Monday, May 25, 2009

Kayveas: Murugiah 'perlu periksa mental' - MalaysiaKini

May 25, 09 2:19pm

Presiden PPP Datuk M Kayveas menyifatkan Senator Datuk T Murugiah - yang mengisytiharkan dirinya juga presiden parti itu - sebagai "orang yang gila publisiti" dan "perlu diperiksa mental".

kayveas ppp pc 120308 lookWalaupun melemparkan perkataan-perkataan yang keras seperti itu, Bernama melaporkan, bekas ahli parlimen Taiping itu menganggap kemelut perebutan kuasa itu seperti "ribut di dalam cawan teh".

Sambil menegaskan beliau masih presiden sah PPP, Kayveas menambah:

"Perhimpunan yang berlaku itu tidak sah dan saya tidak mahu komen lagi tentang orang yang gila publisiti, tamak dan mengisytiharkan diri sendiri, dia telah dipecat daripada parti.

"Dia boleh buat apa yang dia mahu tapi kami masih menunggu rayuan dia (Murugiah) sehingga 30 Mei berhubung pemecatannya."

Kemelut politik PPP kelihatan semakin meruncing apabila satu perhimpunan tergempar diadakan di Putrajaya semalam yang didakwa dianggotai 1,760 perwakilan dari 778 cawangan parti itu.

murugiah egm 240509 celebrationSelain memilih Murugiah - juga timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) - sebagai presiden baru, mesyuarat itu juga membuat beberapa resolusi, antaranya, membatalkan pemecatan terhadapnya seminggu lalu dan turut memecat Kayveas daripada PPP.

Mengulas perhimpunan tersebut, Kayveas berkata pada asalnya ia hanya perjumpaan biasa sebelum Murugiah menjadikan perjumpaan itu sebagai perhimpunan tergempar PPP.

"Kurang daripada 10 peratus yang hadir semalam adalah ahli PPP, baju pun dipinjamkan, tak tahu dari mana (mereka yang hadir).

"Anda perlu pemilihan yang betul untuk mengundi bagi presiden parti, bukan setakat buat perhimpunan dan memanggilnya sebagai perhimpunan agung luar biasa," katanya seperti dilaporkan agensi berita itu.

Bekas timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) itu mencadangkan musuh politiknya itu menubuhkan sebuah parti baru dan mengangkat dirinya sebagai presiden parti tersebut.
daripada terus menimbulkan pelbagai masalah kepada parti itu.

"Saya cabar dia, kenapa kacau PPP, jika dia begitu bagus, buat satu parti lain untuk satukan orang India.

"Sebelum ini dia (Murugiah) jumpa ROS ((Pendaftar Pertubuhan), dia dah minta ROS batal parti ini, ROS tak layan dia, tiba-tiba dia dilantik sebagai presiden, itu sah?

kayveas ppp pc 120308 straight"Dia kena periksa mental dia di (hospital) Tanjung Rambutan," kata Kayveas selepas menghadiri perhimpunan agung tahunan PPP
Pahang di Kuantan hari ini.

Perhimpunan itu dirasmikan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Mohd Sharkar Shamsudin yang mewakili Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Menurut Bernama lagi, Kayveas berkata PPP juga sedang mengenal pasti anggota-anggota yang hadir di perjumpaan tersebut dan akan diberikan surat tunjuk sebab.

Mengenai Perhimpunan Agung PPP ke-56, Kayveas berkata ia tetap akan berlangsung seperti yang dijadualkan pada 7 Jun depan, dan menurutnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikannya.

Aminah dedah bukti PKR sogok - MalaysiaKini

Wong Teck Chi | May 25, 09 11:01am

Calon bebas Aminah Abdullah mendakwa mempunyai bukti PKR cuba menyogoknya dengan jawatan penting jika beliau tidak bertanding dalam pilihanraya kecil Penanti, 31 Mei ini.

aminah abdullah penanti by election dvd proof of pakatan corruption 250509 04Dalam sidang medianya pagi ini, bekas ketua Wanita PKR Pulau Pinang mendakwa, dua wakil parti itu menemuinya pada 13 Mei lalu untuk menawarkan jawatan yang dipertua Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

Tambahnya, seorang ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR dan pembantu seorang exco kerajaan negeri, daripada parti itu, menemuinya dengan mendapat restu penasihat parti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menggunakan slogan "Ke Arah Keadilan Sebenar", Aminah bagaimanapun tidak menamakan dua pemimpin PKR tersebut.

Beliau juga mendakwa, jika berjaya menewaskan calon PKR Mansor Othman dalam pilihanraya DUN itu, beliau akan dibenarkan menyertai parti itu dan diberikan jawatan timbalan satu ketua menteri.

Mansor akan dilantik kepada jawatan nombor dua kerajaan itu bagi menggantikan Mohammad Fairus Khairuddin yang melepaskan jawatan tersebut dan ADUN Penanti bulan lalu.

Aminah, yang berlambangkan kunci, mendedahkan buktinya - dalam bentuk rakaman audio - kepada wartawan dalam sidang media di Penanti.

aminah abdullah penanti by election cd dvd vcd proof pc 250509 02Rakaman tiga jam itu kini sedang disalin oleh kumpulan wartawan yang membuat liputan tersebut.

Aminah juga berkata beliau akan membuat aduan polis hari ini berhubung perkara tersebut dan untuk mendapatkan perlindungan pihak berkuasa tersebut susulan pendedahannya itu.

Beliau akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) esok mengenai isu tersebut, dengan mendedahkan nama dua wakil PKR dan foto rakaman pertemuan tersebut.

Pengarah Strategi PKR Tian Chua semalam menafikan parti itu cuba menyogok Aminah dan mencabar calon itu agar membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan SPR.

Hari ini, Pengarah Pilihanraya PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata parti itu akan menghantar segera surat peguamnya kepada Aminah agar menarik balik tuduhan tersebut dan meminta maaf.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...