Friday, July 22, 2011

Bongkar Kematian Ahmad Sarbani : DUSTA dan PENIPUAN SPRM - (Bhgn 1 - 9) Terjemahan Bahasa Malaysia (drpd Malaysia Today)

Bahagian 1

Kami dari gerakan masyarakat awam berasa sangat kecewa dengan tahap rasuah yang berleluasa di Malaysia yang boleh mengancam untuk menjerumuskan negara menjadi sebuah negara yang gagal. Tapi apa yang boleh kita lakukan selain meratapi dan mendedahkan apa yang kita ketahui? Tidak ada apa-apa yang akan dilakukan terhadap apa yang kita mendedahkan.

Hei, malah kita pernah mendedahkan bahawa Peguam Negara ada 'hubungan' dengan salah seorang Pengarahnya. Dan tahu apa? Tidak ada sebarang tindakan dilakukan tentang perkara ini dan ia masih meneruskan 'perhubungan' hingga saat ini meskipun semua orang mengetahui tentang hal itu. 

"Jadi, mengapa peduli?" Mungkin ramai bertanya. Nah, tugas kita adalah hanya untuk mendedahkan kebenaran sama ada sesuatu dilakukan terhadap perkara itu atau tidak. Bahkan kami mendedahkan kesalahan pembangkang walaupun kita difitnah dan disebut sebagau pengkhianat dan dibeli. 

Ini adalah apa yang kita lakukan - tidak mengapa walaupun ia membuatkan kita tidak popular. Dan jika anda tidak menyukainya, cukup! Itu masalah anda, bukan saya. 

Bercakap tentang rasuah, saya masih ingat lagi pada tahun 1980 ketika saya berbual dengan Timbalan Ketua Polis, orang nombor dua Tun Haniff Omar tentang korupsi di jabatan polis dan dia mengatakan bahawa jika mereka ingin membanteras rasuah mereka harus memecat 97% dari anggota polis. 

Saya tidak pula menyoal Tan Sri Amin adakah dia termasuk dalam kumpulan 3% atau 97%. 

Saya juga ingat pada 1990-an ketika Pengarah BPR Terengganu yang bernama Zainal melancarkan siasatan rasuah terhadap pegawai kanan kerajaan dan para pemimpin UMNO. Nampaknya seperti 100% dari orang-orang ini, termasuk Menteri Besar Wan Mokhtar Ahmad, akan masuk penjara. 

Wan Mokhtar kemudiannya menghubungi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Zainal terus dipindahkan dalam masa 24 jam. 

Jadi, ya, ada beberapa pegawai Badan Pencegah Rasuah yang baik dan berdedikasi (BPR, sekarang dikenali sebagai SPRM). Tapi jika mereka ingin melaksanakan pekerjaan yang telah diamanahkan kepada mereka, mereka akan dianiaya, dipindahkan dalam masa 24-jam, dimasukkan ke dalam 'peti sejuk' dan sebagainya. Jadi ia tidak berbaloi untuk menjalankan tugas anda. Lebih baik, sebagaimana kata salah satu Anggota Parlimen: anda 'tutup sebelah mata'. 

Tutupan kedua-dua belah mata ditambah mulut dan telinga bahkan lebih baik. Maka anda akan pergi lebih jauh. 

Jadi kepada siapa rakyat akan beralih ketika mereka tidak lagi gembira dan percaya kepada institusi yang sepatutnya dipercayai orang awam? Kepada polis? Pleeeeeez! Kepada SPRM? Apa? Dan lepas itu dicampak keluar jendela? 

Nasib baik peguam Rosli Dahlan ditahan semalaman di penjara SPRM di Putrajaya, di aras bawah. Jika tidak ia akan juga dijumpai mati di bawah. 

Bolehkah anda bayangkan tajuk utama akhbar pada hari berikutnya jika Rosli meninggal dunia? 

"Peguam Rosli Dahlan ditemui mati di tingkat bawah pejabat SPRM di Putrajaya. Rosli diduga telah melompat keluar dari penjara aras bawah SPRM dan jatuh ke bawah." 

Ya, seperti dalam filem 'Ghost Buster', siapa yang anda telefon? Polis? SPRM? Tidak, anda akan hubungi Ghos Buster! Anda hubungi Malaysia Today. Anda akan datang kepada Malaysia Today untuk meminta supaya kebenaran diberitahu. 

Demikian juga berkaitan dengan kes SPRM. Mereka yang berada di dalam Jabatan Kastam Diraja Malaysia tidak mempunyai tempat untuk mengadu. Mereka tidak percaya kepada PDRM. Mereka tidak percaya SPRM. Tetapi mereka percaya kepada Malaysia Today. Jadi mereka telah meminta Malaysia Today untuk mendedahkan kebenaran. Dan itulah apa yang akan kami lakukan. 

Jadi nantikan esok kami akan dedahkan kepada anda bahagian kedua dari cerita "Kematian Ahmad Sarbani: Dusta dan Penipuan SPRM", sebuah cerita yang akan mengejutkan anda. 

Jadi bila anda berfikir selamat untuk masuk ke dalam air, seperti yang mereka kata di dalam filem 'Jaws'. Itu benar, ada banyak Jerung di Malaysia. Tetapi tidak semua Jerung berenang di dalam air. Ramai Jerung berjalan dengan dua kaki. Dan ramai Jerung mengenakan seragam. Dan banyak Jerung di bawah perlindungan UMNO. 

Bahkan, banyak dari Jerung ini sebenarnya alat kepada mereka yang berjalan di dalam koridor kuasa. Mereka adalah alat untuk menjatuhkan mereka yang kritis terhadap kerajaan. Mereka adalah alat yang digunakan supaya pembangkangan diam. 

Dan apa yang membimbang mereka yang berjalan di dalam koridor kuasa adalah hakikatnya ramai yang bekerja untuk kerajaan tidak lagi percaya kepada kerajaan tetapi lebih percaya kepada Malaysia Today. Dan itulah sebabnya mereka datang kepada Malaysia Today untuk menceritakan kisah mereka. Dan ini sebabnya mengapa mereka inginkan Malaysia Today untuk mendedahkan apa yang mereka ceritakan kepada kami. 

Sekarang, tunggu untuk bahagian kedua di mana kita akan dedahkan apa yang 'orang dalam' Jabatan Kastam memaklumkan kepada kami.Bahagian 2


Dato Seri Abu Kassim adalah Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika Teoh Beng Hock meninggal dunia pada tahun 2009. Ketika pertama kali berita kematian Teoh Beng Hock diketahui mereka berusaha untuk memesongkan maklumat dan mengklasifikasikan sebagai 'bunuh diri', kemudian Pengarah SPRM Selangor Hishamudin Hashim menjadi panik dan berjumpa dengan Abu Kassim untuk mendapatkan 'arahan selanjutnya'.

Teoh Beng Hock di saat bahagia


Suruhanjaya Penyiasatan Diraja kes Teoh Beng Hock (TBH RCI) telah menemui beberapa bukti jahanam penipuan dan manipulasi fakta oleh SPRM untuk menutup apa yang terjadi pada waktu itu - termasuk pendedahan bahawa pegawai-pegawai SPRM biasa menonton pornografi di pejabat.

Bagi mengalihkan perhatian awam dari bukti buruk ini, pada tarikh 1 April 2011, Abu Kassim yang sekarang merupakan Ketua Pesuruhjaya SPRM, telah melancarkan satu serangan hebat terhadap Jabatan Kastam Diraja Malaysia dengan berita sensasi bahawa terdapat pakatan sulit pegawai-pegawai Kastam dengan ratusan syarikat-syarikat pengangkutan yang menipu wang kerajaan sebanyak RM108 bilion dalam pendapatan cukai.

Perkara itu kemudiannya mendatangkan masalah kepada SPRM kemudiannya, pada tarikh 6 April sekitar jam 11:00pagi, Timbalan Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed ditemui mati, dilempar dari lantai aras tiga di bangunan pejabat baru SPRM di Jalan Cochrane di Kuala Lumpur.


Polis mengeluarkan jasad Ahmad Sarbani dari Pejabat SPRM KL


Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali, memberikan kenyataan akhbar petang itu bahawa Ahmad Sarbani telah datang ke pejabat SPRM dengan sukarela dan tanpa temu janji.


