Tuesday, January 27, 2009

Juruterbang Pesawat Ringan Yang Hilang Dijumpai Selamat - Bernama

26 Januari, 2009 22:04 PM

KULAIJAYA, 26 Jan (Bernama) -- Sebuah pesawat ringan enam tempat duduk milik sebuah kelab penerbangan persendirian yang hilang daripada kawalan radar sejurus selepas berlepas dari Lapangan Terbang Senai di sini hari ini, telahpun dijumpai pada 5 petang ini.

Ketua Polis Daerah Kulaijaya Supt Zulkefly Yahya berkata juruterbang Sanjay Purosottam, 40, seorang warga Singapura dijumpai selamat tetapi tersepit dalam pesawat jenis Cessna 152 itu.

"Bahagian ekor pesawat telah dikesan oleh helikopter TUDM dan unit udara Bomba pada pukul 4.30 petang dan masing-masing menurunkan dua anggota untuk memeriksa keadaan pesawat dan mangsa," katanya.

Pesawat tersebut dikesan dalam keadaan menjunam dan tersangkut di atas dahan pokok di lereng bukit curam setinggi 500 meter di Hutan Simpan Gunung Pulai.

Zulkefly berkata keadaan Sanjay tidak begitu parah dan beliau dapat menelefon isterinya untuk memberitahu agar tidak bimbang.

Kira-kira 60 anggota Pasukan Gerakan Am serta pasukan Bomba dan Penyelamat dihantar pada malam ini dengan berjalan kaki ke tempat kejadian bagi mengeluarkan mangsa.

Katanya usaha menyelamat dihalang cuaca gelap dan kedudukan pesawat di atas dahan di lereng bukit yang curam boleh membahayakan nyawa mangsa dan juga anggota penyelamat.

Sekiranya keadaan membenarkan, Sanjay akan dibawa keluar dengan berjalan kaki atau sebaliknya, beliau akan dirawat terlebih dahulu dan dikeluarkan dari lokasi nahas esok dengan menggunakan helikopter.

Pesawat yang dipandu berseorangan itu berlepas dari Lapangan Terbang Senai pada 9.40 pagi dan sepatutnya sampai di Lapangan Terbang Batu Berendam di Melaka pada 10.50 pagi.

Bagaimanapun, maklumat yang diperoleh Jabatan Penerbangan Awam (JPA) mengatakan Sanjay memohon kebenaran untuk berpatah balik berikutan angin kencang.

Setelah dibenarkan berpatah balik, Zulkefly berkata pesawat itu terputus hubungan dengan menara kawalan trafik udara Senai pada 10.15 pagi dan tiada panggilan kecemasan diterima daripada beliau.

JPA mengesahkan terdapatnya angin lintang pada masa kejadian.

Jabatan itu telah memaklumkan kejadian tersebut kepada keluarga Sanjay di Singapura.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...