Thursday, May 5, 2011

Petrol RON 97 naik 20 sen lagi menjadi RM2.90


Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 akan dijual pada harga baru, iaitu RM2.90 seliter, menurut Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM). 

Naib presiden PDAM Datuk Zulkifli Mokti berkata, peningkatan ini disebabkan kenaikan harga minyak mentah. 

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.
"Namun harga RON95 dan diesel kekal seperti sekarang," katanya.
RON 95 kekal pada harga RM1.90 seliter.
Kenaikkan RON 97 ini adalah yang tertinggi dalam sejarah negara dan dikatakan berpunca akibat kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia.

petrol price hike panic 010705 shell stationBulan lalu, harga petrol RON 97 dinaikkan 20 sen kepada RM2.70 seliter.

Harga RON 97 diapungkan sejak 31 Januari lalu mengikut harga pasaran semasa dan sejak itu ia kali ketujuh harga petrol gred itu dinaikkan.

Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi. Semua kenderaan berpendaftaran asing dilarang membeli RON 95 dan mereka menggunakan minyak gred RON 97.
RON 97 pada suatu ketika juga adalah minyak yang seringkali digunakan oleh rakyat sehingga minyak lebih murah RON 95 diperkenalkan pada September 2009. Ketika itu RON 97 berharga RM1.80 seliter.

Kematian Osama dilihat sebagai konspirasi

HAH ALAM – Keengganan Amerika Syarikat (AS) mendedahkan bukti kematian Osama Laden dilihat sebagai konspirasi untuk menunjukkan kejayaan memburu beliau.

Pensyarah Program Hubungan Antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Madya Dr Mohd Nor Yazid berkata, sehingga kini, AS masih menyiarkan gambar lama Osama. ”Adakah beliau tidak dimamah usia? Keputusan DNA (Asid Deoksiribonukleik) pula diperolehi terlalu cepat.

“Pengumuman pembunuhan Osama pada dasarnya untuk tutup kekalahan AS melancarkan perang ke atas Afghanistan di mana kuasa besar itu tidak pernah menang selama ini,” katanya semalam.

Menurutnya, khabar kematian Osama tidak meninggalkan kesan kepada kerajaan dan dunia luar kerana AS dan sekutunya sahaja yang melabelkan Osama sebagai pengganas.

Sementara itu, Penyelaras Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr Mohd Afandi Salleh berkata, masyarakat dunia masih lagi sukar mempercayai berita kematian Osama.

“Melihat situasi ini, apa sahaja AS cakap, tidak mudah dunia mempercayainya kerana selama ini, banyak maklumat diterima tidak benar. Bukan isu Osama sahaja tetapi krisis Iraq turut diragui.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...