Wednesday, April 13, 2011

Media diarah tidak lagi siarkan perhimpunan Pakatan

BN yang kini dilihat semakin goyah menjelang pilihan raya negeriSarawak 16 April ini, terus memperkuatkan cengkamannya ke atas media arus perdana .

NONEDengan portal berita, termasukMalaysiakini danSarawak Report, yang telah menerbitkan laporan kritikal mengenai ketua menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, tidak dapat diakses akibat serangan siber, rangkaian televisyen telah diarahkan jangan menyiarkan rali dan ceramah-ceramah Pakatan Rakyat.

Sumber yang rapat dengan gergasi media yang dikaitkan dengan Umno itu - Media Prima - memberitahu Malaysiakini bahawa semua rangkaian televisyen miliknya telah diarahkan supaya tidak menyiarkan ceramah harian Pakatan yang berjaya menarik kehadiran ribuan orang.

azlan“Visual rali mega tidak sama sekali boleh disiarkan meskipun ia berkaitan dengan pilihan raya,” kata sumber dalaman itu.

Media Prima memiliki semua rangkaian televisyen swasta percuma di negara ini -TV3, ntv7, 8TV and TV9.

Selain televisyen, akhbar Cina juga diberi tekanan selepas BN dikatakan mungkin tumbang di beberapa kawasan yang mempunyai pengundi majoriti masyarakat Cina.

“Walaupun belum diberi arahan, kita mesti berhati-hati dengan laporan berita. Saya tidak fikir, kita mampu lagi memberi liputan pada ratio 60:40 bagi BN dan Pakatan, kita sekarang terpaksa menukarnya kepada 70:30,” kata seorang editor akhbar harian Cina.

“Sejak dua atau tiga lalu, liputan ke atas kami telah berkurangan dengan begitu ketara sekali,” kata seorang pekerja kempen DAP.

Majoriti dua pertiga adalah satu 'bonus', kata Najib

Perdana Menteri Najib Abdul Razak berkata, kemenangan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri Sawarak pada 16 April ini adalah satu 'bonus'.

Katanya, ini kerana sasaran BN adalah untuk membentuk kerajaan negeri, yang hanya memerlukan kemenangan majoriti mudah.

"Kemenangan dua pertiga adalah satu sasaran yang mampu dicapai. Jika kita capainya dua pertiga itu satu markah bonus untuk wujud kerajaan yang kuat dan stabil," katanya pada sidang media selepas menghadiri Program Mesra Rakyat di Pejabat Daerah Kecil Sadong Jaya yang mempunyai majoriti pengundi Melayu.

Najib menjawab soalan mengenai kenyataan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud semalam yang optimis untuk mengekalkan majoriti dua pertiga dengan kemenangan di kawasan luar bandar dan pinggir bandar.
Najib, yang disambut dengan paluan kompang dan bunga Manggar, mengakui BN menghadapi tentangan hebat di kawasan bandar, dan cabaran yang dihadapi kali ini "mungkin yang paling sukar dalam sejarah politik Sarawak".

Oleh itu, katanya, parti komponen BN dari Semenanjung Malaysia datang untuk membantu memperkukuhkan lagi jentera gabungan itu.

Katanya, mereka datang sebagai sebuah keluarga untuk membantu calon BN kekal diperintah BN.

Najib berkata, pihaknya tidak dapat menafikan bahawa kerusi di kawasan bandar berdepan dengan tentangan paling sengit.

Bagaimanapun, katanya, BN telah membariskan senarai calon yang berwibawa.

"Jika (pengundi) tidak melihat ini dan hanya mengundi untuk protes, maka saya tidak tahu lah," katanya kepada wartawan.
Sementara itu, perdana menteri juga berkata, dalam mana-mana pilihan raya, prestasi turun naik biasa berlaku dan BN menyedari pilihan raya Sarawak kali ini adalah paling sengit dalam sejarah politik negeri ini.

"Saya tahu di mana kekuatan BN, di mana kita hadapi tentangan. Kita kena bekerja kuat lagi di kerusi yang terlepas dan kita ada calon yang berwibawa," katanya.

Ditanya kononnya BN cuma membawa "politik Semenanjung", Najib berkata, tuduhan pembangkang itu hanya untuk mengelirukan pengundi sedangkan mereka sendiri turut berkempen di Sarawak.

"Anda tengoklah sendiri Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, Hadi Awang dan Lim Guan Eng juga ada di sini turun berkempen.

"Saya - mereka kata tak boleh pulak. Saya adalah Perdana Menteri untuk semua, untuk ralyat Sarawak juga," katanya.

