Tuesday, March 15, 2011

PM Jepun sahkan loji bocor, paras sangat tinggi

Radiasi yang merebak dari loji kuasa nuklear yang meletup di timur laut Jepun selepas dilanda tsunami dalam tempoh empat hari, memaksa kerajaan mengarahkan rakyat berdekatan supaya duduk dalam bangunan bagi mengelak terdedah.

azlanDalam kenyataan yang disiarkan menerusi televisyen seluruh negara, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan, berkata kesan radiasi yang merebak dari empat reaktor di loji nuklear Fukushima Dai-ichi, wilayah Fukushima adalah kawasan paling diteruk ditimpa gempa bumi berukuran 9.0 magnitud dan ombak tsunami.

"Tahap (radiasi) nampak amat tinggi dan masih wujud risiko lebih tinggi bahawa banyak radiasi akan merebak," kata Kan.

Krisis nuklear itu adalah paling teruk pernah dialami Jepun sejak kejadian pengeboman Hiroshima dan Nagasaki ketika Perang Dunia II.

Kan memberi amaran bahawa lebih banyak kebocoran mungkin berlaku dan meminta orang ramai supaya berada kira-kira 30 kilometer dari Kompleks Fukushima Dai-ichi bagi mengelak daripada terkena radiasi.

Operator reaktor telah meminta bantuan Amerika Syarikat manakala agensi berita Kyodo pula berkata kadar radiasi sembilan kali lebih tinggi daripada kedudukan yang dikesan di Kanagawa dekat Tokyo.

NONE"Kami mengambil segala usaha yang terdaya untuk mengelakkan kebocoran daripada merebak.

"Saya tahu bahawa orang ramai bimbang tetapi saya minta anda bertindak dengan tenang.

"Berlaku kebakaran di reaktor No 4 dan paras radiasi di kawasan sekitar telah meningkat dengan signifikan. Kemungkinna kebocoran radioaktif semakin meningkat," kata Kan yang kelihatan suram.

Dalam pada itu, Setiausaha Ketua Kabinet, Yukio Edano berkata, reaktor keempat di kompleks berkenaan terbakar dan banyak radiasi dilepaskan.
Sampai ke Tokyo

Tahap radiasi dikatakan 400 kali ganda dicatatkan hari ini di wilayah utara ibu negara Jepun, Tokyo selepas gempa bumi memusnahkan loji kuasa nuklear, lapor Kyodo News.

Angin perlahan yang bertiup dari loji nuklear Fukushima Daiishi akan memberi kesan ke atas terhadap ke atas Kyoto termasuk Tokyo.

Tahap radiasi kini dilaporkan pada tahap yang boleh mengancam kesihatan dan penduduk yang berada pada radius 30km daripada loji nuklear dinasihatkan berada di dalam rumah.

Pagi tadi, AFP melaporkan satu lagi letupan besar kedengaran di reaktor nuklear berlaku di kawasan yang teruk dilanda nuklear awal hari ini, letupan ketiga sejak Sabtu lalu, kata operator loji.
NONESementara itu, pejabat kedutaan Perancis di Jepun menganggarkan paras radioaktif yang bocor daripada loji tenaga nuklear Fukushima, timur laut Jepun, dijangka mungkin sampai ke Tokyo dan kawasan persekitarannya dalam tempoh 10 jam.

Anggaran itu berdasarkan arah tiupan angin semasa di kawasan yang teruk dilanda gempa bumi dan tsunami.
Jarak antara Tokyo dan kawasan loji itu adalah kira-kira 240 kilometer.

Kenyataan yang disiarkan pada laman web kedutaan Perancis bahasa Jepun itu menggesa semua warganya supaya berada dalam bangunan, menutup tingkap dan tidak panik.

Juara All England: Lee terima saham RM100,000

Pemain badminton nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei, hari ini menerima RM100,000 unit amanah saham Permodalan Nasional Berhad (PNB) daripada kerajaan Malaysia atas kejayaannya mempertahankankan kejuaraannya pada Kejohanan Badminton Seluruh England awal pagi Isnin.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan menyampaikan hadiah tersebut kepada Lee, yang tiba dari London pada 6.45 pagi tadi, pada majlis sarapan pagi di Seri Perdana di Putrajaya hari ini.

Sementara, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, yang juga Penaung Persatuan Badminton Malaysia (BAM) turut menyampaikan hadiah peribadinya, sebuah jam tangan, atas kejayaan Lee itu.

Lee pada kejohanan itu mengalahkan musuh ketatnya Lin Dan dari China 21-17, 21-17 dengan mengambil masa 52 minit pada pertandingan perseorangan lelaki Kejohanan Seluruh England di Birmingham Indoor Arena, England.

Berucap pada majlis itu, Najib berkata beliau begitu yakin Lee akan berjaya menumpaskan Lin Dan pada pertandingan itu kerana mendapati permainan Lee lebih fokus dan lebih berkeyakinan, berbanding semasa bertemu Lin Dan di temasya Olimpik yang lalu.

Beliau berkata, hadiah kerajaan Malaysia itu adalah hasil perbincangannya dengan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, dan "kita telah bersetuju untuk memberi hadiah yang istimewa kepada Datuk Lee Chong Wei sebagai penghargaan kerajaan dan rakyat Malaysia atas kejayaan Datuk Lee Chong Wei."

Perdana Menteri juga berkata, sebelum bertanding Lee menelefon Rosmah, satu tabiatnya sebelum bertanding, untuk mendapatkan kata-kata semangat.