Pengarah Siasatan SPRM Dato' Mutafar Ali mengeluarkan kenyataan berikutan kematian pegawai Kastam di pejabat SPRM.


Malaysia Today telah menerima laporan 'sumber dalaman' dari SPRM serta dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) bahawa kenyataan Datuk Mustafar adalah tipu dan dibuat untuk menafikan fakta bahawa Ahmad Sarbani meninggal dunia ketika di dalam tahanan SPRM, sama seperti yang terjadi kepada Teoh Beng Hock.

Inilah apa yang dikatakan oleh 'sumber dalaman' SPRM kepada Malaysia Today:

"Kepimpinan SPRM tidak boleh dipercayai. Mereka berbohong dan cuba menutup kematian Teoh Beng Hock. Dan sekarang mereka telah melakukan hal yang sama dalam kematian Ahmad Sarbani. "

SPRM memerlukan sesuatu yang sensasi untuk menutupi reputasi buruk dalam TBH RCI. Mereka berbohong kepada Perdana Menteri Najib Tun Razak dengan mengatakan bahawa rasuah yang meluas di dalam Jabatan Kastam Diraja Malaysia telah menyebabkan kerajaan mengalami kerugian cukai sebanyak RM108 bilion.

Ini menyebabkan Najib teruja. Anda lihat, Malaysia semakin muflis dan perolehan Najib pula sangat buruk dan terfikir bahawa ini adalah salah satu cara negara untuk 'mendapatkan wang'.

Untuk penyiasatan di Selangor ia dijalankan oleh Pengarahnya, Yusof Akope, dan Timbalannya, Fauzi Mohd. Pengawai Penyiasatan Kanan (SIO) untuk kes ini adalah Abdul Ghani.

Namun, daripada melakukan siasatan yang adil, tidak bias dan mengatakan perkara sebenar, mereka bertiga telah merancang untuk menyokong rancangan HQ SPRM dalam menjadikan tuduhan kehilangan RM108 bilion ini dipercayai.

Mereka sepatutnya belajar dari CIA, yang telah membuat laporan perisikan palsu tentang wujudnya senjata pemusnah besar-besaran (WMD) semata-mata untuk menyokong rancangan Presiden Bush dalam menyerang Iraq dan Saddam Hussein. Sekarang seluruh dunia tahu bahawa Saddam tidak pernah mempunyai senjata pemusnah. Kesudahannya hanyalah untuk - Saddam digantung mati.

Media utama Malaysia milik kerajaan telah mengheret serangan sensasi dengan penangkapan 62 pegawai Kastam di Pulau Pinang, Johor, Selangor dan Pahang oleh kumpulan petugas khas, yang kononnya terdiri daripada SPRM, Inland Revenue Board, Bank Negara dan Jabatan Kastam.

Reaksi segera dari Jabatan Kastam, Dato' Mohamed Khalid Yusuf, ialah menyatakan rasa terkejut dan sedih di atas kerugian cukai yang besar dan kematian yang sangat terkesan. Malah, pimpinan atasan Jabatan Kastam sebenarnya masih kabur dengan rencana SPRM dan tidak tahu apa-apa tentang apa yang sedang berlaku - ini bertentangan dengan apa yang dimaklumkan kepada kami.


Ketua Pengarah Kastam Dato' Khalid (tengah) memperjelaskan tuduhan-tuduhan kesalahan SPRM bersama dengan Presiden FMM Tan Sri Mustafa Mansur and Naib Pengerusi FMM Customs Committee Datuk Tan Kwong Jin.


Sasaran tidak memerlukan kecerdasan yang tinggi untuk dikenal pasti. Lihat pada teori bahawa kerugian pendapatan adalah kerana dari kegiatan import dan eksport, mereka hanya memfokuskan kepada pintu masuk kastam dan menganggap bahawa semua petugas di bahagian ini korup.

Di sinilah bagaimana SPRM mengetuai serbuan. Tidak ada penyiasatan terlebih dahulu. Semua SPRM harus bekerja berdasarkan firasat. Tapi mereka tidak peduli kerana tujuannya adalah untuk mengalihkan perhatian masyarakat dari RCI TBH. Inilah apa yang firma perhubungan awam APCO ajar kepada mereka - ia adalah tentang menguruskan persepsi awam.

Pada hari-hari berikut serangan sensasi ini, media utama terus memainkan cerita yang dibocorkan oleh pegawai SPRM sendiri tentang kononnya terdapat seorang pegawai yang memiliki beberapa juta ringgit di dalam akaun banknya dan seorang lagi pula hampir RM1 juta. Dua pegawai yang lain dipercayai mempunyai lebih dari RM500,000 masing-masing. Cerita serbuan ini yang berjaya mendapatkan semula jongkong emas dan lebih dari RM600,000 dalam bentuk tunai yang disimpan dalam beberapa beg telah dimainkan semaksimum mungkin.

Dengan 'bukti' kuat seperti itu, anda pasti membayangkan akan ada pegawai yang akan dikenakan dakwaan. Bagaimanapun selepas dua bulan sejak serbuan dan penangkapan, namun tidak ada seorang pegawai pun yang didakwat!

Sementara itu, Akope Yusof, Mohd Fauzi dan Abdul Ghani terus mencemarkan nama baik Ahmad Sarbani yang meninggal dunia sebagai seorang pegawai yang sangat rasuah dan menggambarkan ia sebagai mastermind kepada penipuan berbilion ringgit Jabatan Kastam.

Mereka berkata kepada IO Polis, ASP Zuhairi Mohamed, bahawa Ahmad Sarbani melompat dari Pejabat SPRM dan membunuh diri kerana takut bahawa siasatan SPRM akan menunjukkan berbilion-bilion wang tunai yang ia telah sembunyikan. Bahkan mereka menggelar kes ini sebagai kes 3B (RM3 bilion).

Lihat bagaimana sebegitu cepat ia turun daripada RM108 bilion menjadi tidak lebih dari RM3 billion!

Mereka juga mengatakan kepada ASP Zuhairi dan DSP Shafie bahawa Ahmad Sarbani mengakui bahawa dia menerima rasuah Ah Seng dari Top Markus Freightforwarding dan Wan Zainal Abidin dari Schenker Logistik.

Perkara pertama yang ASP Zuhairi lakukan adalah untuk menemuramah rakan Ahmad Sarbani dan ia menemui gambaran yang sama sekali berbeza daripada arwah yang banyak difitnah. Kenyataan saksi yang diperolehi ASP Zuhairi terhadap Ahmad Sarbani ialah seorang pegawai yang bertanggung jawab dan pekerja rajin dan suka membantu setiap orang yang berurusan dengan Bahagian Eksport & Import Jabatan Kastam Port Klang.

ASP Zuhairi mendapati bahawa cerita yang Ahmad Sarbani stres juga tidak benar. Pada 4 April, selama solat Zuhur di surau Jabatan Kastam Port Klang, Ahmad Sarbani dilihat mendakap dan menceriakan rakan pegawai Basharuddin yang baru saja dibebaskan dari tahanan SPRM.

Menurut Basharuddin, Ahmad Sarbani telah mengatakan kepadanya supaya yakin kepada Allah dan tidak takut, keranakebenaran pasti akan menang.

Rupanya, Ahmad Sarbani juga merupakan Imam Zuhur di surau itu dan merupakan seorang Muslim yang soleh. Bagi ASP Zuhairi, semua ini tidak konsisten dengan kelakuan seseorang yang stres, apatah lagi seorang pegawai rasuah yang membunuh diri.

Kita akan meneruskan cerita ini dengan bahagian 3, nantikannya.


Bahagian 3


Kami menyambung semula cerita di sebalik kematian misteri Timbalan Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed. Ahmad Sarbani adalah orang kedua 'membunuh diri' ketika di dalam tahanan dan sedang disoal siasat oleh SPRM, yangpertama ialah Teoh Beng Hock.

Walaupun kerajaan berusaha untuk menunjukkan bahawa Beng Hock membunuh diri, kebanyakan rakyat Malaysia percaya bahawa ia tidak benar tetapi sebaliknya Beng Hock dibunuh dengan sengaja atau tidak oleh pegawai SPRM yang cuba untuk mendapatkan pengakuan darinya.