Deepak dakwa bayar RPK tarik balik tulisan

Usahawan Deepak Jaikishan muncul lagi dengan satu dakwaan terbaru – beliau pernah membayar wang kepada penulis blog popular Raja Petra Kamaruddin untuk menarik balik satu tulisan daripada laman Malaysia Today.
Deepak berkata, beliau telah membayar RM50,000 dan turut memberi satu komputer riba kepada Raja Petra sebagai dorongan untuk menarik balik tulisan berkenaan.
"Saya boleh buktikannya," kata Deepak yang menjelaskan, beliau membayar wang itu secara tunai kepada Raja Petra dalam satu pertemuan dengan penulis blog itu di Subang Jaya kira-kira tiga tahun lalu.
Tulisan berkenaan yang antara lainnya mengaitkan beliau dengan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor telah dikeluarkan sehari selepas pertemuan tersebut, kata Deepak lagi.
Katanya lagi, beliau "terkejut" apabila mendapat tahu mengenai penyiaran tulisan berkenaan dan membuat keputusan untuk bertemu Raja Petra bagi meminta penulis blog itu mengeluarkan artikel tersebut.
Tambahnya lagi, beliau bertindak demikian kerana tidak mahu perkara mengenai dirinya disiarkan dalam blog Raja Petra yang disifatkannya sebagai "pelacur web."
Beliau juga tidak mahu "serangan peribadi" oleh Raja Petra ke atasnya itu menjejaskan reputasi diri dan perniagaannyakatanya dalam satu sidang media semalam.
Deepak berkata, tindakan Raja Petra itu tidak lebih daripada satu pemerasan untuk mendapatkan wang daripada individu yang dinamakan dalam laman blog tersebut.
"RPK telah berubah daripada seorang penulis blog nasionalis menjadi seorang pemeras ugut yang menggunakan Internet bagi mengutip wang dan komputer riba daripada orang yang takut kepadanya.
"Saya juga salah seorang daripada mangsa (Raja Petra)," katanya dan menambah, beliau juga mengetahui bahawa dua lagi individu telah membayar wang kepada Raja Petra supaya tulisan berkaitan mereka dikeluarkan daripada Malaysia Today.
Deepak berkata, seorang daripada individu berkenaan merupakan menantu kepada seorang bekas perdana menteri yang didakwa telah membayar sejumlah wang yang besar kepada Raja Petra.
Seorang lagi yang disebut oleh Deepak ialah seorang lelaki yang merupakan kawan baiknya. Keluarga lelaki tersebut juga telah membayar wang kepada Raja Petra, kata Deepak lagi.
Tambahnya, beliau juga bercadang untuk membuat laporan polis terhadap Raja Petra dan mengambil tindakan undang-undang ke atas penulis blog tersebut atas dakwaan fitnah yang dilemparkan ke atasnya.
Tindakan undang-undang itu mungkin difailkan di London atau di Australia memandangkan penulis blog itu tidak berada di dalam negara.
"Saya sedang berbincang dengan peguam. Kalau saya tidak dapat bankrapkan dia, nama saya bukan Deepak.
"Jika saya salah, dia boleh saman saya," tambah Deepak.
Sementara itu, dalam satu kenyataan balas hari ini, Raja Petra berkata beliau menafikan kesemua dakwaan yang dinyatakan Deepak.
Raja Petra juga berkata, individu lain yang dinyatakan oleh Deepak itu juga perlu mengesahkan atau menafikan dakwaan berkenaan memandangkan Usahawan berkenaan telah mengheret mereka ke dalam kemelut ini.
"Sekiranya mereka tidak dapat (menafikan atau mengesahkan) dan Deepak terus mengambil tindakan (saman) ke atas saya, maka dia berbuat demikian atas risiko sendiri," kata Raja Petra.

Najib cuba selamatkan Taib atau singkirkannya?

Tanda tanya kini timbul berhubung peranan Putrajaya dalam menentukan tarikh pengunduran Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai ketua menteri Sarawak.

najib rally kuching 100411Semuanya bermula malam Isnin lalu, pada ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di stadium tertutup MBKS di Kuching.

Meskipun Najib menghabiskan sebahagian besar masanya menangkis hujah-hujah Pakatan Rakyat di kawasan bandar, namun jaminannya bahawa Taib pasti akan berundur menarik perhatian media.

Ia adalah ucapan pertama dalam lawatan enam harinya bagi merancakkan kempen BN Sarawak.

NONENamun 24 jam kemudian, Taib mengejutkan pelbagai pihak semasa konsert percuma di Padang Merdeka, Kuching malam semalam dengan mengumumkan bahawa beliau hanya akan meletakkan jawatan dalam “beberapa tahun” lagi.

