negeri itu.

Lim yang juga setiausaha agung DAP berkata mesyuarat itu akan diadakan selepas mendapat maklum balas daripada Penasihat DAP, Lim Kit Siang, esok.

"Saya percaya surat (daripada DAP Kedah) telah dihantar ke ibu pejabat (DAP). Saya belum baca surat itu lagi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Fotografi sempena pengisytiharan Georgetown sebagai Tapak Warisan Dunia, di Pulau Pinang hari ni.

Rabu lalu, Pengerusi DAP Kedah, Thomas Su mengumumkan DAP keluar daripada pakatan pembangkang negeri kerana tidak berpuas hati dengan beberapa isu termasuk tindakan merobohkan satu-satunya pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya, Alor Star.

Beliau juga menyifatkan kerajaan Kedah pimpinan PAS sebagai lemah dan sering menimbulkan masalah termasuk mengenakan kuota perumahan Bumiputera sebanyak 50 peratus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...