Kematian Ahmad Sarbani pula timbul dengan 'corak' yang sama, dan rakyat Malaysia juga percaya bahawa ia tidak membunuh diri. Malah, kematian Ahmad Sarbani menguatkan keyakinan lagi bahawa Beng Hock juga tidak membunuh diri.

Apapun penemuan Suruhanjaya Penyiasatan Diraja berhubung dua kematian ini, rakyat Malaysia telah memutuskan bahawa kedua-dua kematian ini bukan bunuh diri dan sebaliknya kerajaan berusaha untuk menutup jenayah dengan pelbagai laporan dan bukti-bukti yang direka.

Seperti yang anda lihat, kedua-dua insiden ini akan memberi kesan negatif kepada kerajaan terutama di dalam pilihanraya umum akan datang.

Pegawai penyiasatan (IO) Polis Diraja Malaysa (PDRM) ASP Zuhairi Muhammad melakukan penyiasatan  menyeluruh ke atas aset Timbalan Pengarah Jabatan Kastam Mohamed Ahmad Sarbani dan mendapati ia tidak memiliki kekayaan yang luar biasa.

Dia hanya memiliki tiga buah kereta sederhana - sebuah Perodua Kancil, kereta kedua Honda CRV terpakai dan Proton Persona - serta motosikal Modenas Kriss, yang ia gunakan untuk ke pejabat SPRM pada pagi malang 6 April, hari kematiannya .

Ia memiliki sebuah apartemen di Bukit Tinggi, Klang (RM65,872), sebuah apartemen di Puncak Alam (RM68,988), sebuah rumah cluster Semi-D di Saujana Impian,Sungai Buloh (RM230, 000) dan RM35,000 tabungan di Amanah Saham Bumiputra.

Semua ini sudah cukup jelas.

Satu-satunya aset yang signifikan, merupakan rumah semi-D yang dibeli melalui pinjaman kerajaan yang digunakan dari tabungan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) isterinya yang dikeluarkan ketika isterinya mencapai usia 50 tahun.

ASP Zuhairi kemudian menemubual Wan Zainal Abidin dan menemukan sesuatu yang lebih mengelirukan.

Pegawai Penyiasatan Kanan SPRM (SIO) Abdul Ghani berkata bahawa Ahmad Sarbani telah melibatkan Wan Zainal dan ia adalah orang terakhir yang Ahmad Sarbani dan Abdul Ghani disebut sebelum kematiannya.

Ini menunjukkan bahawa Ahmad Sarbani berada di dalam tahanan SPRM ketika dia meninggal dunia. Dan ini menunjukkan bahawa Dato 'Mustafar Ali telah berbohong dalam kenyataan akhbarnya.

Kesemuanya, Wan Zainal telah memberi tiga kenyataan kepada ASP Zuhairi kerana AG Gani Patail tidak berpuas hati apabila lelaki ini tetap membantah penglibatannya dalam setiap pertuduhan rasuah.

Sebab untuk tiga kenyataan ini adakah kerana AG Gani Patail dan Abu Kassim ingin pihak polis untuk 'menyelesaikan'kes 'bunuh diri' ini dengan menunjukkan bahawa Wan Zainal sebagai punca rasa takut dan penyebab kematian Ahmad Sarbani. Mereka sudah mengeluarkan kenyataan 'membunuh diri' jadi mereka memerlukan 'penyebab', tetapi gagal.

Walaupun menyebut nama AG, ia tidak menggerunkan Wan Zainal dan ia tetap berkeras kepada ASP Zuhairi bahawa "saya takkan fitnahkan orang yang dah meninggal" semata-mata untuk memudahkan kes. ASP Zuhairi juga mendapati bahawa latar belakang Wan Zainal tidak konsisten sebagai seseorang yang akan memberikan rasuah.

Wan Zainal adalah seorang yang warak dan merupakan Imam Jenazah surau itu. Gaji dan elaunya sangat sederhana. Dia secara sukarela menyerahkan tiga pernyataan terakhir tahunan bank kepada DSP Shafie, yang menunjukkan hampir tidak ada wang baginya untuk simpanan bulanan, apatah lagi untuk merasuah Ahmad Sarbani atau pegawai Kastam lain, dalam kes ini dengan jumlah berbilion-bilion ringgit.

Wan Zainal juga memberitahu ASP Zuhairi bahawa pada malam 4 Mei, ia telah bertemu Ahmad Sarbani yang meminta maaf kerana dia dipaksa oleh SIO Abdul Ghani untuk melibatkan Wan Zainal. Kerana Wan Zainal berurusan dengan salah satu syarikat penghantaran terbesar dalam negara dan juga global, ia boleh mengaitkan syarikat ini akan membayar rasuah yang besar untuk pengeluaran barang.

Setelah menyedari bahawa dia telah diperdaya untuk melibatkan rakan-rakan yang tidak berdosa, Ahmad Sarbani berkata kepada Wan Zainal bahawa dia membetulkan keadaan sebenar.

Pada pagi hari 6 April sekitar 09:50, SIO Abdul Ghani telah mememinta Ahmad Sarbani untuk memanggil Wan Zainal ke pejabat SPRM. Pada saat Wan Zainal tiba di sekitar tengah hari, Ahmad Sarbani telah dibunuh.

Pada 14:00, S.I.O. Abdul Ghani bertemu Wan Zainal dan memintanya untuk membantu dalam memberikan kenyataan kepada polis yang akan menyokong 'penipuan' SPRM bahawa Ahmad Sarbani telah membunuh diri kerana dia berada di bawah tekanan. Wan Zainal juga diminta untuk menyelaraskan masa panggilan-panggilan dan peristiwa-peristiwa tertentu untuk menyokong buku catatan SPRM itu.

Untuk melepaskan dirinya juga, S.I.O. Abdul Ghani memberitahu kepada seorang teman rapatnya bahawa pada pagi 6 April, IO SPRM yang lain bernama Syaikh telah cuba mengatasi penyiasatan yang diketuainya dengan melaporkan kepada Mohd Fauzi bahawa Ahmad Sarbani tidak akan bersetuju untuk 'berkerjasama'. Ini menyebabkan Mohd Fauzi untuk datang ke balistik diiringi Shaikh dan pegawai SPRM lain, Kamal, untuk memberi tekanan kepada Ahmad Sarbani.

S.I.O. Abdul Ghani merasa terhina apabila Syaikh cuba menjadi terkenal di atas usahanya dalam 'kes besar'ini .
Abdul Ghani juga mengaku bahawa dia melihat Shaikh dan Kamal menggunakankan 'teknik tekanan' kepada Ahmad Sarbani dan membuatkan Ahmad Sarbani menandatangani borang perakuan untuk merampasan telefon ketika Ahmad Sarbani terbunuh.

Untuk menenangkan rakyat Malaysia, I.O. Shaikh dan I.O. Kamal telah digantung selama-lamanya dan ini mencipta banyak permusuhan dalam SPRM Selangor, terutama kerana SIO Abdul Ghani sedang dilindungi oleh Yusof Akope dan Mohd Fauzi.

Nantikan Bahagian 4 dimana kami akan mendedahkan satu penutupan besar dan penipuan yang bertujuan untuk menyembunyikan fakta bahawa Ahmad Sarbani tidak membunuh diri tetapi telah dibunuh.Bahagian 4


Ini adalah episod terakhir dari kisah 'bunuh diri' Timbalan Pengarah Jabatan Kastam Ahmad Sarbani Mohamed. Ambil perhatian bahawa apa yang kami tulis di dalam empat episod dari cerita ini adalah berdasarkan pada pengakuan 'sumber dalaman' kami di Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kastam Malaysia (KDRM).

Para pegawai Polis dan Kastam tidak lagi percaya kepada kerajaan mereka sendiri. Mereka lebih mempercayai Malaysia Today dalam melihat keadilan dilakukan. Dan itulah sebabnya mereka telah meminta Malaysia Today untuk mendedahkan apa yang sebenarnya berlaku kepada Ahmad Sarbani.

