Friday, February 4, 2011

Tujuh ditahan demonstrasi di ibu kota

KUALA LUMPUR 4 Feb. - Tujuh lelaki ditahan kerana menimbulkan kekacauan ketika satu perhimpunan haram membantah campur tangan Amerika Syarikat dalam urusan kerajaan Mesir di pekarangan Kedutaan Amerika, di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Zulkarnain Abdul Rahman berkata, kesemua mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

"Mereka ditahan kerana bertindak agresif dengan membaling botol dan pelbagai lagi benda keras serta tidak mahu bersurai apabila diminta,” katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Tujuh lelaki tersebut adalah antara hampir 2,000 orang yang menyertai perhimpunan haram tersebut bagi menyerahkan memorandum bantahan ke Kedutaan Amerika Syarikat.

Perhimpunan yang bermula kira-kira pukul 2.30 petang itu bagaimanapun berjaya disuraikan pihak polis 20 minit kemudian. - Bernama

Ribuan sertai himpunan kebangkitan rakyat Mesir

KUALA LUMPUR, 4 Feb: Lebih 5000 rakyat hari ini berhimpun di hadapan Masjid As-Syakirin KLCC bagi menyertai perarakan ke Kedutaan Amerika Syarikat bagi menyatakan bantahan terhadap campurtangan negara itu terhadap Mesir.

Himpunan tersebut yang telah memulakan perarakan mereka diketuai Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Ridhuan Mohd Nor.

Biarpun pihak polis menghalang laluan menuju ke bangunan kedutaan tersebut, peserta himpunan bagaimanapun berjaya melepasinya.Turut serta dalam perarakan tersebut, pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat lain termasuk, Salahudin Ayub, Mohamad Sabu, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Suhaizan Kaiat dan shamsul Iskandar Mat Akin.

Ucapan pembakar semangat sebentar tadi turut disampaikan Mohamad Sabu yang mengecam Presiden Mesir Hosni Mubarak.

Himpunan yang menggabungkan parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hari ini dinamakan Himpunan Bersama Kebangkitan Rakyat Mesir.

Mereka akan membuat tiga desakan terhadap Amerika Syarikat iaitu menggesa ejen negara itu berundur dari Mesir, tidak campur tangan dalam urusan rakyat Mesir memilih pemimpin mereka serta mendesak seluruh dunia memberi tekanan kepada Presiden Mesir, Husni Mubarak agar meletakkan jawatan.

Kesemua mereka berarak selepas selesai solat Jumaat sebentar tadi di Masjid As-Syakirin KLCC.

Sekurang-kurangnya 50 NGO turut sama dalam himpunan tersebut.

Bilangan peserta kini makin bertambah apabila mereka yang menunggu di tepi jalan kini menyertai perarakan.

Polis nafi rompak wanita hamil

Polis telah menafikan merompak Chow Soo Meng, 36, ketika mereka menahannya di kedainya di Sungai Buloh Isnin lalu.

arjunaidi mohamedBercakap kepada akhbar Star, Penolong Pesuruhjaya Arjunaidi 
Mohamed semalam menafikan anggotanya mencuri RM20,000 dan beberapa barangan lain seperti yang didakwa wanita itu, yang hamil lapan bulan.

Menurut Arjunaidi, polis hanya merampas RM15,900 sebagai sebahagian daripada penyiasatan.

Para penyiasat mengesyaki wang itu, yang masih dalam simpanan polis, mungkin hasil keuntungan haram.

Arjunaidi mengesahkan polis memang memotong jeriji kedai tersebut selepas Chow enggan membukanya, tetapi sedang menyiasat tuduhan bahawa dia ditampar.

"Kami akan menyiasat dakwaannya yang dia ditampar dan jika tuduhan itu benar, saya akan mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab," katanya kepada Star.

NONEDalam laporan polisnya Selasa lalu, Chow (kanan) berkata, polis merampas RM20,000, enam botol minuman keras, rokok, oren 
mandarin, beberapa kartun minuman tin, 30 SIM kad sim dan sistem CCTV di kedainya.

Dia mendakwa, apabila dia meminta balik wang RM20,000 tersebut, polis memintanya jangan menjadikannya satu isu atau dia akan ditangkap semula.

Chow dibebaskan pada malam Isnin selepas dia dibawa ke Jabatan Kastam di Kelana Jaya kerana tidak membayar cukai minuman keras dan rokok.

Dia telah diminta melaporkan diri semula di Jabatan Kastam pada 2 Mac.

Mesir cuba redakan tunjuk perasaan


KAHERAH 4 Feb. – Kerajaan Mesir semalam mengumumkan beberapa langkah untuk meredakan pergolakan di negara ini ketika penyokong pro-Mubarak dan anti kerajaan bertempur untuk menguasai Dataran Tahrir dan menolak tawaran berunding.

Pertempuran antara dua kumpulan itu dilaporkan berlarutan untuk hari yang kedua semalam, dengan seorang rakyat asing dipukul sehingga mati di Dataran Tahrir dan sebuah gudang membeli-belah dibakar di Kaherah.

Naib Presiden Omar Suleiman dalam ucapan panjangnya di televisyen negara menggesa penunjuk perasaan meninggalkan Dataran Tahrir dan menyifatkan tuntutan mereka yang mahukan Presiden Hosni Mubarak berundur sebagai ‘mengundang huru-hara’ dan menyatakan permintaan mereka telah ditunaikan.
Beliau juga menawarkan untuk berunding dengan kumpulan penentang terutamanya pergerakan Ikhwan Muslimin.

Suleiman dalam pada itu turut menolak sebarang campur tangan pihak asing berhubung hal ehwal dalaman Mesir dengan menganggapnya sebagai ‘tidak boleh diterima’.

Menurut Kementerian Kesihatan, lima orang terbunuh dan 836 lagi cedera, sementara AFP meletakkan angka korban seramai sembilan orang, termasuk rakyat itu, sejak pertempuran dua kumpulan itu tercetus kelmarin. – AFP
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...