Thursday, February 17, 2011

Tol PJ Selatan di NPE dikurangkan

Kadar tol Petaling Jaya Selatan (PJS) 2 di Lebuh Raya Pantai Baru (NPE), Kuala Lumpur akan dikurangkan daripada RM1.60 kepada RM1.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mengumumkan perkara itu berkata, kadar baru tol berdekatan Taman Medan dan menghala ke Bandar Sunway itu akan mula berkuat kuasa selepas pukul 12 tengah malam ini.

NONE"Saya sudah janji bahawa kita akan buat terbaik untuk rakyat dan ini adalah contoh apa yang kita buat adalah demi rakyat," katanya semasa berucap pada Pesta Chap Goh Meh anjuran BN Selangor.

Menurut Najib lagi, pengurangan kadar tol ini merupakan salah satu daripada contoh usaha gigih kerajaan, yang sejajar dengan konsep 1Malaysia. 

"Ini satu lagi contoh bahawa kerajaan akan buat yang terbaik untuk rakyat Selangor dan Malaysia," katanya dan disambut dengan tepukan gemuruh kira-kira 2,500 hadiran.

Pada Februari 2009, kerajaan mengumumkan bahawa kutipan tol di Plaza Tol PJS 2 lebuhraya itu, arah ke Kuala Lumpur dimansuhkan.

Lebuhraya Baru Pantai sepanjang 19.5 kilomteer dibuka sejak 30 April 2004.

Ia bernilai RM1.2 bilion dan dikendalikan oleh syarikat konsesi New Pantai Express Way Sdn Bhd.

PM: Tak ada rombakan Kabinet

Datuk Seri Najib Razak hari ini menolak ura-ura kononnya beliau akan membuat rombakan Kabinet dalam masa terdekat.

"Siapa yang buat rumours ini?" kata Perdana Menteri kepada pemberita selepas merasmikan program pemantapan dan pemasyarakatan Dewan Negara, Parlimen Malaysia di Dewan Bankuet, Parlimen di Kuala Lumpur hari ini.

Spekulasi yang tersebar dalam twitter dan blog tertentu semalam mencetuskan kekalutan pihak media yang cuba mendapatkan pengesahannya.

Satu portal berita malahan menyatakan dua timbalan menteri akan dinaikkan pangkat manakala seorang ketua parti politik akan turut dilantik sebagai menteri.

Najib berkata, rombakan Kabinet boleh diadakan pada bila-bila masa sahaja atau pun tidak diadakan langsung. 

Ong dapat sokongan Abdul Ghani di Pandan

Walaupun kehilangan sokongan dari bahagian partinya sendiri, namun bekas presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat mendapat sokongan ketua Umno bahagian Pandan yang digantung serta ketua bahagian Gerakan, dalam usahanya mempertahankan kerusi parlimen Pandan yang diwakilinya, dalam pilihanraya umum akan datang.

ong tee keat pandan mp supporters dinner 2Pencalonan Ong dipersoalkan oleh timbalan ketua Umno bahagian Pandan, Iszeham A Hamid, yang kini menjadi pemangku ketua, tetapi ketua bahagian yang digantung, Datuk Abdul Ghani Ismail memberikan sokongan kepada Ong.

"Beliau turun padang. Ia akan menjadi satu kerugian kepada BN jika beliau tidak dicalonkan," kata Abdul Ghani ketika dihubungi semalam.

Abdul Ghani digantung daripada jawatan ketua bahagian selepas beliau didakwa atas tuduhan rasuah. Perbicaraan kes tersebut masih berjalan.

Bagaimanapun, beliau kekal sebagai penyelaras BN Chempaka, iaitu salah satu daripada dua kerusi negeri dalam parlimen Pandan.

"Saya tidak peduli sama ada ianya Umno, MCA atau Gerakan (bertanding kerusi tersebut), asalnya calonnya boleh menang.

"Masih ramai yang boleh menerima Ong (sebagai ahli parlimen mereka). Beliau masih mendapat sokongan," katanya.

Beliau membidas pengkritik Ong dengan berkata, "jika anda tidak bekerja dan tidak turun padang, tutup mulut".

Ditanya mengenai saranan Iszeham kepada Perdana Menteri yang juga pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak Sabtu lalu, dengan menawarkan 'penyelesaian' bagi menangani isu calon di Pandan, Abdul Ghani berkata pesara pegawai tentera itu tidak faham akar umbi.

"Apa yang dia tahu? Dia adalah seorang veteran. Ia sangat mudah. Jika Umno boleh buat lebih baik daripada Ong, silakan (untuk mendapatkan kerusi tersebut)."

Abdul Ghani berkata 'penyelesaian' yang disebut itu, hanya merupakan pandangan peribadi Iszeham yang disifatkannya sebagai "syok Sendiri".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...