Kepada rakan-rakan saya di dalam pasukan polis yang telah berusaha keras untuk menjaga keselamatan saya dari bahaya, saya ucapkan terima kasih. Tanpa kalian, saya tidak akan dapat melarikan diri ... baik, anda tahu tidak. Dan kepada teman-teman saya di Jabatan Kastam yang selalu berhubung dengan saya untuk menanyakan tentang kesihatan saya, saya juga ucapkan terima kasih. Saya percaya Malaysia Today telah memberikan perkhidmatan kepada anda dengan mendedahkan kisah sebenar di sebalik kematian Ahmad Sarbani.


Isteri Ahmad Sarbani, Marziah yang kesedihan.

Ok, kita sambung cerita.

Setakat ini apa yang 'sumber dalaman' di Angkatan Polis dan Kastam Jabatan telah dedahkan ialah Ahmad Sarbani tidak membunuh diri. Dia tidak naik motosikal sepanjang perjalanan ke pejabat SPRM di Jalan Cockrane di Kuala Lumpur semata-mata hanya untuk membunuh diri dengan melompat keluar dari tingkap seperti yang mereka tuduh kepada Teoh Beng Hock.

Nampaknya pegawai polis (IO) yang menyiasat juga membuat kesimpulan bahawa Ahmad Sarbani bukanlah seorang pegawai Jabatan Kastam yang korup sehingga menjadi takut dan membunuh diri. Peguam Negara tidak senang dengan kesimpulan ini. Itulah sebabnya AG memulangkan laporan siasatan polis ini semula sehingga TIGA KALI.

Peguam Negara mendesak walau dengan apa cara sekalipun mereka haruslah keluar dengan satu keputusan membunuh diri. Jadi, sementara AG terus 'bermain' dengan Pengarahnya, Polis telah diperintahkan untuk 'bermain' dengan para 'saksi' dan memaksa mereka untuk melibatkan arwah dengan rasuah dan membuat kesimpula bahawa ia bunuh diri kerana itu.

Apa menghairankan IO PDRM ASP Zuhairi Mohamed adalah rakaman CCTVjelas tidak menunjukkan insiden ini - menunjukkan bahawa satu usaha cover-up berlaku di peringkat pimpinan atasan SPRM dan Dato' Mustafar Ali telah berbohong dalam kenyataan akhbarnya.

Apa yang lebih menghairankan adalah selepas Wan Zainal memberikan kenyataan ketiga dan terakhir kepada polis, Yusof Akope dan Mohd Fauzi terus mengarahkan SIO Abdul Ghani untuk membawa Wan Zainal untuk dibawa ke pejabat SPRM untuk disoal siasat.

Tujuan soal siasat SPRM adalah untuk mengorek maklumat apakah yang Wan Zainal telah katakan kepada ASP Zuhairi dan dokumen yang diberikan kepada polis. Ini menunjukkan niat mereka untuk memintas siasatan polis.

Wan Zainal disoal siasat diantara 3:00ptg -11:00mlm.

SPRM cuba menakutkan Wan Zainal dan dua rakan yang lain, Maggie dan Eddie, dalam sesi soal siasat maraton dalam minggu-minggu berikutnya. Mereka mengancam bahawa jika mereka menolak untuk 'bekerjasama ', maka SPRM akan mensasarkan mereka dan syarikat mereka dalam tindak lanjut penyiasatan terhadap dakwaan rasuah ini. Dengan kata lain, mereka bantu SPRM 'mengenakan' Ahmad Sarbani atau jika tidak SPRM akan 'mengenakan' mereka sebagai gantinya.

Setelah gagal untuk mendapatkan kerjasama dari syarikat pengangkutan, Akope Yusof dan Mohd Fauzi mengubah taktik.

IOS SPRM telah diarahkan untuk mendapatkan 'kerjasama' dari petugas Jabatan Kastam yang belum dapat menjelaskan wang di dalam akaun bank mereka. Pegawai-pegawai Kastam ini diberitahu, jika mereka dapat menuduh arwah Ahmad Sarbani Mohamed (dengan rasuah) , SPRM akan menolong mereka dan tidak akan mendakwa mereka, bahkan mungkin mengubah mereka menjadi 'saksi'.

Apa yang perlu mereka lakukan adalah untuk mengatakan bahawa semua wang yang tidak dapat dijelaskan di dalam akaun bank mereka sebenarnya adalah milik Ahmad Sarbani. Oleh kerana itu, jika mereka bersetuju untuk 'mengenakan' Ahmad Sarbani maka SPRM akan melepaskan mereka pergi, bahkan mereka boleh terus menyimpan wang itu di dalam akaun bank mereka walaupun mereka tidak dapat jelaskan dari mana datangnya.

Membunuh seorang lelaki yang tidak bersalah adalah satu hal, tetapi menuduh orang yang sudah mati dan tidak boleh membela diri adalah sudah keterlaluan sehinggakan pegawai kerajaan yang korup juga tidak dapat menerima perkara ini. Jadi mereka menolak untuk daripada 'bekerjasama'.

Beginilah dahsyatnya kepimpinan SPRM boleh lakukan semata-mata untuk menutup perbuatan jahat mereka. Mereka perlu menjelaskan bagaimana Ahmad Sarbani meninggal dunia dan mereka ingin meyakinkan kita bahawa ia telah membunuh diri kerana ia menerima rasuah dan takut menghadapi akibatnya. Orang Melayu menyebutnya seperti kambing menjaga daun sireh atau orang Inggeris mengatakan, musang mengawal reban ayam. Sebuah badan yang ditugaskan untuk memerangi rasuah dengan cepat telah berubah menjadi badan yang paling korup, malah sanggup melakukan pembunuhan.

Oleh kerana kisah bunuh diri ini hanya dapat diterima akal jika Ahmad Sarbani memiliki kekayaan yang lebih dan luar biasa, mereka mahukan pegawai Kastam lain untuk mengatakan bahawa semua kekayaan mereka yang tidak dapat dijelaskan sebenarnya adalah milik arwah. Dan SPRM bersedia untuk memberikan kekebalan kepada pegawai Kastam yang korup ini jika mereka bersetuju untuk melakukan hal ini.

Mereka perlu menunjukkan bahawa Ahmad Sarbani sangat hina dan mereka berusaha sedaya upaya untuk mencapai hal ini. Lihatlah bahawa mereka ini adalah Muslim yang bersembahyang lima kali sehari, berpuasa selama sebulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Mekah, cuba anda fikirkan! Namun mereka tidak ragu-ragu untuk melakukan perbuatan yang paling hina - memfitnah orang yang sudah mati.

Tetapi pegawai polis dan pegawai Kastam ini terus melawan. Mereka tidak akan membenarkan SPRM untuk memfitnah Ahmad Sarbani. Mereka ingin dunia tahu bahawa arwah adalah seorang yang bersih dan ia tidak membunuh diri. Dan mereka mahu kita tahu bagaimana SPRM merancang sebaliknya. Dan untuk itu mereka telah meminta bantuan Malaysia Today.

Pada bahagian seterusnya, bahagian 5, kita akan dedahkan siapa yang membunuh Ahmad Sarbani - tetapi hanya jika perlu. Kami akan tahan bahagian ke-5 untuk menunggu kenyataan rasmi dari kerajaan bagaimana Ahmad Sarbani meninggal dunia. Kerana AG telah mengumumkan bahawa akan ada Inkues, biar kita berikan Polis peluang untuk mendedahkan bukti sebenar di dalam Inkues ini dan mari kita berharap bahawa mereka dapat melakukannya dengan benar kali ini.

Jika SPRM, AG Gani Patail dan Polis mengulangi apa yang mereka lakukan dalam usaha untuk menutup kematian Teoh Beng Hock, maka Malaysia Today akan mendedahkan laporan siasatan lengkap berkenaan siapa yang membunuh Ahmad Sarbani. Dan jika mereka mahu mengatakan kami bohong dan mereka-reka cerita, harap mereka tidak berfikit untuk melakukannya, kerana mereka tidak mengenali Malaysia Today dengan cukup baik. Kami sukakan cabaran dan akan menyambut cabaran apa sekalipun.

Jadi jangan paksa kami melakukan hal ini. Tapi kami akan buat untuk membersihkan nama orang yang sudah mati dan tidak berdosa, yang tidak membunuh diri tetapi sebenarnya dibunuh. Jadi, hinggat tiba masa berikutnya, bahagian ke-5, jika keadaan memaksa kita akan keluarkan bahagian ke-5, jaga diri dan terus berjuang untuk perubahan.