"Pada malam itu, isteri saya telah memberi semangat kepada beliau dan berjanji akan memberi hadiah istimewa sekiranya menang dan saya juga dapat bercakap dengan Lee Chong Wei turut berjanji akan memberi hadiah sekiranya beliau menang.

"Pada ketika itu, dia (Chong Wei) tidak menganggap Lin Dan sebagai penentang yang tidak boleh diatasi. Chong Wei juga telah menunjukkan pemainan yang begitu hebat sekali dan tidak pernah rasa tertekan tetapi sentiasa mengatur permainannya berdasarkan kepada pelan permainan.

"Pada saya, bila dia mempunyai keyakinan dan komited kepada pelan permainannya, pada masa itu dia boleh mengatasi pencabarnya yang menjadi penghalang besar kepadanya untuk mencapai kejayaan," katanya.

Najib berharap kejayaannya itu dapat dijadikan satu landasan kukuh untuk negara memenangi pingat emas di Sukan Olimpik yang akan diadakan di London pada tahun depan, yang juga "impian kita yang masih belum tercapai."

"Ini adalah harapan saya dan juga 27 juta rakyat Malaysia. Inilah harapan yang kita anggap sebagai cita-cita besar dan impian agung yang menuntut usaha semua pihak untuk menjadikannya satu kenyataan," katanya.

Perdana Menteri berkata, namun untuk mencapai kejayaan itu, semua pihak termasuk pemain, jurulatih, BAM, Kementerian Belia dan Sukan dan Majlis Sukan Negara (MSN) perlu terus memberikan tumpuan sepenuhnya dalam melaksanakan perancangan pelan yang telah disusun rapi ke arah mencapai matlamat tersebut.

Bagi pemain yang tidak berjaya, Najib turut menasihatkan mereka supaya tidak mudah putus asa, malah sebaliknya menjadikan kekalahan sebagai satu pengalaman untuk mereka lebih matang dan berkemampuan di masa hadapan.

"Sebagai ahli sukan, segala kekalahan atau kemenangan yang dikecapi perlu dijadikan pengalaman untuk memperkayakan kekuatan diri, di samping sentiasa menyemai sikap positif dalam diri," katanya.

Najib berkata, bagi pasangan beregu negara Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong yang gagal mengulangi kejayaan 2007 apabila kecundang pada Mathias Boe dan Carsten Mogensen dari Denmark pada kejohanan itu, jangan terlalu kecewa.

"Tetapi gunakan kekalahan itu sebagai pengalaman dalam kita membuat persediaan supaya bila sampai kepada pertandingan di Olimpik nanti, kita akan menjadi pemain yang berkemampuan dan berpengalaman berdasarkan pengalaman kita."

"Yang penting ialah untuk menguatkan diri kita. Kita mesti jangan pesimistik atau negatif, tetapi sentiasa positif. Dengan itu, insyaAllah kita akan jadi pemain yang lebih hebat pada masa akan datang," katanya.

Beliau juga berkata kerajaan sentiasa menyokong dan mendokong segala usaha yang dilakukan oleh semua pihak yang terlibat dalam usaha mencapai matlamat memenangi pingat emas pertama negara di Sukan Olimpik.

Najib juga turut menjelaskan kenapa beliau tidak mengisytiharkan cuti umum berikutan kemenangan Lee menjuarai Seluruh England, ketika melayari laman sosial Twitternya pada malam pertandingan kerana ia akan menyebabkan negara menanggung kos yang besar walaupun cuti sehari.

"Apa yang penting kita bekerja kuat supaya meraih kemenangan yang lebih banyak pada masa depan.

"Kalau Chong Wei menang, dialah yang dapat hadiah, kita dapat cuti buat apa. Kita patut rasa bangga dengan kemenangan dia. Sekali sekala dapat cuti umum tidak mengapa, jangan jadikan ia sebagai habit. Nanti orang kata kita tidak serius dalam menjalankan tugas-tugas harian kita untuk negara," katanya. 

- Bernama

Kos pembinaan MRT Lembah Klang diketahui Mei ini

Kos pembinaan Projek Aliran Transit Mass (MRT) Lembah Klang akan diketahui penghujung Mei ini, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

NONEMenteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, jumlah keseluruhan projek MRT Lembah Klang, termasuk kerja-kerja bawah tanah dan pembinaan masih dalam peringkat penilaian reka bentuk asas dan proses memuktamadkan.

Di samping itu, katanya, keputusan akhir jajaran setelah semua maklum balas diterima dan proses selepas pameran awam yang sedang berlangsung sekarang sehingga 14 Mei ini juga akan memainkan peranan dalam menentukan kos projek MRT tersebut.

"Anggaran yang lebih tepat dijangka diketahui menjelang hujung Mei iaitu setelah semua elemen kos diambil kira dan dimuktamadkan.

"Pada masa ini Syarikat Prasarana Negara Bhd. sebagai pemilik projek dan aset MRT sedang mengadakan proses kontraktor pra-kelayakan untuk projek tersebut,” katanya menjawab soalan asal Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) di Kuala Lumpur hari ini.

NONETan ingin tahu anggaran perbelanjaan MRT Lembah Klang, peringkat dan tempoh pelaksanaan serta syarikat yang mengemukakan tender dengan MRT.

Mohamed Nazri berkata tender untuk kerja-kerja projek MRT Lembah Klang itu akan dibuka selepas jajaran serta keperluan projek dimuktamadkan. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...