Thursday, February 10, 2011

Universiti swasta 'hilang' RM100j geran k'jaan

EKSKLUSIF Setelah menerima geran bantuan RM100 juta daripada kerajaan, sebuah universiti swasta 'utama' tidak dapat memenuhi sasaran pendaftaran pelajar dan kini hampir tidak cukup wang untuk bertahan setahun lagi.

NONEBahkan, kata ketua pegawai eksekutifnya, Leong Choon Heng, 
universiti itu kini tinggal "kurang dari RM10 juta" dan terpaksa mengambil langkah pemotongan kos yang agresif untuk terus bertahan.

Beliau memberitahu demikian ketika menjawab pertanyaan selepasMalaysiakini mendapat maklumat mengenai situasi semasa universiti berkenaan.

Ditubuhkan pada 2001 oleh senator dan bekas menteri kabinet, Datuk Effendi Norwawi, Malaysian University of Science and Technologi (MUST) sepatutnya menjadi sebuah universiti terkemuka dengan kerjasama Massachusetts Institute of Technologi (MIT).

Universiti tersebut menerima geran tersebut secara ansuran antara Januari 2001 dan 2006, menerusi MUST Ehsan Foundasan. Effendi telah menjadi pemegang amanah yayasan tersebut sejak tahun 2001.

azlanTetapi selepas 10 tahun berlalu, universiti tersebut masih jauh untuk 
mencapai sasaran tahun 2007 - untuk mendaftar 500 pelajar - dengan hanya memperolehi 207 pelajar.

Begitu pun, sebahagian besar daripada pelajar tersebut merupakan mereka yang didaftarkan untuk meningkatkan jumlah pendaftaran selepas universiti itu hanya mendaftar 10 pelajar pada 2007.

Sewaktu bekas ketua eksekutifnya, Tan Sri Dr Omar Abdul Rahman - yang meletak jawatan pada bulan Mac - dan pernah menjadi penasihat sains dan teknologi kepada perdana menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, universiti tersebut tidak mempunyai banyak aset fizikal.

Universiti itu terletak di lot pejabat di Kelana Square, kerana rancangan awal untuk sebuah kampus melalui MUST Ehsan Development, telah ditangguhkan.

MUST Ehsan Development - anak syarikat tersenarai Kumpulan 
Encorp yang dibiayai oleh Effendi - sepatutnya membangunkan kawasan di sekitar tapak untuk kampus universiti tersebut di Shah Alam.

NONEPendapatan daripadanya akan digunakan untuk membiayai pembinaan kampus dan aktiviti lain universiti tersebut.

MUST Ehsan Development mempunyai portfolio projek bernilai RM800 juta, termasuk projek pembangunan campuran yang digelar 'the Strand' di Kota Damansara. Bagaimanapun, ia tidak ada apa-apa kaitan dengan Yayasan atau MUST.

Amaran keras supaya tidak lepaskan tanglung Kong Ming

EORGETOWN: Kementerian Pengangkutan memberi amaran keras kepada orang ramai supaya tidak melepaskan tanglung jenis Kong Ming kerana boleh menjejaskan keselamatan pesawat. 

Demikian menurut Timbalan Menteri, Datuk Abdul Rahim Bakri di sini, sebentar tadi.

Harimau Malaya mengaum lagi

SHAH ALAM - Skuad Harimau Malaya terus mempamerkan rentak konsisten selepas menjuarai Piala Suzuki AFF apabila garang menumpaskan Hong Kong 2-0 dalam perlawanan persahabatan di Stadium Shah Alam, malam ini.
Satu gol dalam setiap separuh masa oleh kapten, Safiq Rahim pada minit ke-44 dan Mohd. Amirulhadi Zainal pada minit ke-91 sudah cukup memastikan 5,000 penonton yang hadir pulang dengan senyuman dalam perlawanan yang 
menyaksikan penguasaan penuh skuad negara.

Tiada banyak perubahan pemain dalam kesebelasan utama yang diturunkan oleh K. Rajagobal, kecuali Mohd.Aidil Zafuan kembali mendapat tempat yang meletakkan Mohd. Muslim Ahmad di bangku simpanan.

Selain itu, Mohamad Ashari Samsudin menjadi pilihan K. Rajagobal untuk diletakkan di posisi sayap kiri sementara K. Gurusamy mengisi posisi yang ditinggalkan oleh Amar Rohidan yang digugurkan kerana mengalami demam campak.

Harimau Malaya memberi amaran seawal minit ke-12 apabila rembatan padu penyerang sensasi, Safee Sali diselamatkan penjaga gol Hong Kong, Yapp Hung Fai sebelum singgah mengenai palang.

Selepas mengasak bertubi-tubi, gol pembakar semangat Malaysia akhirnya hadir pada minit ke-44.

Malaysia harus berterima kasih kepada kesilapan pertahanan Hong Kong, Deng Jinghuang yang terjatuh semasa cuba melakukan sepakan keluar di bahagian kiri pintu gol.

Safiq yang berada berhampiran Jinghuang pantas menyambar bola sebelum melarikan diri di hadapan pintu gol Hong Kong dan melepaskan rembatan leret yang menewaskan Hung Fai untuk gol pertama Malaysia.

Pada separuh masa kedua, Hong Kong yang tidak menghadirkan sebarang ancaman kepada kubu negara menampilkan perwatakan yang lebih agresif.
Hong Kong hampir mendapatkan gol penyamaan pada awal minit ke-47 menerusi rembatan padu Ye Jia, namun Khairul Fahmi tangkas menafikan hasrat lawan.