Bahagian 5


Masanya telah tiba untuk mendedahkan siapakah pembunuh AHMAD SARBAINI MOHAMED

Adakah anda masih ingat pada bulan lepas Malaysia Today telah mengeluarkan empat bahagian siri pembohongan dan penipuan di sebalik kematian Ahmad Sarbaini Mohamed, Timbalan Pengarah Kastam yang telah dibunuh pada ke-6 April 2011 semasa di bawah tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang?

Kami telah berhenti di Bahagian 4 kerana kerana ingin memberi peluang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis dan Peguam Negara Gani Patail untuk menebus diri mereka, dan sekali lagi, menjadi bersih dan bercakap benar.

Malaysia Today berjanji bahawa Bahagian 5 hanya akan diterbitkan jika mereka cuba untuk melindung habis-habisan inkues dan menyapu semuanya ke bawah karpet. Ia kelihatan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan orang-orang yang bekerjasama dengan mereka masih tidak bertaubat selepas kemelut kematian Teoh Beng Hock.

Malaysia Today tidak mempunyai banyak pilihan dan kini meneruskan bahagian 5 hingga 8 tentang pembohongan dan penipuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kebenaran harus didedahkan dan mereka yang berjalan di koridor kuasa akan ditelanjangkan kepada semua untuk dilihat.

Dari kamar Peguam Negara nampaknya telah cuba untuk menutup mata rakyat Malaysia dengan memastikan DSP Sharul Othman Mansor dari Siasatan Jenayah PDRM untuk berkata di dalam inkues bahawa kematian Ahmad Sarbaini bukan kerana dibunuh dan juga membunuh diri.

Bagi menenangkan keluarga Ahmad Sarbaini, dan Kesatuan Kastam yang berpengaruh, Peguam Negara Gani Patail telah menggunakan bahawa Encik Peguam Fixit Extraordinaire (Pakar Membaikpulih), Dato Seri Shafee Abdullah, untuk mencipta sebuah cerita bahawa Ahmad Sarbaini telah cuba melarikan diri dengan melompat keluar dari tingkap ke bumbung bangunan berdekatan dan akhirnya jatuh dan menyebabkan kematiannya.

Dengan lain perkataan, Ahmad Sarbaini meninggal dunia ketika cuba melarikan diri dengan melompat keluar dari tingkap seperti seekor burung.

Tapi, ini bukanlah apa yang 'burung' kami sampaikan, 'sumber dalaman' dari peringkat atasan Polis Diraja Malaysia atau PDRM. Apa yang telah mereka beritahu kami adalah satu cerita yang sangat berbeza sekali.

Malaysia Today tidak berniat untuk menghina Koroner Aizatul Akmal Maharani. Walau bagaimanapun, sejak Koroner itu membuat lawatan ke bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane, dia sendiri boleh melihat bagaimana tidak munasabahnya teori 'kematian kerana kemalangan' bagi pihak keluarga, Kesatuan Kastam, dan kepada semua rakyat Malaysia yang ingin melihat nama seorang lelaki yang tidak bersalah ini dibersihkan dan pembunuh itu dikenal pasti dan dibawa ke muka pengadilan.


Koroner Aizatul Akmal membuat pemeriksaan ke bangunan SPRM di Jalan Cochrane

Kini, pertama sekali, benarkan Malaysia Today untuk membantu anda mengingati dan memahami semula fakta-fakta dan bukti kepada keseluruhan tragedi ini. Kemudian kami akan dedahkan identiti pembunuh itu. Mudah-mudahan, Koroner Aizatul Akmal juga akan mendapat penemuan yang sama, jika tidak, dia akan kelihatan seperti seseorang yang sangat bodoh.


Ops 3 B

Pada 28 Mac 2011, Ibu Pejabat SPRM telah melancarkan Ops 3B yang sensasi. Pada 1 April (mungkin juga dianggap sebagai gurauan April Fool), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan 62 pegawai Kastam di Pulau Pinang, Johor, Selangor dan Pahang. Pegawai-pegawai Kastam yang ditangkap sepatutnya adalah sebahagian daripada sindiket di seluruh negara yang telah menipu cukai hasil kerajaan lebih RM108 bilion.

Bagaimana SPRM mendapat angka itu adalah satu misteri dan nampaknya ia boleh masuk ke dalam rancangan Ripley’s Believe it or Not. Dalam apa-apa peristiwa selepas itu, SPRM tidak lagi memetik angka RM108 bilion dalam kenyataan rasmi mereka. Mereka mungkin sedar bahawa ini adalah hanya khayalan imaginasi mereka, fantasi yang mereka cipta dan berakhir dengan melahirkan orang-orang yang bertanggungjawab untuk menjadikan cerita ini boleh dipercayai.

Tugas dan objektif yang diberikan oleh ibu pejabat SPRM ke pejabat negeri masing-masing, termasuk SPRM KL, adalah untuk kenal dan tahan. Oleh itu, serbuan dan tangkapan dibuat tanpa sebarang siasatan terlebih dahulu. Lagipun, modus operandi SPRM ialah tangkap dulu dan jalankan siasatan kemudian.

Media arus perdana telah disuapkan dengan cerita-cerita bahawa pegawai-pegawai Kastam ini memiliki kekayaan yang luar biasa dalam akaun bank dan terdapat rampasan jongkong emas dan beg wang tunai (seperti yang anda lihat dalam dilem 'Ali Baba dan 40 Pencuri'). Ini menimbulkan kehairanan dikalangan orang awam.

Walau bagaimanapun, sehingga kini, tidak seorang pun diantara pegawai-pegawai ini telah dikenakan sebarang tuduhan jenayah.


Penangkapan Ahmad Sarbaini.

Pada jam 12 tengahari 1 April, Pegawai Penyiasat Kastam (IO) Sheikh Niza Khairy Bin Sheikh Mohamad telah pergi ke pejabat Ahmad Sarbaini dengan beberapa pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) lain untuk menangkap dia. Walaupun Ahmad Sarbaini malu, sebagai seorang lelaki yang bertakwa, dia tetap tenang dan ditahan.

Pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dipanggil ke mahkamah dari awal lagi menyatakan bahawa Ahmad Sarbaini adalah sangat memberikan kerjasama dan tenang. Apabila ditanya tentang aset, tanpa teragak-agak Ahmad Sarbaini membawa mereka ke rumah beliau yang dimiliki bersama dengan isteri dan telah disewakan, dan menunjukkan rumah yang mereka diami pada masa itu (rumah kos rendah dan sederhana).

Ketika di rumahnya, beliau telah memesan anak perempuannya untuk memberitahu isterinya bahawa dia tidak akan pulang pada petang itu.

Ahmad Sarbaini juga berjaya memberikan dan menyediakan kepada pasukan Sheikh Niza dengan semua penyata bank miliknya dan isterinya. Semua maklumat ini telah diberikan oleh Ahmad Sarbaini pada masa dia ditangkap.

Oleh kerana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menjalankan apa-apa penyiasatan terlebih dahulu kepadanya, mereka tidak tahu apakah soalan yang hendak ditanya selepas mereka menahannya. Jadi mereka telah membiarkan dia semalaman di lokap polis Bukit Jalil.

Itu juga sebahagian modus operandi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menakut-nakutkan mereka yang ditahan.


Pernyataan Beramaran Pertama Ahmad Sarbaini

Walaupun beliau ditangkap pada tengah hari 1 April, Ahmad Sarbaini menghabiskan sepanjang hari April Fool di dalam lokap. Pada keesokan harinya, pada April 2 selepas kebenaran tempoh tahanan selama 24 jam akan berakhir, SPRM menyedari mereka terpaksa melepaskannya atau memohon untuk meremannya.

Oleh kerana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mempunyai apa-apa bukti rasuah terhadapnya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak dapat meremannya. Jadi Ketua Unit Siasatan (Kus) Mohd Fauzi Bin Hussin @ Che Mamat telah mengarahkan IO SPRM Mohd Rosly Bin Mohd Saupy untuk merekodkan kenyataan Ahmad Sarbaini sebagai orang yang ditangkap/dituduh. Dengan berbuat demikian, Fauzi mahu menutup penangkapan palsu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Ahmad Sarbaini.

