Tuesday, July 8, 2008

Polis Tidak Tolak Kemungkinan Balasubramaniam Berada Di Luar Negara

08 Julai, 2008 15:15 PM

KUANTAN, 8 Julai (Bernama) -- Polis tidak menolak kemungkinan penyiasat persendirian, P.Balasubramaniam, yang terbabit dalam kontroversi Akuan Bersumpah kes pembunuhan rakyat Mongolia Altantuya Shaaribu, kini berada di luar negara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Mohd Bakri Zinin berkata pihaknya telah memaklumkan kepada Interpol selain membuat pemantuan di pintu-pintu masuk dan keluar negara ini bagi mengesan Balasubramaniam.

"Pihak polis masih mencari dan juga ingin mengambil percakapan beliau terutamanya dengan akuan bersumpah yang telah dibuat baru-baru ini.

"Setakat ini kita telah maklumkan kepada Interpol dan juga pihak-pihak berkuasa di pintu masuk dan keluar di Malaysia untuk mengesan orang yang berkenaan," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Pahang di sini, hari Selasa.

Jawatan Ketua Polis Pahang kini dipangku Timbalan Ketua Polis Pahang, Datuk Robiah Abdul Ghani selepas Datuk Ayob Mohamed mula bercuti sebelum bersara wajib 8 September ini.

Mohd Bakri berkata pada masa ini pihaknya akan cuba mendapatkan keterangan daripada individu-individu yang terakhir berjumpa dengan penyiasat persendirian itu.

Bagaimanapun, beliau berkata, pihaknya tidak berniat memberi tekanan kepada Balasubramaniam sebaliknya hanya ingin menjalankan siasatan dengan kadar segera.

Malah, katanya, pihak polis akan memberikan jaminan keselamatan ke atas beliau seperti yang dilakukan terhadap bekas pembantu peribadi Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Kalau dia takut, dia boleh datang dengan peguam dan kalau sekiranya dia mohon (jaminan keselamatan), kita akan beri sepenuh kerjasama untuk memberi kawalan keselamatan," katanya.

Ditanya mengenai dakwaan anak saudara penyiasat persendirian itu, R. Sega yang tidak menolak kemungkinan bapa saudaranya itu disembunyikan seseorang, Mohd Bakri enggan mengulas namun menegaskan pihaknya tidak akan menyiasat andaian.

Sementara itu, mengulas mengenai perkembangan siasatan kes dakwaan liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Bakri berkata pihaknya telah merakamkan percakapan 18 saksi termasuk para doktor yang membuat pemeriksaan terhadap Mohd Saiful dan menjangkakan lebih ramai individu akan dipanggil memberi keterangan.

Ditanya sama ada pihaknya akan memanggil Anwar, Mohd Bakri berkata "Kita perlu mengambil keterangan dulu daripada saksi-saksi...kita tengok, kita kaji dan kemudian kita akan ambil tindakan sama (terhadap Anwar)."

Beliau juga memohon agar individu yang terbabit untuk tampil memberi keterangan tanpa perlu memaksa pihaknya mengambil tindakan mengikut Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah.

-- BERNAMA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...