Saturday, September 24, 2011

Libas - Trailer & Sinopsis
Pengarah
 
Penulis:
:
(Scriptwriter)
:
(Cerita Asal)
Lakonan:
:
(Pelakon Pembantu)
:
Raja Libas (Pelakon Utama)
:
Ratna (Pelakon Utama)
:
Hamadi (Pelakon Utama)
:
Megat (Pelakon Utama)
:
Kumok (Pelakon Utama)
:
Jurulatih Malaysia (Pelakon Utama)
:
Aek Mangkorn (Pelakon Pembantu)
:
Sukchai (Pelakon Pembantu)
:
Propchai (Pelakon Pembantu)
:
Jurulatih Siam (Pelakon Pembantu)
:
Hj Hasbullah Awang (Artis Jemputan)
:
Mamak (Artis Jemputan)
:
Mr. Wilson (Artis Jemputan)
Krew:
:
(Pembantu Pengarah)
:
(Pengarah Fotografi)
:
(Pengurus Produksi)
 
Sinopsis:
Adnan Saladin seorang pakar Libasan dalam permainan sepak takraw (Libas). Dia di gelar sebagai raja libas Malaysia. Kehebatan libasan Raja Libas sangat digeruni pasukan lawan terutamanya dari pasukan Siam (Thailand). Kecederaan berlaku mengakibatkan tekong Malaysia (Dali) parah apabila Libas gagal menampan libasan kuat AK Nangkhon lalu terkena dadanya. Akibatnya Malaysia tumpas kepada Thailand untuk kali kedua berturut-turut. Jurulatih dan rakan sepasukan, Megat turut menyalahkan Adnan Saladin kerana kekalahan itu sehingga Jurulatih sanggup memutuskan pertunangan Adnan Saladin dengan anaknya, Ratna.
Raja Libas resah apabila diketahui Mr. Wilson menawarkan perlawanan Libas lebih awal dari selalunya untuk mendapatkan bola warisan yang mempunyai nilai sejarah dan kuasa mistikal. Tawaran lumayan diberikan kepada pasukan Thailand demi mendapatkan bola warisan tersebut yang berada pada Raja Libas. Raja Libas berfikir siapa yang harus dia ambil sebagai pemain bagi mengekang kehebatan pemain Thailand. Akhirnya Raja Libas dapat menemui pemain baru dan mengumpulkan regu pasukan yang terdiri daripada Megat (pemain lama), Hamadi dan Kumok yang merupakan taruhan Libas untuk menentang Thailand nanti... Diperlawanan akhir, pasukan Malaysia teruk dibelasah oleh pasukan Thailand. Mampukah Raja Libas mempertahankan maruah negara. Nantikan kesudahannya...

Raya Tak Jadi - Trailer & Sinopsis
Pengarah
Prof Madya A. Razak Mohaideen
 
Penulis:
:
(Scriptwriter)
:
(Lakon layar)
Lakonan:
:
Shuib (Pelakon Utama)
:
Bob (Pelakon Utama)
:
Haji Ehsan (Pelakon Utama)
:
Abu (Pelakon Pembantu)
:
Faridah (Pelakon Pembantu)
:
Hajah Nisah (Pelakon Pembantu)
:
Ibu Shuib (Pelakon Pembantu)
:
Pegawai Polis (Pelakon Pembantu)
Krew:
:
(Pengarah Fotografi)
:
(Penyunting)
:
(Penyunting)
Penerbit:
:
(Penerbit)
 Sinopsis:

Filem ini bermula dengan seorang ahli perniagaan iaitu Leo yang bakalmengalami kerugian yang banyak kerana kontena yang berisi kurma-kurma yang ingin dijualnya sebelum raya tidak sampai. Oleh itu, dia telah merancang untuk menunda hari raya dengan menculik Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Hj.Ehsan. Leo telah mengarahkan dua pekerjanya, Ali dan Abu untuk melakukan penculikan tersebut. Mereka berdua telah Berjaya menculik Hj.Ehsan namun masalah timbul apabila Ali dan Abu telah tertukar teksi yang ada Hj Ehsan dengan Shuib iaitu seorang pemandu teksi.

Shuib mempunyai seorang adik yang pekakiaitu Bob. Kekecohan berlaku apabila Shuib dan Bob menemui Hj Ehsan yang disangkai telah mati di dalam boot teksi.Mereka berdua telah melakukan pelbagai cara untuk meninggalkan mayat tersebut namun gagal dan membuat keputusan untuk mengebumikan mayat itu. Tiba-tiba mayat yang disangkai telah mati itu hidup semula dan ini telah memeranjatkan semua orang. Hj. Ehsan kemudiannya menerangkan mengenai penculikannya. Sementara itu, Leo telah mengarahkan Ali dan Abu untuk mendapatkan semula Hj Ehsan dan mereka telah menculik Ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob sebagai tebusan.

Kemudian, Leo mengarahkan Shuib meminta wang tebusan daripada isteri Hj Ehsan dan menyerahkan wang tebusan dan Hj Ehsan kepadanya sebelum dia melepaskan ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob. Leo dan dua pekerjanya telah diserbu dan ditangkap oleh polis ketika melakukan urusan penukaran tebusan dengan Shuib dan Bob. Shuib dan Bob berasa sedih kerana mereka terpaksa meraikan hari raya seperti hari raya tahun-tahun yang lepas, dalam serba kekurangan. Tetapi, Hj Ehsan telah dating menziarahi mereka dan memberikan pelbagai hadiah dan duit yang banyak sebagai ganjaran menolong dia. Selain itu, Hj Ehsan juga menyukai sikap mereka yang baik . Oleh itu dia turut menggajikan Shuib dan Bob untuk bekeja dengannya.

DAP gantung keanggotaan Manoharan enam bulan


KUALA LUMPUR 23 Sept. - Jawatankuasa disiplin DAP telah menggantung keanggotaan Anggota Dewan Undangan Negeri Kota Alam Shah M. Manoharan selama enam bulan berhubung kenyataannya bahawa Jalur Gemilang perlu ditukar.

Pengerusinya, Tan Kok Wai berkata, keputusan itu dibuat pada mesyuarat jawatankuasa itu di ibu pejabat parti di sini, hari ini.

"Kami memutuskan untuk menggantungnya selama enam bulan kerana kami berpendapat ulasannya amat serius. Keputusan itu dibuat selepas mempertimbangkan bahawa dia telah memohon maaf dan menarik balik kenyataan itu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Manoharan dikecam berhubung entri dalam Facebooknya yang mencadangkan supaya Jalur Gemilang diubahsuai kerana reka bentuk sekarang menyerupai bendera Barisan Nasional dan tidak melambangkan Malaysia.

Beberapa pemimpin BN mempersoalkan sikap DAP yang membisu berhubung perkara itu dan mencabar parti itu supaya mengambil tindakan disiplin ke atas Manoharan.

Ketika dihubungi, Manoharan berkata, beliau akan merayu terhadap tindakan itu tetapi enggan mengulas. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...