Pernyataan Beramaran itu telah direkodkan di bawah seksyen 53 (3) Akta SPRM dan merupakan kenyataan pertama yang diberikan oleh Ahmad Sarbaini sebanyak enam muka surat di mana beliau telah memberi penerangan terperinci semua aset keluarganya. Ia telah dicatatkan dalam masa 45 minit dan Ahmad Sarbaini secara khusus menafikan pernah menerima apa-apa "wang imbuhan" di samping telah menunaikan amanah beliau.

Malaysia Today akan menyiarkan salinan Kenyataan Beramaran ini pada Bahagian 8 siri ini dan anda akan dapat melihat seawal pada halaman 4 di mana beliau telah membuat penafian secara mutlak.


Bahagian 6


Masanya telah tiba untuk mendedahkan pembunuh AHMAD SARBAINI MOHAMED

Kenyataan Beramaran Kedua Ahmad Sarbaini 

Kenyataan amaran pertama Ahmad Sarbaini (Lihat Bahagian 5 siri ini) telah menjadi masalah yang serius kepada pegawai-pegawai kanan SPRM KL apabila tiada apa-apa di dalam kenyataan itu yang boleh digunakan terhadap Timbalan Pengarah Kastam.

Tugasan yang diberikan Ibu Pejabat SPRM kepada mereka adalah untuk 'kesan dan tahan '. Walau bagaimanapun, berdasarkan apa yang telah berlaku setakat ini, pejabat SPRM KL tidak dapat mengesan dan tidak dapat menahan Ahmad Sarbaini - atau selain daripada 60 pegawai-pegawai Jabatan Kastam yang berada di 'dalam senarai' perkara itu.

Ini telah menimbulkan dilema bagi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang sebelum itu mengumumkan penyiasatan 'Malaysian Book of Records' dalam apa yang dipanggil super-ledakan RM108 bilion penipuan oleh Jabatan Kastam - ia lebih besar daripada jumlah skandal Perwaja, PKFZ dan kapal selam Scorpene jika digabungkan.

Pengarah SPRM KL, Hj Mohd Yusof Akope, tidak mahu mengambil risiko KPI dirinya (Indeks Petunjuk Prestasi) semata-mata kerana Timbalan Pengarah KUS, Mohd Fauzi Bin Hussin, seorang Ketua Unit Siasatan yang tidak efektif. Beliau juga menempelak Fauzi kerana meminta IO Mohd Rosly untuk merekodkan Kenyataan Amaran Pertama sedangkan Sheikh Niza telah membuat penangkapan yang berjaya. Fauzi melakukannya kerana hendak menutup penangkapan salah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Ahmad Sarbaini.

Perasaan marah itu sama seperti perasaan Hitler saat diberitahu dia kalah perang, Hj Mohd Yusof telah mendesak untuk melihat 'bukti' rasuah terhadap Ahmad Sarbaini secepat mungkin.

Mohd Fauzi pula telah menyalahkan Sheikh Niza yang telah menangkap Ahmad Sarbaini pada 1 April - tetapi tidak mendapat apa-apa di dalam kenyataan amaran yang pertama.

Sheikh Niza terpaksa melakukan apa yang perlu untuk memerangkap Ahmad Sarbaini. Tidak boleh berpatah balik sekarang. Ia telah berbalik kepada diri sendiri dan sebab itu mereka berusaha sedaya upaya jika perlu.

Sheikh Niza terpaksa memanggil Ahmad Sarbaini kembali ke Pejabat SPRM KL untuk memberi Kenyataan Amaran kedua. Ini bertentangan dengan prosedur biasa di mana sepatutnya notis bertulis dikeluarkan,tetapi perintah ini telah dikeluarkan secara lisan.

Sheikh Niza merasakan bahawa dia tidak dapat menangani Ahmad Sarbaini dengan cara keras. Beliau menyedari bahawa Ahmad Sarbaini adalah seorang yang bertakwa yang tidak takut dengan seorang manusia. Dia tidak pernah terlepas menunaikan solat lima waktu sehari - manakala Sheikh Niza mungkin mempunyai nama yang alim tetapi jauh berbeza sama sekali (perangainya) daripada namanya yang soleh itu.

Ia kemudian memutuskan untuk menggunakan tipu muslihat, penipuan dan galakan - sesuatu yang beliau telah pelajari semasa berkhidmat sebagai warder penjara.

Dengan licik, Sheikh Niza telah memberitahu kepada Ahmad Sarbaini bahawa beliau telah membantu untuk melepaskannya dan bahawa Ahmad Sarbaini tidak lagi dianggap sebagai suspek.

Tanpa mencuit sedikit pun, Sheikh Niza telah meyakinkan Ahmad Sarbaini walaupun kenyataan kedua ini adalah lanjutan dari kenyataan yang pertama, Ahmad Sarbaini akan dianggap sebagai saksi dan bukan seorang suspek.

Selepas itu, Sheikh Niza telah menunjukkan kepada Ahmad Sarbaini bahawa beliau telah merekodkan kenyataan kedua di bawah seksyen 30 (3) Akta SPRM. Itulah sebabnya jika anda untuk meneliti ucapan pembukaan kenyataan kedua, yang sepatutnya menjadi kesinambungan kenyataan yang pertama, ia telah dibuat di bawah peruntukan Akta SPRM yang berlainan.

Ia adalah sebahagian daripada 'silap mata' Sheikh Niza dan KUS Mohd Fuzi.

Walaupun menggunakan pendekatan 'lembut' dan memujuk untuk menipu Sarbaini Ahmad, Sheikh Niza menjadi kecewa, walaupun selepas disoal siasat berjam-jam, Ahmad Sarbaini masih tidak memberikan mereka 'cerita' yang mereka mahukan.

Sheikh Niza kemudiannya cuba untuk menakut-nakutkan Ahmad Sarbaini dengan meletakkan uniform penjara di atas meja sambil merakam bahagian akhir kenyataan Ahmad Sarbaini. Sheikh Niza kemudian menerangkan perbezaan antara "wang imbuhan" dan "wang ehsan". Dengan putar belit, dia cuba memerangkap Ahmad Sarbaini untuk mempercayai bahawa "wang ehsan" adalah seperti sedekah atau derma dan ianya halal di sisi undang-undang dan boleh diterima. Sheikh juga telah membuat pelbagai analogi untuk menyokong penipuannya.

Soal siasat itu kemudiannya menjangkau kepada lebih daripada empat jam. Merasa letih, Ahmad Sarbaini juga takut jika dia akan di tahan di dalam lokap kerana waktu sudah pun 6.30 petang.dan dia bersedia untuk menerima apa-apa cadangan oleh Sheikh Niza. Apa yang beliau mahukan adalah untuk kembali kepada keluarganya. Itulah caranya bagaimana Sheikh Ahmad Niza memperdayakan Sarbaini untuk menandatangani Kenyataan Amaran kedua yang mengandungi 'pengakuan'.

Sheikh Niza mengakui kepada Koroner bahawa kenyataan amaran itu kononnya semata-mata untuk memberi jawapan kepada soalan yang dia kemukakan kepada Ahmad Sarbaini. Malah,Abd Ghani, IO yang diberikan tugasan ini telah memberitahu Koroner bahawa beliau terkejut melihat 'pengakuan' yang Sheikh Niza telah berjaya perolehi.

IO Abd Ghani telah berkhidmat di dalam Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebelum ia menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) - wain lama di dalam bekas baru. Beliau menceritakan kepada kawan rapatnya tentang 'pengakuan' itu, malah telah memberitahu kepada mahkamah bahawa ini adalah pertama kali berlaku dalam tempoh 20 tahun sebagai seorang IO di mana beliau telah melihat seseorang yang mengaku menerima sogokan. Beliau berkata, "Ini adalah sesuatu yang pelek".


Memanggil Semula Ahmad Sarbaini

KUS Mohd Fauzi tidak dapat menahan kegembiraan apabila Sheikh melaporkan bahawa Ahmad Sarbaini telah menandatangani pengakuan. Serta-merta, beliau melaporkan kepada Pengarahnya, Hj Mohd Yusof, yang turut melaporkan perkara yang sama kepada ibu pejabat SPRM.