Harimau Malaya memperoleh kesempatan terbaik menjarakkan kedudukan pada minit ke-60 berpunca menerusi hantaran silang sebelah kiri Ashari tetapi tandukan Safee sekadar sipi di bahagian kanan pintu gol Hong Kong.

Percubaan Aidil menerusi percubaan leret menerusi sepakan percuma juga gagal membuahkan hasil walaupun Hung Fai sudah tertewas.

Malaysia terus kempunan apabila tiang pula menjadi penghalang kepada hasrat S. Kunanlan pada minit ke-70 walaupun sudah berjaya melepaskan rembatan di dalam kotak penalti tanpa sebarang tekanan dikenakan oleh pertahanan lawan.

Namun, kemasukan Amirulhadi yang menggantikan Ashari membuahkan hasil yang melakukans gerakan secara solo dan melepaskan rembatan dari arah tepi untuk kedudukan 2-0 pada minit ke-91.

Pendedahan konsesi air: Keputusan 25 Februari

Mahkamah Rayuan hari ini menangguhkan keputusan rayuan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang mencabar kerajaan supaya mendedahkan laporan audit dan perjanjian konsesi air yang ditandatangani oleh kerajaan negeri Selangor dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) kepada 25 Februari depan.

Rayuan dikemukakan oleh Menteri, Air, Tenaga dan Telekomunikasi dan kerajaan persekutuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada 28 Jun lalu yang membenarkan MTUC dan beberapa individu akses kepada dokumen yang diklasifikasikan rahsia.

Panel tiga hakim, yang diketuai oleh Datuk Zaleha Zahari yang bersidang di Putrajaya berkata mereka memerlukan masa lebih panjang sebelum membuat keputusan.

syed shahrir and mtuc and syabas and water"Kami memang tidak mempunyai masa membincangkan perkara berkenaan memandangkan jumlah kes yang terpaksa didengar.

"Kami perlu berhujah mengenai kes undang-undang yang dibawa kepada kami itu terdahulu,” kata hakim Zaleha.

Anggota lain panel itu ialah hakim Datuk Seri Abu Samah Nordin dan Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus. Mereka juga sebulat suara memutuskan bahawa perlu ada satu keputusan yang matang dalam hal ini.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini memerintahkan kerajaan persekutuan mengumumkan kepada orang ramai laporan audit dan perjanjian konsesi air yang ditandatangani oleh kerajaan negeri Selangor dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

NONEPesuruhjaya Kehakiman, Hadhariah Syed Ismail berkata, pendedahan dokumen itu tidak bercanggah dengan kepentingan negara dan awam.

Malah ujarnya, ia akan memenuhi tuntutan awam kerana memaklumkan kepada mereka cara kerajaan berfungsi dan menggalakkan perbincangan tentang perkara berkaitan hal ehwal awam.

Keputusan Hadhariah itu sekaligus memenuhi permintaan MTUC dan 13 pihak lain agar semakan penghakiman dibuat berikutan tindakan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi ketika itu, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik yang menolak permintaan mereka agar dokumen berkenaan didedahkan kepada orang ramai.

lim keng yaik and water bill parliament pc 080506 pointing outPada 7 Nov 2006, mereka menghantar sepucuk surat kepada menteri itu memohon agar laporan audit dan butiran perjanjian konsesi berkenaan didedahkan kepada umum, tetapi ditolak pada 4 Dis 2006 atas alasan dokumen terbabit telah diklasifikasikan sebagai sulit dan rahsia.

Urusan utiliti itu kini terletak di bawah portfolio Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Hadhariah memerintahkan responden pertama iaitu Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi mengemukakan dokumen berkenaan kepada MTUC dan pemohon lain dalam masa tujuh hari.

Dalam penghakiman beliau, Hadhariah berkata walaupun perjanjian konsesi itu belum didedahkan kepada umum, tetapi maklumat tentang air bukan hasil (NRW) dan peratusan pengurangannya, formula peningkatan tarif, tempoh kajian semula dan pembayaran pampasan kepada SYABAS telah diedarkan oleh media dan pihak ketiga.

Peralatan balai raya hilang, exco S'gor salahkan BN

Anggota exco Selangor Dr Xavier Jayakumar hari ini menyalahkan pentadbiran BN terdahulu atas kehilangan peralatan dari pusat kegiatan orang ramai di seluruh negeri itu.

xavier jayakumar pc 190110 01Xavier (kiri) juga mendakwa, peralatan bernilai RM385,000 itu telah dilarikan oleh individu yang dikaitkan dengan Umno dan BN selepas pilihan raya umum 2008.

Katanya, kehilangan itu dikesan melalui maklumat dari pejabat daerah dan tanah seluruh negeri itu, tidak termasuk Petaling, Sepang dan Sabak Bernam.

"Beberapa orang individu (atau) ahli UMNO (atau) BN setempat yang tidak bertanggungjawab di kampung-kampung berkenaan telah melarikan beberapa peralatan dewan dengan pengetahuan JKKK (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung) ketika itu.

"Tapi malangnya mereka mengambil sikap tidak peduli ekoran pertukaran pentadbiran kerajaan negeri," kata pengerusi jawatankuasa tetap kerajaan prihatin negeri Selangor itu dalam satu kenyataan hari ini.

Antara peralatan yang dilaporkan hilang itu termasuk komputer, meja mesyuarat, sistem pembesar suara dan penghawa dingin, kata Xavier lagi.

"Kehilangan ini merupakan tindakan jenayah terhadap harta awam dan kerajaan negeri bercadang untuk membuat laporan polis di setiap daerah yang terlibat," katanya lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...