Saturday, July 11, 2009

Polis jejaki 6 lelaki termasuk Datuk disyaki Ah Long

KUALA LUMPUR: Polis sedang berusaha menjejaki enam lelaki termasuk seorang berpangkat Datuk, disyaki anggota satu kumpulan Ah Long, yang bukan sahaja mempunyai rangkaian dalam negara tetapi juga di beberapa negara jiran lain.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, kesemua lelaki terbabit berumur lingkungan 30 hingga 56 tahun dan dipercayai berada di Malaysia.

"Kumpulan terbabit merupakan 'kepala' bagi beberapa geng Ah Long yang lain termasuk di negara jiran.

"Bertindak atas laporan itu satu pasukan khas telah dibentuk dengan kerjasama antara Jabatan Siasatan Jenayah dan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman bagi mengesan serta menumpaskan kumpulan itu hingga ke peringkat akar umbi," katanya kepada pemberita selepas Perbarisan Tamat Latihan dan Konvokesyen Inspektor Percubaan di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (PULAPOL) hari ini.

Beliau berkata selain menggembleng tenaga di peringkat PDRM, polis turut berganding bahu bersama beberapa agensi berkaitan termasuk Kerajaan Tempatan bagi mengesan kumpulan itu.

"Polis turut menyiasat sama ada kumpulan ini berselindung di sebalik kegiatan asal mereka dengan menjalankan perniagaan lain bagi mengaburi mata polis," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut pertanyaan sama ada anggota kumpulan Ah Long itu terdiri daripada ahli politik.

Mohd Bakri berkata polis masih belum dapat mengenalpasti jika kumpulan itu mempunyai kaitan dengan satu lagi kumpulan Ah Long, dikenali sebagai Kristal 9 yang terlibat mengurung, mendera dan merantai leher serta kaki tiga lelaki gagal membayar hutang di sebuah rumah kedai di kawasan Perindustrian Bukit Serdang, 27 Mei lepas.

"Kita tidak menolak kemungkinan kumpulan-kumpulan Ah Long yang ada mengenali antara satu sama lain, tetapi kita belum dapat pastikan sama ada mereka terlibat dalam kes mengurang tiga lelaki terbabit atau tidak," kata beliau.

Katanya polis akan terus menjalankannya operasi secara bersepadu bagi mengekang kekerasan serta jenayah yang sering ditimbulkan oleh geng Ah Long. "Kita akan tanganinya secara total," tegas Mohd Bakri.

Beliau meminta orang ramai yang pernah diugut oleh geng-geng Ah Long supaya tampil memberi maklumat kepada polis dan memberi jaminan bahawa polis akan mengambil langkah sepatutnya untuk memastikan keselamatan mereka tidak terancam.

"Kita dapat laporan ada individu yang pernah diugut dan diancam oleh genggeng Ah Long, namun apabila pihak polis mahu mengambil keterangan dari mangsa, mereka pula menolak dan enggan bekerjasama. Jika keadaan ini berlaku bagaimana kami mahu bawa geng-geng Ah Long ini ke muka pengadilan," katanya. BERNAMA

Nasha akui dihalang ke Manek Urai - MalaysiaKini

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa mengakui terdapat halangan daripada badan perhubungan PAS Kelantan terhadapnya daripada berkempen di Manek Urai sebelum ini.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Bachok itu berkata, andaian yang dibuat terhadapnya tidak tepat dan beliau diminta pimpinan tertinggi PAS supaya turun padang.

"Memang ada keputusan daripada perhubungan negeri demikian. Dan saya akur kepada keputusan tersebut.

nasharuddin nik aziz manek urai 110709 nasha pc"Tetapi selepas kita melihat kepada keadaan dan suasana, sebagaimana disebut Tok Guru (Mursyidul Am Datuk Nik Aziz Nik Mat) dan juga presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) sendiri - setelah berada di lapangan - mengatakan bahawa andaian itu banyak yang tidak tepat.

"Jadi, saya diminta presiden dan Tok Guru supaya turun ke Manek Urai," katanya ketika ditemui pemberita selepas solat Dhuha bersama Nik Aziz di Kampung Perial pagi tadi.

Hadir sama dalam program itu, calon PAS Mohd Fauzi Abdullah atau Abe Uji.

Ia merupakan program pertama Nasharuddin setelah ketidakhadirannya di Manek Urai, termasuk pada hari penamaan calon Ahad minggu lalu.

"Kehilangannya" itu telah menimbulkan pelbagai andaiaan, terutama sekali apabila beliau sebelum ini ditegur Nik Aziz berhubung isu kerajaan perpaduan.

Mengulas lanjut, Nasharuddin mengesahkan bahawa beliau sakit dan mendapatkan rawatan di hospital sebelum ini, seperti dilaporkan media.

Ditanya sama ada beliau merupakan "mangsa persepsi", Nasharudin berkata beliau akan menjelaskan perkara itu, bersama isu-isu lain selepas pilihanraya kecil Manek Urai 14 Julai ini.

Katanya, beliau mengambil sikap tidak memberikan respons kepada media sebelum ini kerana mendakwa "media Malaysia tidak bebas untuk melaporkan".

Ditanya tentang jangkaan isu yang akan dimainkan BN, beliau berkata: "Saya lihat mereka (BN) tidak ada isu."

Beliau juga enggan menjawab soalan mengenai pendiriannya sekarang berhubung isu kerajaan perpaduan.

Kadar tol turun 20 peratus

11/07/2009 11:55am

KUALA LUMPUR 11 Julai – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan penurunan kadar tol sebanyak 20 peratus bagi pengguna lebuh raya yang kerap menggunakan kemudahan tersebut.

Pengumuman itu dibuat ketika beliau berucap pada majlis meraikan 100 hari pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...