Terdapat cetusan kegembiraan yang hebat dan luar biasa. Pengarah Siasatan Ibu Pejabat SPRM, Dato Mustafar Ali, melihat ini sebagai bukti SPRM - terutama ketika RCI Teoh Beng Hock yang berlangsung telah mendedahkan pelbagai perkara yang memalukan pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seperti menonton pornografi pada waktu pejabat dan juga pelbagai tindakan lain yang diragui dan pelbagai ketidakcekapan.


Mustafar Ali: Ghairah menggunakan pengakuan Ahmad Sarbaini untuk menjustifikasi tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semasa RCI-TBH.

Dato Mustafar mengarahkan Hj Yusof dan Mohd Fauzi memanggil semula Ahmad Sarbaini, menangkapnya semula, dapatkan perintah reman, dan rekodkan kenyataan ke-3 di bawah s. 53 (3) - seperti kenyataan yang pertama dan bukan di bawah s. 30 (3) Akta SPRM sebagaimana yang telah dilakukan bagi kenyataan kedua.

Sheikh Niza, yang kini dianggap sebagai wira SPRM, telah memanggil sekali lagi Ahmad Sarbaini ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk merekodkan kenyataan ketiga. Sekali lagi, tiada notis bertulis diberikan.

Malah, Sheikh Niza, dan semua pegawai-pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di KL dan ibu pejabat mereka di Putrajaya, sekarang telah menggunakan ini sebagai alasan untuk mengatakan bahawa Ahmad Sarbaini telah datang ke Pejabat SPRM KL secara sukarela dan tanpa apa-apa arahan.

Dengan tiadanya notis bertulis ini menyebabkan pembohongan itu diterima. Sebenarnya ini adalah muslihat yang sama mereka gunakan dalam kes Teoh Beng Hock yang membolehkan mereka mendakwa beliau adalah seorang saksi dan bukan seorang suspek ketika di dalam tahanan.


Peristiwa Yang Membawa Kepada 6 April

Selepas dia meninggalkan Sheikh Niza pada lewat petang 4 April, Ahmad Sarbaini telah bertemu dengan beberapa rakan-rakannya dan menceritakan kepada mereka apa yang telah berlaku. Mereka semua memberitahunya bahawa dia telah ditipu kerana memberi satu 'pengakuan'.

Pada mulanya, Ahmad Sarbaini menafikannya. Oleh kerana dia tidak pernah menerima apa-apa rasuah walau atas apa jua nama sekalipun, beliau merasakan bahawa Sheikh Niza adalah seorang baik dan tidak akan menipunya. Beliau percaya bahawa walaupun beliau telah mengaku menerima 'wang ehsan', sedangkan pada hakikatnya tidak.

Lagipun, Sheikh Niza sangat bersemangat ketika mereka bercakap tentang hal agama, bagi Ahmad Sarbaini, seorang lelaki seperti itu tidak akan menipunya.

Untuk memuaskan sendiri, pada keesokan harinya, pada 5 April, Ahmad Sarbaini bertemu dengan rakan penghantaran Kargo, Wan Zainal, dan memberitahunya bahawa dia telah secara tidak sengaja menyebut nama Zainal kepada SPRM. Dia tidak memberitahu kepada Wan Zainal bahawa Sheikh Niza telah menipunya di dalam membuat pengakuan itu.

Ahmad Sarbaini adalah seorang lelaki yang sederhana dan merasakan bahawa dia perlu bertanggungjawab terhadap tindakannya. Pada fikirannya, beliau mesti bertanggungjawab dan menarik balik pengakuan itu apabila dia bertemu dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada keeseokan harinya.

Itu adalah perkara sama yang beliau telah beritahu kepada kawan-kawan rapatnya yang lain, dan itulah kali terakhir mereka melihatnya hidup.


Bahagian 7


Masanya telah tiba untuk mendedahkan pembunuh AHMAD SARBAINI MOHAMED

D-Day: 6 Apr 

Pada pagi 6 April 2011, Ahmad Sarbaini telah pergi ke masjid Subang untuk solat Subuh. Di sana, dia bertemu rakan baiknya, Azman, dan memberitahunya bahawa dia akan mengubah kenyataan awalnya yangtelah diberikan kepada SPRM. Apabila diingat kembali, dia pada awalnya menyangka bahawa itu tidak menjadi masalah kerana dia telah menganggap Sheikh Niza sebagai rakan.

Pada 8:30, Ahmad Sarbaini sudah di pejabat SPRM KL. Dalam masa beberapa minit beliau telah bercakap dengan Sheikh Niza yang sedang bersemangat untuk merekodkan kenyataan lanjut daripada Ahmad Sarbaini.

Sheikh Niza mula menjadi panik apabila Ahmad Sarbaini memberitahu dia ingin untuk menarik balik pengakuan awal yang telah dibuat dengan helah dan tipu daya. Sudah tentu, Sheikh Niza menjadi berang dan telah mengatakan dengan jelas bahawa itu adalah mustahil!

Ahmad Sarbaini berasa kecewa dan mula naik berang apabila Sheikh Niza menolak permintaannya itu dengan sekeras-kerasnya. Dia merayu sekuat-kuatnya dengan Sheikh Niza dan menjelaskan bahawa dia telah tersalah faham dengan pengakuan itu. Walau bagaimanapun, Sheikh Niza menolak mentah-mentah permintaan beliau dan memberitahu beliau melaporkan perkara itu kepada KUS Mohd Fauzi.

Kemudian Sheikh Niza meminta Ahmad Sarbaini menunggu sebentar sementara beliau membincangkan perkara genting ini dengan Mohd Fauzi. Pada masa itu, nada suara Sheikh Niza sudah tidak menyenangkan bagi Ahmad Sarbaini.

Seperti yang dijangka, Mohd Fauzi marah apabila dia dimaklumkan bahawa Ahmad Sarbaini mahu menarik balik kenyataan awalnya. Beliau telah memberi amaran kepada Sheikh Niza bahawa ini akan merosakkan kerjaya kedua-dua mereka kerana ibu pejabat mereka sudah lama menantikan 'mengambil pengakuan' Ahmad Sarbaini.

Oleh kerana IO Abd Ghani curiga apabila dia mula-mula melihat pengakuan itu, Mohd Fauzi kemudian bertanya sama ada beliau telah bercakap dengan Ahmad Sarbaini tentang pengakuan ini.

Abd Ghani yang semakin menghampiri usia persaraan dan merasa kecewa walaupun sudah senior, tetapi terlepas dari kenaikan pangkat berikutan kejadian-kejadian terkini di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Oleh itu, Mohd Fauzi yang bercita-cita tinggi - yang kini telah menjadi pegawai atasan kepada IO Abd Ghani telah mula ketakutan sekiranya IO Abd Ghani mungkin akan menjejaskan penyiasatan sebagai Ketua Unit Siasatan (KUS).


Punca Kematian 

KUS Mohd Fauzi telah mengarahkan Abd Ghani untuk mengesan Wan Zainal manakala beliau dan Sheikh Niza akan'membetulkan' Ahmad Sarbaini. Sheikh Niza juga mengarahkan untuk merampas telefon bimbit Ahmad Sarbaini.

Sheikh Niza telah membawa Ahmad Sarbaini ke pejabat KUS Mohd Fauzi, yang bersebelahan pantri (ingat apa yang berlaku kepada Teoh Beng Hock). Di sini, beliau telah didera secara lisan. KUS Mohd Fauzi menggelar Ahmad Sarbaini sebagai satu keaiban kepada Kastam Diraja Malaysia, beliau tidak layak untuk memakai pakaian seragam itu. Agak menggeletar, Ahmad Sarbaini meminta belas kasihan dan meminta untuk seteguk air.

Mengejutkan, mereka telah membawa Ahmad Sarbaini ke pantri. Sebagai hukuman kerana percubaan untuk menarik balik 'pengakuan' itu, Mohd Fauzi telah mengarahkan beliau memanjat keluar dari tingkap dan memaksanya untuk berdiri di atas pinggir itu.

