Wednesday, July 9, 2008

Adakah Khairy sanggup bersumpah terhadap dakwaan skandalnya?

Petikan: Harakah Daily

Wan Nordin Wan Yaacob

Tue | Jul 08, 08 | 5:39:56 pm MYT

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Hrkh) - Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dilihat cuba mencari publisiti dengan menunjukkan belang menjelang Perhimpunan Agung Umno Disember ini.

Exco Angkatan Muda KeADILan (AMK), Ramlan Roes dalam satu kenyataannya hari ini menegaskan kegalakan ini termasuk usaha menantu Perdana Menteri itu untuk berterusan mencabar Dato' Seri Anwar Ibrahim supaya bersumpah dengan menjunjung al-Quran untuk menafikan dakwaan liwat.

Ramlan melihat, hal ini sebagai usaha terdesak Khairy untuk menonjolkan diri sebagai calon Ketua Pemuda Umno yang berwibawa dan radikal.

Sedangkan Khairy sendiri menerima undi tidak percaya di kalangan akar umbi Pemuda Umno di bahagian Rembau.

"Cabaran Khairy itu hanya memalitkan imej beliau di saat Anwar sendiri telah menyatakan komitmen untuk melawan kes ciptaan Umno ini habis-habisan dan bersedia mengemukakan pembuktian dan alibi yang kukuh dan sahih," ujar bekas Ketua AMK Negeri Sembilan itu.

"Apakah beliau (Khairy juga) sanggup sama bersumpah bahawa beliau tidak terlibat dalam pelbagai dakwaan skandal penyelewengan ekonomi dan politik yang melibatkan 'tingkat 4' pejabat PM?

"Apakah Khairy berani bersumpah bahawa beliau tidak menerima sebarang laporan perisikan tentera berkenaan kes pembunuhan mendiang Altantuya Shaariibuu?" ujar Ramlan.

Sehubungan itu, AMK mengingatkan Khairy supaya terlebih dahulu menyahut seruan AMK sebelum ini yang menggesa Najib Tun Razak, Tan Sri Musa Hassan dan Abdul Gani Patail untuk turut sama bersumpah mengikut syarat yang digariskan mengikut hukum syarak dan bukannya mencemuh dan mencela orang lain. - mks. _

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...