Walaupun Taib menyebutnya secara sambil lalu sahaja, tetapi ini dilakukan oleh ketua menteri selama 30 tahun itu di hadapan kehadiran Najib. Bagi pemimpin pembangkang dan penganalisis ini boleh diterjemahkan sebagai mengingkari kehendak Putraya.

Putrajaya ambil alih?

Walaupun Najib berulang kali secara umum berkata Taib bukan satu liabiliti untuk BN tetapi bukan menjadi rahsia lagi, beliau kini dianggap membebankan parti komponen BN yang lain.
Fokus kini cuba mengalihkan perhatian dari Taib. Pada separuh masa kedua, kempen ini, Najib dan menteri-menteri persekutuan kini dilihat giat berkempen di Sarawak.

Semakan di laman sesawang Jabatan Penerangan menunjukkan majlis-majlis yang dianjurkan di Sarawak kini diterajui oleh menteri persekutuan dan timbalan mereka.

Selain itu, mesyuarat mingguan jemaah menteri juga dipercayai dibatalkan minggu ini bagi membolehkan sebanyaka mungkin menteri persekutuan berkempen di Sarawak.

Ini petanda paling jelas BN Sarawak menghantar isyarat SOS kepada rakan-rakannya di peringkat persekutuan untuk campur tangan dan Putrajaya dikatakan mengerahkan bantuan atas inisiatif sendiri.
Tidak terdaya

Setakat ini, kempen BN Sarawak di kawasan bandar dianggap cukup lesu sejak hari penamaan calon lagi.
Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) nyata tidak terdaya melawan kempen agresif Pakatan Rakyat yang cekap mengeksploitasi rasa tidak puas hati rakyat dengan Taib yang telah berkuasa sebegitu lama.
SUPP yang terdesak kini memberitahu sekiranya mereka tumbang, masyarakat Cina akan hilang perwakilan mereka dalam kerajaan negeri.
Sentimen luar bandar pula sukar dibaca kerana kekurangan maklumat, tetapi berdasarkan apa yang dilapor di akhbar, petugas Pakatan mempunyai alasan untuk bersikap optimistik.

NONEPresiden PRS Datuk James Masing juga berulang kali memberi amaran kerusi-kerusi di luar bandar seperti - Balai Ringin, Ngemah, Belaga dan Pelagus yang majoritinya pengundi Iban juga menghadapi kemungkinan akan tumbang.

Masing yang sebegitu terdesak juga merayu bantuan penyandang kerusi Pelagus, Larry Sng, yang merupakan seterunya yang digugurkannya sebagai calon membantu BN berkempen tetapi permintaan itu ditolak,

'Pegawai SPRM belasah saya dengan batang besi'

Seorang pegawai pemasaran berkata beberapa pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membelasahnya selepas menahannya dua tahun lalu atas dakwaan menerima rasuah.
NONET Sivanesan,24, dalam keterangannya kepada Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kematian Teoh Beng Hock berkata seorang daripada pegawai itu juga menggunakan sebatang besi yang dibungkus dengan surat khabar bagi membelasahnya.
Pukul di kemaluan, letak ais

"Seorang lagi yang dikenali sebagai Mohd Ashraf Mohd Yusof menggunakan rotan bagi memukul di bahagian kemaluan saya. Seorang lagi meletakkan ais di tempat sulit saya.

"Semua ini berlaku ketika saya ditahan oleh SPRM Selangor dan tangan saya digari. Saya juga dibogelkan dan hanya dibenarkan memakai seluar dalam dan semua ini berlaku di Plaza Masalam," dakwanya.

Selain Ashraf, beliau juga menamakan Khairul Nizam, Zulkifli, dan Hairul Ilham Hamzah sebagai pegawai yang memukulnya itu.

Menyambung keterangannya, Sivanesan berkata pada permulaannya, dia ditampar dan ditendang berulang kali oleh lima hingga enam anggota suruhanjaya berkenaan.

Lelaki itu juga berkata seorang pegawai yang dinamakannya sebagai Mogan memaklumkannya bahawa tempat tahanan itu akan menjadi neraka sekiranya beliau tidak berkerjasama.

NONE"Mereka mahu saya tandatangan mengaku bahawa saya setuju ditahan SPRM tetapi saya tak setuju,” katanya.

Sivanesan (kiri) berkata beliau kemudiannya dibawa kepada seorang majistret yang kemudiannya mengeluarkan arahan tahanan reman selama empat hari.

Menurutnya, SPRM menuduhnya menerima rasuah sebanyak RM30,000 dan malah menggelidah rumahnya tetapi tidak menjumpai apa-apa.

"Berikutan tahana reman itu, mereka terus pukul saya selama 15 hingga 20 minit apabila saya pergi ke Plaza Masalam," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...