KUS Mohd Fauzi mahu Ahmad Sarbaini mempertimbangkan dan memikirkan semula tentang tindakan beliau semasa dia masih berdiri di pinggir sambil "orang macam kau ni lebih baik mati dari hidup menyusahkan orang lain".

Gemuruh, Ahmad Sarbaini memanjat ke tingkap, seperti yang diarahkan oleh Mohd Fauzi yang terus mengejeknya dan menghamunnya dengan pelbagai penghinaan. Sheikh Niza sekadar memandang. Dalam sekelip mata, tali pinggang Ahmad Sarbaini tersekat pada bahagian luar tingkap dan dia telah kehilangan imbangan dan hidupnya.

Dan, kengerian dari kengerian, apa yang berlaku kepada Teoh Beng Hock telah berlaku kepada Ahmad Sarbaini apabila dia jatuh dan mati di atas gelanggang badminton di aras bawah.

KUS Mohd Fauzi berada dalam keadaan pening dan panik apabila apa yang sepatutnya menjadi ancaman kini telah bertukar menjadi maut. Dia takutkan kerjaya dan masa depan pudar kerana Ahmad Sarbaini kehilangan imbangan. Dalam keadaan terkejut dan panik, dia berlari keluar dari pantri dan kembali ke biliknya.

Sheikh Niza dengan segera berlari turun ke lobi dalam keadaan terkejut dan tidak percaya. Dia bergenangan air mata, menyesali kematian tragik ini.


Mereka-reka Cerita

Tanpa berlengah-lengah lagi, KUS Mohd Fauzi memanggil semua orang ke dalam biliknya untuk berbincang dan mereka-reka cerita yang paling munasabah. Abd Ghani, Henrietta, Khalid, Kamal dan juga Niza Sheikh akhirnya bersetuju jalan cerita yang paling baik adalah bahawa Ahmad Sarbaini telah membunuh diri kerana dia tertekan bahawa pengakuannya itu tidak boleh ditarik balik. Pengarah, Hj Mohd Yusof, turut dibawa masuk ke dalam 'komplot' dan mendapatkan kelulusan dari Ibu Pejabat.

Apabila skrip sudah diolah dengan cukup baik, makan sidang akhbar akan dipanggil oleh Dato 'Mustafar Ali pada hari itu. Ia akan menjadi satu jalan cerita yang sama untuk mereka semua jika ada sesiapa sahaja yang bertanyakan tentang kematian itu.

Dan ia juga akan menjadi cerita yang sama apabila mereka membuat panggilan telefon 911 kepada pihak Polis dan memanggil ambulans. Dan itulah juga sebabnya mengapa tidak ada seorang pun pegawai-pegawai ini yang turun ke bawah untuk mengesahkan sama ada orang yang mati di atas gelanggang badminton adalah Ahmad Sarbaini. 

Mereka sudah tahu siapa yang terbaring mati di gelanggang badminton. Mereka tidak perlu turun ke tingkat bawah untuk mengesahkan identiti orang yang mati. Mereka semua juga mengakui bahawa sebaik sahaja penemuan mayat, mereka telah berkumpul ke dalam bilik KUS Mohd Fauzi untuk 'bermesyuarat'.

Mereka kemudian akan berlatih dengan skrip ini lagi dan lagi untuk mengatakan bahawa mereka terlalu takut dan berada dalam keadaan terkejut.

Untuk memastikan bahawa tidak ada bukti tentang apa yang sebenarnya berlaku, mereka telah memadamkan rakaman CCTV. Itulah sebabnya mengapa penganalisis audio-visual forensik polis, ASP Fauziah Che Mat, memberitahu Koroner bahawa rakaman CCTV itu telah diusik.

Menurut ASP Fauziah, lebih daripada 22 jam rakaman daripada kamera CCTV daripada tiga dozen di dalam bangunan itu'diganggu oleh seseorang yang mempunyai kepakaran dalam menggunakan CCTV' dengan 'mengubah operasi pada set, secara manual'. 


ASP Fauziah: sangat jelas bahawa CCTV di pejabat KL SPRM telah diganggu oleh seorang pakar


Menyembunyikan Punca Sebenar Kematian 

Walau bagaimanapun, selepas yakin cerita ini berjalan dengan cemerlang hingga kepada, Dato 'Seri Mohd Shafee Abdullah, SPRM telah diberitahu bahawa cerita tentang bunuh diri tidak akan diterima dengan baik oleh rakyat Malaysia.

Pertama, satu lagi teori bunuh diri nampaknya terlalu sama dengan 'bunuh diri' Teoh Beng Hock.

Kedua, selain daripada 'pengakuan' itu, tidak ada bukti lain penglibatan Ahmad Sarbaini dalam mana-mana aktiviti rasuah. Kebanyakan pengakuannya diperolehi melalui penyeksaan dan ugutan. Tanpa sebarang keterangan yang nyata, cerita ini tidak boleh diterima akal.

Polis bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam usaha mereka untuk menyembunyikan punca sebenar kematian Ahmad Sarbaini. Gores tanda pada tali pinggang Ahmad Sarbaini dan kotoran cat pada seluar beliau akan digunakan sebagai 'bukti' untuk menunjukkan bahawa beliau dengan tergesa-gesa cubamelarikan diri dengan melompat ke atas bumbung bangunan lain dari pantri.

Malangnya, Koroner telah melawat tapak dan sesiapa yang telah pergi ke bangunan itu akan tahu bahawa melompat ke bumbung itu tidak akan membawa anda kemana-mana. Ianya adalah jalan mati!


Pembunuh Dan Pengkomplot 

Kami kini sudah mengenali identiti pembunuh dan pengkomplot di sebalik kematian Ahmad Sarbaini. Ianya terpulang kepada Koroner untuk mencari punca kematian dan selepas itu terpulang kepada AG Gani Patail sebagai Pendakwa Raya, untuk mendakwa orang-orang ini.

Sementara itu, untuk berlaku adil kepada lelaki lemah yang telah meninggal dunia ini dan keluarganya, maka hendaklah ia mengetahui bahawa selain daripada 'pengakuan' yang kononnya - telah diperolehi melalui penipuan dan ancaman - tidak ada bukti lain yang menunjukkan bahawa lewat Ahmad Sarbaini telah terlibat dalam mana-mana amalan rasuah.

Semua saksi SPRM telah mengakui hakikat ini di mahkamah semasa inkues. Selain itu, siasatan SPRM sendiri dan audit ke atas aset peribadi dan keluarganya tidak mendedahkan apa-apa kekayaan yang luar biasa - berbanding dengan apa yang kami dapati dalam pendedahan baru-baru tentang aset ahli-ahli politik dan pemimpin-pemimpin kita.

Oleh itu, marilah kita membenarkan roh Ahmad Sarbaini untuk berehat dengan aman dan memberikan masa dan rasa hormat kepada balunya yang sedang berdukacita dan di dalam kesedihan.


Berduka cita : Isteri Ahmad sarbani, MarziahBahagian 8


Ini adalah Kenyataan yang direkodkan di bawah seksyen 53 (3) Akta SPRM dan merupakan kenyataan pertama yang diberikan oleh Ahmad Sarbaini sebanyak enam muka surat di mana di dalamnya terkandung penerangan beliau secara terperinci semua aset keluarganya. Ia telah dicatatkan dalam masa 45 minit dan Ahmad Sarbaini secara KHUSUS menafikan pernah menerima apa-apa "wang imbuhan" semasa menjalankan kewajipannya sebagai pegawai Kastam.

Masanya telah tiba untuk mendedahkan pembunuh AHMAD SARBAINI MOHAMEDBahagian 9


Sheikh Niza terpaksa melakukan apa yang perlu untuk mensabitkan Ahmad Sarbaini. Tidak boleh berpatah balik sekarang. Mereka telah komited pada diri sendiri dan kerana itu mereka terpaksa mencipta 'Malaysian Book of Record' kes ini, dengan apa cara sekalipun. Sheikh Niza telah memanggil Ahmad Sarbaini kembali ke Pejabat SPRM KL untuk memberikan Kenyataan kedua seperti di bawah. Perintah ini dilakukan secara lisan dan tidak ada notis bertulis yang dikeluarkan, seperti apa yang sepatutnya dilakukan.No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...