Monday, September 26, 2011

Bekas pemimpin KITA lapor ROS

Dua bekas pemimpin kanan parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) akan membuat aduan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) berhubung tindakan tatatertib ke atas mereka yang didakwa dibuat dengan tidak mengikut perlembagaan parti.

Bekas setiausaha pusat KITA, Abdul Latif Tambi berkata, aduan rasmi itu akan dibuat esok berhubung pemecatan jawatannya, yang dibuat melalui seorang setiausaha kerja yang dilantik presiden, Datuk Zaid Ibrahim.

"Abdul Latif berkata, terserah kepada jabatan (ROS) untuk ambil tindakan sewajarnya," kata Abdul Latif dalam satu sidang media hari ini.

Katanya, aduan yang akan dibuat itu akan mengaitkan enam perkara dalam perlembagaan KITA yang didakwa telah dilanggar melalui tindakan pemecatannya itu.

Beliau turut mendakwa, tindakan ke atasnya itu tidak sah memandangkan surat penggantungannya itu ditandangatani oleh setiausaha kerja, Masrum Dayat, yang didakwa masih masih belum menjadi ahli KITA.

Abdul Latif juga mendakwa, tuduhan salahlaku disiplin yang dibuat ke atasnya – pembocoran maklumat parti dan menghasut pemimpin meninggalkan parti – juga tidak benar dan merupakan satu fitnah.

"Saya juga tidak pernah diberi kesempatan untuk membela diri, sebaliknya terus diberi surat penggantungan selama enam bulan," katanya dalam satu sidang media petang ini.

Tambahnya, langkah itu menujukkan bahawa parti itu tidak lagi mengamalkan kebebasan bersuara seperti yang dipromosi sebelum ini apabila KITA ditubuhkan pada Januari lalu.

Beliau yang menyertai Zaid Ibrahim ke dalam parti KITA selepas keluar daripada PKR, dituduh berbuat demikian dengan ahli jawatankuasa pusatnya, Muhammad Firdaus Christopher yang dituduh mengepalai usaha itu.

Muhammad Firdaus turut digantung keahlian selama enam bulan, melalui sepucuk surat yang diterimanya daripada Masrum bertarikh 13 September lalu.

Mengulas lanjut, Abdul Latif mendakwa, Zaid sendiri telah mengakui bahawa Masrum masih belum menjadi seorang ahli KITA, melalui satu e-mel yang diterima daripada presiden parti itu pada 14 September lalu.

Dalam e-mel itu juga, Zaid antara lainnya berkata Abdul Latif tidak dapat mengikuti arahannya untuk memberikan kata laluan untuk selenggaraan laman web parti.

Muhammad Firdaus pula antara lainnya dituduh menyerang parti dan memburuk-burukkan Zaid melalui tulisan di laman Twitter danFacebook.

Beliau yang sebelum ini menjadi setiausaha politik Zaid, juga dituduh mengatur pertemuan bersama pemimpin parti untuk menggulingkan presiden parti itu.

Muhammad Firdaus dalam sidang media sama berkata tuduhan berkenaan timbul ekoran satu pertemuan yang dirancang untuk dilakukan sebelum ini bersama seorang pemimpin jawatankuasa pusat, KS Kottapan.

Muhammad Firdaus berkata, beliau mengatur pertemuan itu bagi mengadakan perbincangan berhubung kenyataan-kenyataan yang dibuat Kottapan.

Inkues: Tiada unsur jenayah dalam kematian Sarbaini

Mahkamah Koroner Kuala Lumpur memutuskan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbaini Mohamed, 56 jatuh dari pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Kuala Lumpur selepas berada pada belebas tingkap bangunan itu.

NONEKoroner Aizatul Akmal Maharani, dalam penghakimannya kepada mahkamah yang penuh sesak, berkata teori bahawa SPRM terlibat dengan kematiannya tidak boleh diterima.

Sehubungan itu, beliau menolak bunuh diri, homisid ataupun penglibatan pihak ketiga bagi alasan kematian.

"Tidak ada tanda-tanda pergelutan pada kejadian itu dan mahkamah juga menolak bahawa dia membunuh diri."

Menurut koroner, beliau percaya Ahmad Sarbaini terjatuh dari bangunan itu dan dalam keadaan sedar semasa jatuh.

"Mahkamah juga mendapati dia mati serta-merta dalam kejatuhan itu dengan kakinya terjatuh dahulu sehingga mencederakan kedua-dua belah kakinya dan juga mengalami kecederaan teruk di kepala."

Peawai Pejabat Peguam Negara Mohd Abazafree Mohd Abbas membantu dalam inkues itu manakala SPRM diwakili oleh peguam Muhammad Shafee Abdullah.

Keluarga Ahmad Sarbaini pula diwakili oleh peguam Awtar Singh mewakili manakala peguam Rosli Dahlan dan Nadia Marni Mat Zin bertindak sebagai pemerhati bagi syarikat multinasional DB Schenker Logistics (M) Bhd.

NONEAntara penemuan penting inkues itu adalah bahawa sistem litar tertutup CCTV SPRM didapati diganggu dengan 22 jam rakaman termasuk tempoh apabila Ahmad Sarbaini datang ke premis agensi itu telah dipadamkan.

Seramai 34 saksi memberi keterangan pada inkues yang mengambil masa 14 hari untuk selesai.

Saksi-saksi yang tampil, termasuk dua ahli patologi Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Faridah Md Nor dan Dr Shahrum Abd Wahid.
Ahmad Sarbaini, 56, yang bertugas di pejabat Kastam Pelabuhan Klang, ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM di Jalan Cochrane 6 April lalu.
NONEBeliau sebelum itu ditangkap sebagai sebahagian daripada program 3B tetapi kemudiannya dibebaskan sebelum kembali kepada SPRM pada hari kejadian itu.
Beliau dilaporkan ke pejabat itu secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat SPRM berhubung siasatan kes rasuah membabitkan 62 pegawai Kastam.

Kawan-kawan dan ahli-ahli keluarga mendakwa terdapat unsur jenayah dalam kematiannya. Mereka berkata, Ahmad Sarbaini adalah seorang pegawai yang bersih dan telah merancang untuk menunaikan fardu haji tahun ini bersama isteri dan ibu bapanya.

Balu allahyarham Masiah @ Maziah Manap dan pengerusi Sosial Care Tan Sri Robert Phang turut hadir di mahkamah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...