Monday, July 6, 2009

'Istana gaya Bali' Khir Toyo cetus kontroversi

Rumah mewah milik Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo di Shah Alam mencetus kontroversi kerana kosnya dikatakan melebihi kemampuannya atau menteri besar yang berkhidmat selama lapan tahun.

khir toyo mansion 060709 08ADUN Sekincan, Ng Suee Lim mendakwa anggaran kos pembinaan rumah di kawasan seluas 50,000 kaki persegi atau 0.5 hektar itu, ialah RM20 juta, manakala tanahnya dibeli dengan harga RM3.8 juta.

"Beliau berhak untuk membina sebuah rumah sebesar mana sekalipun. Tetapi sebagai bekas menteri besar, beliau mesti menjelaskan bagaimana beliau membiayai pembinaan rumah tersebut," kata wakil rakyat DAP itu, yang membawa sekumpulan wartawan untuk menyaksikan rumah Dr Mohd Khir pagi tadi.

Rumah tersebut terletak di Jalan 1/7L di Seksyen 7, Shah Alam.

khir toyo mansion 060709 06Berbekalkan dokumen dari Pejabat Tanah dan Galian Selangor, Ng menunjukkan bukti bahawa Dr Mohd Khir, 44, dan isterinya Zahrah Kechik, 44, memberi secara bersama tanah tersebut dari Ditamas Sdn Bhd pada 2007.

Dokumen itu menunjukkan bahawa seorang pengarah Ditamas - yang dikenali sebagai Shamsuddin Hayroni - didakwa Ng sebagai kawan Dr Mohd Khir.

Sambil menggelarkan rumah tersebut sebagai "istana bergaya Bali", Ng berkata, pakar industri pembinaan menganggarkan kos pembinaan dan kelengkapan rumah tersebut ialah kira-kira RM20 juta.

"Pintu gerbang sahaja berharga kira-kira RM290,000. Jubin yang anda lihat adalah diimport," katanya.

Ng juga mendakwa, rumah Dr Mohd Khir itu jauh lebih besar daripada bunglo 17 bilik yang dibina oleh allahyarham Zakaria Mat Deros sehingga mencetuskan kontroversi pada 2006.

khir toyo mansion 060709 01Merujuk pengisytiharan harta oleh Menteri Besar Selangor sekarang Tan Sri Khalid Ibrahim, Ng berkata pendapatan seorang menteri besar ialah RM576,000 setahun dan oleh itu, Dr Mohd Khir tidak mungkin dapat mengumpulkan wang yang cukup untuk membayar kosnya sebanyak RM24 juta.

Dr Mohd Khir seorang doktor gigi sebelum meningkat dalam hirarki Umno dan menjadi menteri besar pada 2001 ketika berusia 33 tahun.

Tunku Abdul Aziz dilantik Senator

Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim dan Setiausaha PKR Pulau Pinang, Mustafa Kamal Mohd Yusuff hari dilantik sebagai Senator hari ini.

tunku abdul aziz tunku ibrahimTunku Abdul Aziz, 75, dan Mustafa Kamal, 56, mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara untuk tempoh tiga tahun di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Abdul Hamid Pawanteh.

Turut mengangkat sumpah ialah Naib Ketua, Dewan Muslimat PAS Kelantan, Mumtaz Md Nawi, 37, bagi penggal kedua, lapor Bernama.

Tunku Abdul Aziz, yang merupakan Senator pertama daripada DAP berkata, beliau berterima kasih kepada kerajaan Pulau Pinang kerana memberi kepercayaan kepadanya sebagai seorang Senator.

Katanya, beliau akan berusaha untuk menyuarakan kepentingan rakyat dan kerajaan negeri itu di Dewan Negara.

Menurutnya, pengalaman luasnya dalam sektor perbankan dan perniagaan akan dimanfaatkan bagi menjalankan tanggungjawabnya sebagai Senator.

"Saya masih baru (dalam persidangan dewan) dan masih perlu banyak belajar dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaaan negeri Pulau Pinang kerana memberi kepercayaan kepada saya," katanya kepada pemberita selepas majlis angkat sumpah itu.

Tunku Abdul Aziz pernah memegang jawatan tinggi di pelbagai organisasi swasta dan awam di Malaysia, Hong Kong dan United Kingdom.

Beliau juga pernah menjadi presiden Persatuan Transparensi dan Integriti Malaysia, Pengarah Kumpulan Sime Darby Bhd dan kini sebagai penulis kolum mingguan untuk akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily.

Thaksin bolos pihak berkuasa M'sia

Bekas perdana menteri Thailand yang dikehendaki di negaranya Thaksin Shinawatra berjaya melarikan diri daripada pihak berkuasa Malaysia sewaktu berada di Kuala Lumpur baru-baru ini, kata timbalan
menteri dalam negeri Thailand.

Thaworn Sennian berkata, dalam insiden tersebut pegawai kedutaan Thailand memaklumkan kepada pihak berkuasa Malaysia bahawa Thaksin ketika itu sedang menginap di Hotel Shangri-La, lapor Bernama.

"Pegawai-pegawai kedutaan (Thailand) memaklumkan kepada pihak berkuasa Malaysia berhubung kehadiran Thaksin, namun entah bagaimana Thaksin dapat tahu mengenainya dan berjaya melepaskan diri," Thaworn dipetik berkata di Pattani hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan sebarang maklumat lanjut mengenai insiden itu berlaku.

Menurut agensi berita itu lagi, selepas insiden itu Thaksin berlepas ke Fiji.

Bekas anggota polis yang kemudiannya menjadi jutawan telekomunikasi memerintah Thailand selama lima tahun sebelum kerajaannya ditumbangkan dalam rampasan kuasa tentera pada 19 September 2006 semasa beliau menghadiri perhimpunan agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Beliau kembali ke Thailand untuk tempoh yang singkat tahun lepas sewaktu sekutunya memenangi pilihanraya pada Disember 2007, dan kemudiannya menjadi pelarian dalam usaha melepaskan diri daripada menjalani hukuman penjara dua tahun selepas didapati bersalah terhadap tuduhan menyalahguna kuasa.

Dua perdana menteri selepasnya yang dikatakan menyokong beliau terpaksa melepaskan jawatan dan parti mereka pula kehilangan kuasa kepada kerajaan pakatan yang diketuai oleh parti Demokrat, yang diterajui perdana menteri Abhisit Vejjajiva.

Thaksin kemudiannya merantau antara rumahnya di luar negara
seperti London, Dubai, Hong Kong dan baru-baru ini di Jerman, menggunakan pelbagai pasport negara luar selepas pasportnya dibatalkan oleh kerajaan Thailand.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...